25 Май 2024събота15:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Водачът на поробените българи

Днес Гоце Делчев е почитан като един от най-великите синове на народа ни

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 781

Стоян ТАЧЕВ


Малко имена в българската история носят такъв светъл и славен ореол като името на войводата Георги (Гоце) Делчев от Кукуш, Егейска Македония. Днес той е почитан като един от най-великите синове на българския народ. Характер, изкован от рицарство и безкрайна обич към народа и към поробена Македония, огнен дух, съчетал в себе си по нещо от Левски и Раковски, роден водач на българите извън България - това е най-кратката характеристика, която можем да му дадем. Нему не бе съдено да се включи в Илинденското въстание, той падна със смъртта на храбрите край село Баница, Серско, в края на април 1903 г. Легендата за Гоце е жива и днес.

* * *

Посветил живота си на мечтата за Обединена България, Гоце приема стоически загубите на близките си хора. Когато му съобщават за смъртта на брат му Мицо, загинал като четник на Христо Чернопеев край село Баялци, Гевгелийско, той само пита: "Дали не е проявил някоя слабост?" А след отрицателния отговор и разказа как брат му първи се е хвърлил срещу потерята, Гоце казва: "Това ми харесва. В Мица имах голяма надежда. Той можеше още да послужи, но нищо. Бог да го прости..."

Решението за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание е взето без участието на апостолите Гоце и Даме. За усилните априлски дни на 1903 г. Пейо Яворов пише:

"Гоце мислеше да почне работа пак от серското окръжие, дето го чакаше и четата му. На излазяне от Х. той беше разпоредил да се явят по Гьоргевден в Алиботуш представители на околийските комитети и на четите из окръжието. Един окръжен конгрес трябаше да обсъди най-подробно планът за участието на серското окръжие в проектираните действия. Избрани представители на околийските комитети и на четите бързаха към определения сборен пункт. И Гоце бързаше нататък. Но той не достигна."

Гоце Делчев с четата си се отправя към планината Алиботуш, като по пътя си взривяват мост над река Ангиста и железопътен тунел по линията Цариград - Солун, релсите на едно място и на две места - телеграфните жици. На 19 април четата на Гоце спира в село Баница, Серско. Там се събират и четите на Георги Бродилията и драмската под воеводството на Димитър Гущанов, общо 20 души. Четниците се настаняват в две къщи и прекарват целия ден на 20 април "твърде весело", както отбелязва Яворов.

Невесели са мислите и предчувствията на войводата. На 20 април той разказва да другарите си своите сънища:

"С този живот, какъвто е, станах и фаталист. Нощеска сънувах, че турци ме удариха в сърцето. Щипската чета е разбита в Карбинци. Милан, брат ми, е в тази чета и сигурно е убит..."

Но войводата се лъже, Милан е жив, той загива няколко месеца по-късно.

На 21 април една бабичка събужда Гоце и другарите му, турска потеря е обградила селото. Предадени ли са четниците и кой е предателят? Баничани подозират двамина - учителя Андрей и един свой съселянин. Но да се върнем към обградените четници.

Начело на хиляда турски войници е приятелят на Гоце от Военното училище в София, българинът мюсюлманин Хюсеин Тефиков, майор от турската жандармерия. Някои изследователи твърдят, че Тефиков се опитва да предупреди за опасността и да спаси Гоце, стреляйки три пъти във въздуха предната вечер.

Ето какво пише за историята Яворов:

"През това време турците събират мало и голямо от обискираните къщи и твърде скоро почти цялото селско население бива турено под стража. А  обиските наближават и към двете къщи, в които са четите.

Тогава наскоро беше издадено от Цариград секретно разпореждане да се унищожава всяко село, в което се намери революционна чета. Така бяха изгорени селата Балдево (Неврокопско), Карбинци (Щипско), Смърдеш (Костурско) и още някои. Гоце поисква да излезе вън от Баница, преди да бъде запалена, дано по тоя начин я спаси. И затова, наместо да причака нощния мрак укрепен в каменна къща и тогава да се втурне върху турските редове, той заповядва на момчетата да бъдат готови за излазяне след него. С гордо вирната глава и с пламък в очите Гоце повежда малката си дружина срещу неприятеля. Обаче подир минута обсадителите изсипват с викове върху тях градушка от няколкостотин куршума.

- Лягайте! - командува Гоце, като прави същото край една малка пресъхнала речица.

- Раниха ме - обажда се глас измежду момчетата. - Майко, умирам - чуе се по-нататък. - Убиха Димитра - вика трети...

- Кучета! - псува Гоце и гръмва срещу турците. Но преди да затвори, един куршум го шибва в гърдите - и бликва струя гореща кръв..."

И продължава разказа си:

"Почти едновременно с Гоце биват убити още шестима, в това число и Гущанов. Останалите живи влазят в една плевня, отдето след цял ден сражение се измъкват незабелязано между пламъците на Баница, цяла изгорена."

И цитира спомените на Димо Хаджидимов:

"Петнадесет часа турците не посмяха от куршумите ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата..."

Защото осиротяваше цял народ.

Така намира смъртта си легендата Гоце Делчев, верният син на Македония, водачът на поробените българи. А в душите на българите още звучат думите на народната песен: "Млад Гоце ми се ожени... за Македония."


"Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство, и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани."

"Едно знай, патриотизмът не е патентован, делото се нуждае от помощи, това е олтар - поглъщающ жертвите на всички чисти преносители, без разлика на богати и сиромаси, на върховни и Тюфекчиеви."

"Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование на народите."

"Труд и постоянство, това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всеко начинание."

"Трябва да се надяваме само на себе си, само на своите гърди и мишци, само на своята воля и сила."

"Пустата му слава!... Всеки иска да блесне, па не знае и фалшът на тоя блясък."

Подбра Мартин ЧОРБАДЖИЙСКИ

bulgarianhistory.org


151 години от рождението на Гоце Делчев се навършват на 4 февруари. Годишнината ще бъде отбелязана официално утре, 3 февруари, в гр. Гоце Делчев с тържество, което ще започне в 17 часа пред паметника на героя на централния площад

Филм за Гоце Делчев показва БНТ 2

БНТ 2 ще отбележи годишнината на националния герой, като излъчи филма "Още ли бродиш, Делчев войвода!" на 4 февруари от 18,30 ч. Зрителите ще видят уникални кадри, свързани с подвига и съдбата му, ще научат малко известни факти за пренасянето на тленните му останки след гибелта му в село Баница, ще усетят почитта, която получава от обикновените хора в селата и градовете, през които преминава процесията с мощите му на път за Скопие. Авторите на филма разкриват скритото послание за странстването на мощите на Гоце Делчев в три балкански държави. 

Документалният филм на БНТ Благоевград "Още ли бродиш, Делчев войвода!" е посветен на живота, борбата и героичната смърт на Гоце Делчев. Сценаристи са Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, оператор е Любен Пенков, композитор - Петьо Кръстев, консултанти са Андрей Пантев и Михаил Неделчев.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 607

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 643

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ