03 Октомври 2022понеделник00:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Вода в пясъка

/ брой: 155

автор:Евгени Гаврилов

visibility 153

Евгени ГАВРИЛОВ


Над една четвърт (27%) от българите, участвали в голямо проучване на агенцията Eurofund на Европейския съюз, казват, че имат финансов проблем с редовното плащане на битови сметки. Освен това се оказва, че сме едни от най-големите песимисти за това, което се задава в енергийната криза. Дори в групата, посочила, че, общо взето, лесно си плаща сметките, всеки пети (21%) очаква трудности в следващите месеци.

Според друго проучване - на Института за икономически изследвания при БАН, съществуват най-различни измерители за енергийна бедност. Например - близо 60% от всички домакинства в страната изразходват над 10% от доходите си за енергия. Според европейския индикатор, който измерва енергийната бедност за страните членки по скалата от нула до 100, три държави от ЕС попадат в категорията на т.нар. екстрена енергийна бедност. България е на дъното на тази тройка с индекс от 0,7, а първите - Швеция и Финландия, са с индекси над 95 и 97. Това означава, че енергийната бедност у нас не засяга единствено социално слаби домакинства и уязвими групи, а е много по-широко разпространена.

Основните причини за енергийната бедност са две. От една страна - цената на енергията, която обуславя нивото на разходите, необходими за да се поддържа един дом топъл през зимата и да се охлажда през лятото. От друга страна, това е състоянието на жилищата.

В България доходите са относително ниски, особено ако ги разглеждаме в сравнителен план с останалите европейски страни. Широко известно е също така, че един от най-големите проблеми на жилищния фонд у нас е изключително големият процент на неподдържани жилища.

Проблемите с енергийната бедност в България са нерешени вече десетилетия. Ред правителства изливат всяка година 80-120 милиона лева под формата на енергийни помощи за 250 000-300 000 души и техните семейства. Тези средства, понякога под формата на некачествени въглища и мокри дърва, нямат за цел да намалят броя на енергийно бедните чрез по-устойчиви мерки за подобряване на енергийната ефективност на жилищата или подмяна на отоплителните им уреди. В последните години има опити в това направление, но те са в оскъден мащаб. Засега парите за енергийни помощи са наливане на вода в пясък.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ