15 Януари 2021петък16:52 ч.

Мандатът на председателя на КЕВР Иван Иванов изтече отдавна, но управляващите не могат да му намерят заместник

Водата в Разград поскъпва до близо 4 лв. за кубик

Предизборно КЕВР сваля цените на ВиК услугите в 17 области

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 665

Близо четири лева за кубик ще струва водата в Разгарад през следващата година, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри предложените от ВиК дружествата нови тарифи. Според тях най-много ще поскъпнат ВиК услугите в столицата - с 6%, и в Разград - с 6,08 на сто. Там цената ще достигне 3,628 лв. за кубик. Така от догодина разградчани ще плащат най-скъпата вода у нас, а най-ниска ще е цената в Пловдив. След като години наред трудно можеше да се забележи поевтиняване на водата, сега предизборно КВЕР се сети, че от 1 януари 2021 г. цената на услугата трябвало да е по-ниска в 17 области в страната. Като причина се изтъква, че местните ВиК дружества не са изпълнили изискванията за качество на предлаганата от тях услуга и КЕВР предвижда да ги санкционира с понижение на тарифите им. В 8 области, сред които и София-столица, водата ще поскъпне, а в останалите цената остава непроменена.

Кубик вода под тепетата ще струва 2,233 лева, което е незначително повишение с 0,27%. В Добрич и Шумен, където в момента тарифите за ВиК услугите са най-високи, се предвижда понижение на цените съответно с 13,07% и 3,28%. Двете области са сред 17-те в страната, в които водните дружества не са изпълни заложените в бизнесплановете им параметри за качество на услугата. Най-голямо ще е понижението на цената в Сливен - 14,44 на сто. В Бургас се предлага намаление на тарифата с 10,39%, а в Ямбол - с 12,54 на сто.

При определяне на проекта за корекции на цените са сравнявани показателите за качество на питейната вода и налягането във водопроводната система. Проверено е дали заложената в бизнесплана рехабилитация на водопроводната мрежа съвпада с изпълнената. Оценявана е също събираемостта на вземанията, ефективността на изграждане на водопроводното стопанство, обясняват от КЕВР.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ