01 Декември 2022четвъртък08:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Вотът на 2 октомври

автор:Дума

visibility 583

На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 301 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1104 секции в България и в 238 зад граница.

Машините са поставени в изборните секции, като всяка от тях има специални пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.

Машините са програмирани да започнат да работят от 7.00 и да продължат до час след края на изборния ден - до 21.00 ч., ако е необходимо той да бъде удължен. При проблем с една от машините в секциите с две ще може да продължи да се гласува с втората, а в останалите се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

Болните от COVID-19 и избирателите в малки секции и този път ще гласуват с хартиени бюлетини. 15-часов изборен ден по изключение ще има само за COVID болните и хората с увреждания, които ще гласуват с подвижна секция. Ако те са повече на брой, тогава гласуването може да започне още в 5 ч. сутринта, два часа преди началото на изборния ден

След отпадането на извънредната епидемична обстановка, изнесени секции само за COVID вече няма. Затова ще се гласува по нов начин. Те ще гласуват с подвижните секции за хора с трайни увреждания. За да стигне времето, първо ще гласуват хората с увреждания, после карантинираните. Ако са много, гласуването може да започне два часа по рано. В избирателните секции ще се гласува традиционно от 7 до 20 ч. Възможно е и удължаване на изборния ден, но само до 21 ч.

Седмица след вота – на 9 октомври, вече трябва да знаем и финалните резултати, и персоналния състав на парламента.

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 454

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 247

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 454

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 554

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ