18 Май 2024събота17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Вместо аромат на рози - отровен дъх на химия

Инвестиция в химическо производство за близо 60 млн. лв. вдигна на крак хората от Долината на розите

/ брой: 31

автор:Юлия Кулинска

visibility 812

Юлия КУЛИНСКА


Вместо аромат на цветя, жителите на Долината на розите са заплашени да дишат отровни изпарения. Местната общност беше разбунена преди месеци от инвестиционното намерение на дружеството "Кастамону България" АД да разкрие нови инсталации за производство на формалдехит и производните му смоли. Фирмата с капитал от 47,5 млн. лв е наследник на бившето дървопреработвателно предприятие "Габровница" АД. Химическите вещества са необходими за производствения процес на плочи от дървесни частици ПДЧ, с което дружеството иска да постигне независимост от доставките. 

"Това инвестиционно намерение ще промени коренно функцията на завода. Старата функция за производство на ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение е за производство на формалдехид. Това е лепило, което е силно отровно и силно канцерогенно", заяви кметът на Долно Сахране Димитър Димитров. По думите му разширението е на 250 м по въздушен път и хората

в региона са силно обезпокоени,

защото в близост има водохващане, което захранва питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране. Той обясни, че според намерението е заложено увеличаване на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. Всичко това ще бъде на площадката на съществуващия завод и опасенията ни са, че при една евентуална авария ще бъдат засегнати животът и здравето на хората, а след това и околната среда с последствия десетки години напред, алармира кметът.

"Има подробности, които са изпуснати в плана за инвестиционното предложение. Там не са упоменати водонаборът на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на постоянното замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттам - в подпочвените води", притеснява се Димитров. "Искаме чиста вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел", категоричен е кметът на Горно Сахране Янко Янков.

Жители на общините Казанлък и Павел баня излязоха на протест, за да изразят несъгласието си с инвестиционното намерение. Хората са убедени, че се залага екологична бомба в Розовата долина, и 

настояват проектът да бъде прекратен 

Те са категорични, че разширяването на производствения процес на предприятието крие риск за региона и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води. Според местните така ще се стигне до преобразуване на производството на компанията от дървообработващо в химическо. Те са категорични, че подобно нещо не е допустимо да се случва в близост до населени места.

В протеста се включиха и бившите депутати от БСП Георги Свиленски, Иван Ченчев и Георги Гьоков. 

Оставаме с хората от Розовата долина в битката им, за да опазят природата, земята, водата и здравето си, заявиха социалистите. Те припомниха, че става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само в Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област, както и на цяла България, тъй като има опасност за язовир "Копринка".

Инвестиционното предложение е преминало през процедурата по оценка на въздействие върху околната среда, а докладът по ОВОС - през Експертен съвет в РИОСВ в Стара Загора. Въз основа на него "Кастамону България" АД е получило решение, което му дава зелена светлина да реализира намерението си. Жителите на село Горно Сахране, където се намира заводът, и на околните села от община Павел баня обаче не вярват, че оценката е обективна, и настояват съдът да реши спора.

Изработването на задължителния Доклад по ОВОС е възложено от инвеститора на "Консултинг Партнърс" ООД. Някои от съдружниците в дружеството са бивши високопоставени служители в МОСВ. В края на 2018 г. Докладът по ОВОС, който е над 200 страници, е приет от Експертен съвет в РИОСВ в Стара Загора в началото на т.г. Заседанието е продължило малко повече от час и никой от участниците не е оспорил заключенията в доклада, че новото производство няма да бъде опасно за хората и околната среда. 

В решението по ОВОС пише, че са били проведени обществени обсъждания на доклада, както и че са постъпили становища от физически и юридически лица и от кметовете на селата Горно Сахране и Долно Сахране, а представените предложения и мнения са били взети предвид при изготвянето на това решение. Но на последната сесия на ОбС в Павел баня Атанас Пъдев, общински съветник от БСП, заявява, че никога местният парламент не е разглеждал и вземал решение по инвестиционното намерение на "Кастамону България" АД.

Независимо от това на инвестиционното намерение е дадена "зелена" улица. Хората се включват в заседанието на Общинския съвет, на което единодушно е гласувана декларация до президента, националния омбудсман, министрите на околната среда, икономиката и туризма и до областния управител. В нея 17-те общински съветници декларират, че е

 недопустимо да се разреши химическо производство 

в населено място, както това се е случило през 2016 г. Общината е страна в процедурата по ОВОС, оповестила е и е провела обществено обсъждане. На него единствено кметовете на селата Горно и Долно Сахране са искали гаранции, че новото производство няма да е опасно за населението. Никой друг от останалите участници не е изразил негативно отношение към инвестиционното намерение. Хората коментират, че ситуацията е заради предстоящите местни избори, защото представителите на партиите не искат да настроят срещу себе си общественото мнение. Политиците добре знаят, че "дума дупка не прави", и са се притаили в очакване недоволството на хората да отмине, коментират местните. Мълчание запази и кметицата на Казанлък Галина Стоянова от ГЕРБ, въпреки че и нейната община може да бъде засегната от отровното производство.

Жителите на Долината на розите обаче защитават правото си да живеят в чиста околна среда и да дишат аромат на рози, вместо на опасни химикали. Те създадоха Инициативен комитет, който  вече събира подписи срещу намерението на дружеството да открива ново химическо производство.


Формалдехидът е опасен химикал

Формалдехидът е токсичен химикал. Експертите го определят като силен сенсибилизатор, който може да причини слепота или да бъде фатален, ако се погълне, с потенциален канцерогенен ефект и възможности да предизвика експлозия и пожар. Отравянето с него по отношение на токсичността може да се сравни с интоксикация с арсен или сенова киселина, така че често представлява опасност не само за човешкото здраве, но и за живота. 

Отравянето с изпарения на формалдехид е придружено от задух, силна кашлица. Може да се развие белодробен оток - състояние, което заплашва човек, което се характеризира с тежка слабост, повишена сърдечна честота, хиперхидроза, пароксизмална кашлица, влошена в легнало положение. При продължителен прием на парите на формалдехид в дихателната система се забелязват признаци на увреждане на централната нервна система. Жертвата има замаяност и липса на координация, появяват се чувство на безпокойство и страх и конвулсии. 


БСП ще предприеме законодателни промени

БСП ще предприеме законодателни промени за задължително отстояние на химически заводи и производство от населени места. Поводът е инвестиционното намерение за химическо производство на формалдехид в близост до селата Долно Сахране и Горно Сахране, които се намират в Розовата долина.

Социалистите ще настояват за задължително отстояние на отровни производство от населени места. В момента такова изискване няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании. 

Левицата ще сигнализира и европейските институции за казуса с "Кастамону България". 

Председателят на "Екогласност" Емил Георгиев обясни, че проблемът е в отменена наредба, която е изисквала 7 км отстояние от населени места за подобни предприятия. Ще изискаме от МОСВ Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протоколът от общественото обсъждане, защото сме сигурни, че такова няма, и това е основание да се атакува концесията, посочи Георгиев.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1025

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1151

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1191

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1032

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1246

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1183

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1028

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ