02 Юли 2020четвъртък21:23 ч.

На фокус

Военните стават полицаи?!

А нали други министерства и служби отговарят за вътрешния ред и сигурност

/ брой: 55

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1189

Депутатите се поизсилиха с вкарването на армията в закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Възложиха на военнослужещите полицейски функциии, колкото и управляващите да се кълняха, че не е така. За какво друго говори текстът, че хората от армията имат право да задържат нарушители на гласуваните мерки, както и превозни средства. И как ще стане това? С физическа сила и помощни средства, записа законодателят. Уточнявайки, че те ще се прилагат, само когато е абсолютно необходимо. И когато има такава ситуация ще държат здраво даденото лице в очакване на някой полицай. Дори трябва да съставят и подпишат протокол за предаването му.

Това, че Въоръжените сили не бива да стоят настрана от всеобщите усилия за справяне с кризата, не подлежи на съмнение. Само че така ли трябва да бъде използван ресурсът им? И защо трябваше да се гласува подобен текст, след като има Закон за отбраната и въоръжените сили и армията живее по него? Наесен ще закъсаме с прибирането на реколтата и в някой земеделски закон ще се настани текст, който задължава военнослужещите да помагат на кооперациите и арендаторите. Така ли?

Впрочем, армията се включи в борбата с коронавируса далеч преди депутатите да гласуват т.нар. извънреден закон. Шеф на Националния оперативен щаб е генерал, ВМА и другите военни болници са на предния здравен фронт. Разблокирани са от скадовете защитни облекла и предпазни средства, които бяха дадени на полицаите и медицинските специалисти. Естествено, никой не попита защо болниците и МВР нямаха такъв резерв. Развърната бе военно-полева болница в столичната Арена "Армеец" с готовност това да се случи и в други градове. Военните сами си прибраха курсантите, които бяха на обучение зад граница. Взеха бързи мерки за запазване здравето на подготвения контингент за ротация в Афганистан. Преустроиха войсковия живот. 

Всичко това и още много реализирани мерки бяха свършени, без военните да искат някоя друга държавна структура да дойде да им свърши работата. МВР, например. Или здравното министерство. В същото време поддържат готовност за заявено участие, ако се стигне до напрежение на южните ни граници, свързано с бежанския поток.

Не вървят нещата на добре, когато военнослужещите стават полицаи. Други министерства и служби отговарят за вътрешния ред и сигурност. Не е ли така? А ако някой заповяда да излязат танковете и бойните машини по кръстовищата? И войниците да ни гледат през амбразурите на картечниците? Тогава ще се питаме трябваше ли ни такъв текст в закона.

От парламентарната трибуна депутати държаха пламенни речи и убеждаваха колко много трябва да се вярва на армията и че тя е в състояние да се справи с тази задача. Никой обаче не каза: "Да им гласуваме допълнително възнаграждение на тези мъже и жени за това натоварване". Но ние си знаем, че сме силни на речите. И щедри на триците, които обаче не правят хляба конкурентен на пазара. Такава ни е политиката.

Здравните заведения и Българската армия си приличат по големия некомплект от личен състав. Виждаме, че болниците започнаха да разчитат на доброволци. Дано не се стига до ситуация, в която опълченци да изпълняват задачите на армията! Докато професионалните войници стоят по кръстовищата и проверяват кой гражданин е нарушил Закона за здравето. И не на последно място - законодателят май "пропусна", че въоръжените сили имат и върховен главнокомандващ.

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 124

Калифорния затваря ресторанти и кина

автор:Дума

visibility 102

Бащата на Борис Джонсън влезе в Гърция през България

автор:Дума

visibility 118

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 2005

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 24

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 32

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 764

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ