24 Юли 2024сряда12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

Навършват се 83 г. от вероломното нападениe на фашистка Германия над СССР

/ брой: 116

автор:Евгений Белий

visibility 3863

22 юни 1941 г. е една от най-мрачните дати в историята на 20 век. На този ден преди 83 години хитлеристка Германия напада Съветския съюз. По време на Втората световна война, в продължение на шест години, бяха унищожени хиляди градове и населени места, унищожено бе огромно количество от културното наследство на човечеството, градено с хилядолетия. Загинаха близо 55 милиона жители на планетата, предимно невинни мъже, жени, деца, от които 25 милиона граждани на Съветския съюз. Ето защо милиони хора в Европа и по света  посрещнаха 9 май 1945 г. с невероятен възторг, с вяра и надежда, че фашизмът окончателно е победен!
78 години след края на Втората световна война, светът живя в относителен мир и като че ли забрави тревожния апел на Юлиус Фучик: „Хора, бдете!“ След разпадането на Варшавския договор обаче, неофашистите от Източна Европа започнаха да надигат глави.

Реваншистите в Европейския съюз забравиха,

че ако не беше 9-ти май - Денят на Победата, нямаше да има и Ден на Европа и отрекоха ролята на СССР в борбата срещу фашизма. На 19 септември 2019 г. Европейския парламент прие една позорна резолюция за влиянието на историческата памет върху бъдещето на Европа, с която официално одобри пренаписването на резултатите от войната. Това се направи с политическа цел, за да се сложи знак за равенство между социализма в Съветския съюз и националсоциализма във фашистка Германия и да се обяви, че Съветският съюз е бил истинският виновник за началото на най-страшната война през 20-ти век. Смисълът на тази резолюция е Русия като правоприемник на СССР да плати на всички потърпевши страни, да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН и да остане без право на вето.
Светът е обхванат от безпрецедентна досега криза, която има не само икономически, идеологически и геополитически измерения, но също така и климатични, биологични и свързани с киберсигурността аспекти. Само на няколкостотин километра от нашата граница се водят ожесточени военни действия. Появи се световна пандемия, засилиха се дигиталните войни в глобалното информационно пространство. Взаимоотношенията между големите ядрени държави са изострени до краен предел. На ръба сме на Трета световна война, която този път ще бъде унищожителна за цялата планета! С много болка и тревога трябва да признаем, че днес историята за Втората световна война се пренаписва от „победителите“ в Студената война, които превърнаха освободителите в окупатори, а окупаторите в освободители. А това показва още веднъж, че Европа отново е заразена с фашисткия вирус, с който се бориха нашите предци.
В момента атаката срещу Русия, срещу руския народ е тотална и всеобхватна и

преследва определена политическа цел –

да бъде унищожена Русия като геополитически фактор, което е невъзможно нито на този, нито на следващ етап, но се провежда с една типична англосаксонска последователност и по-лошото е, че зад тази политика застават германци, французи, италианци, които много добре знаят, че без Русия стабилност и мир не може да има.
Днес българските антифашисти, българският народ продължават да живеят с чувството за вечна и нерушима дружба с братския руски народ. Чиновниците в Евросъюза нямат право да фалшифицират историята, която е написана с кръвта на милиони хора по света. Време е да заявим открито, на висок глас, че държавите от Източна Европа са свободни държави, които са готови да окажат съпротива срещу възраждането на фашизма. Ние трябва да направим всичко възможно да не позволим на техните потомци да пренаписват историята и да ни диктуват – как да живеем, с кого да сме приятели, кого да уважаваме, кого да мразим.
В края на 2020 г. Генералната асамблея на ООН прие резолюция за борба с героизацията на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях непоносимост. 130 държави са гласували за Резолюцията. Две са гласували против – Украйна и САЩ, 51 държави са се въздържали.
Българския антифашистки съюз отново призовава учените-историци

да напишат нова история на България,

основана на документи и доказани факти, освободена от политически предразсъдъци, предубеждения, пристрастия и тълкувания. Ние отдавна апелираме да се преразгледат съдържанието и учебните програми по българска история и литература, написани от българските продажни соросоиди, които я изопачиха и осакатиха списъка с изучаването на българските произведения в училищата.
Време е БАС, заедно с други патриотични организации, изповядващи антифашистките ценности, да изготвят план за патриотичното възпитание на българските деца.
И като говорим за децата, не можем да останем безразлични и към т. н. Истанбулска конвенция, а това е  „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Под благовидната загриженост за защита на жените в нея се прокарват и въпроси, свързани със семейството, с еднополовите бракове, променя се съдържанието на понятието „пол“. Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда трети социален пол. Ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент.
Конституционният съд отхвърли ратификацията на Конвенцията, която влиза в противоречие с Конституцията на Република България.
За нас, българските антифашисти, мирът е най-голямата ценност и благо на човечеството. Ето защо военните действия в Украйна за нас са неприемливи. Защото там се избиват два славянски народа, защото това не е тяхната война, а война между САЩ, ЕС и НАТО срещу Русия. Обвиненията на Запада срещу Русия за извършването на специалната военна операция в Украйна са едностранни, лишени от всякаква обективност. В същото време всички световни, „свободни“ медии черпят информация само от американските източници. Съветът за електронни медии у нас забрани всички руски телевизионни канали. Малко хора се замислят кога и  защо започна този конфликт.

За спирането на кръвопролитията и убийствата

на невинни граждани в Източна Украйна, започнали в резултат на преврата от 2014 г., бяха положени огромни усилия в интерес на мирното уреждане, изразени  в Резолюция на Съвета за сигурност, който единодушно одобри споразуменията от Минск. Тези споразумения бяха потъпкани от режима в Киев и неговите западни господари, които сами цинично и дори гордо признаха, че никога не са имали намерение да ги изпълняват, а само са искали да спечелят време, за да напомпат Украйна с оръжие срещу Русия, въпреки че тя не член на НАТО и ЕС. По този начин беше публично обявено нарушение на Устава на ООН, изискващо всички страни да спазват резолюциите на Съвета за сигурност.
След държавния преврат в Украйна от 2014 г. никой от западните господари на киевския режим не реагира, когато руският език, образованието като цяло, руските културни и религиозни традиции бяха погазвани, в пряко нарушение на конституцията на Украйна и конвенциите за правата на националните малцинства. Успоредно с това киевският режим въвеждаше теорията и практиката на нацизма в законодателството си. Без да се смущава, той организира „великолепни нощни „факелни шествия“ в центъра на Киев и други градове под знамената на СС дивизии, с участието на малолетни деца, крещейки: “Смърт на Русия“. Западът мълчеше и „потриваше ръце“. Случващото се напълно се вписваше в плановете на САЩ да използват фашисткия режим в Киев, подхранван от тях, с надеждата да отслаби Русия по всякакъв възможен начин. Светът видя, че битката е срещу славянството, срещу православието.
На фона на антируската истерия, раздухвана от САЩ и Европейския съюз, ние искаме да попитаме: какво направиха Вашингтон и НАТО в Югославия, Ирак, Либия? Имаше ли заплахи за тяхната сигурност, култура, религия, езици? От какви международни норми се ръководеха те, като обявиха независимостта на Косово в нарушение на принципите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, унищожиха стабилните икономически проспериращи държави Югославия, Ирак, Либия и Сирия.. Резултатът е унищожаване на държавността, стотици хиляди смъртни случаи, разбити семейства, ширещ се терор...
Но да се върнем към спомена за най-кръвопролитната война в историята на човечеството, който да служи като маяк, за да не се допусне нова унищожителна касапница. Едрият капитал получи това, което не успя Хитлер – ракетно-ядрено оръжие за масово поразяване, и ако тази неофашистка сила не бъде спряна от сплотените усилия на народите от цял свят, то Земята или ще бъде превърната в огромен концлагер, или човечеството ще бъде изтрито от нейното лице след ядрен катаклизъм.
Ето защо ние трябва да помним великите жертви към Победата и да се въоръжим със силата на комунистическите идеи – за да съкрушим и унищожим фашизма и неговите капиталистически армии на нашата планета.

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 139

Камала Харис събра нужната подкрепа

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 126

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 149

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 112

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ