19 Септември 2021неделя11:31 ч.

Вместо 18 съдии, анализ на спецправосъдието ще правят четирима

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 202

Съдийската колегия във ВСС намали състава на комисията, която трябва да анализира работата на специализираното правосъдие от 2012 г. насам. Кадровиците редуцираха състава от 18 члена на четирима - съдиите от ВКС Петя Шишкова и Жанина Начева, Камен Иванов от Софийския апелативен съд и Генко Драгиев от Военно-апелативния съд. Само те не си направиха отводи.

Ден по-рано стана ясно, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прилагал двойни стандарти при проверките срещу председателя на ВКС Лозан Панов, който е един от основните критици на главния прокурор Иван Гешев. Това се разбира от документите от проверките, които ИВСС предостави на Панов, след като той води дело за достъп до информация за тях срещу главния инспектор Теодора Точкова. След като ги получи, Панов ги публикува на сайта на съда.

Проверки са правени през 2017, 2019 и 2020 г. и не са открили данни за нарушения на Панов. Лидия Стоянова от ИВСС отбелязва, че шефът на ВКС е уведомяван доста по-късно за заповедите на инспектората, а срокът, в който е можел да се запознае и да отговори, е бил максимално кратък. Този подход е различен в сравнение с други проверявани, отбелязва тя.

Панов изпрати до министъра на правосъдието, с копие до ВСС, становище относно Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Документът, озаглавен "Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС", е подкрепен от 69 върховни съдии и настоява за дискусия поради отказа на ВСС да откликне на огромното недоволство срещи системата, което вече масово се надига сред съдиите. Върховните съдии смятат, че тя не само не води до по-бързо и качествено електронно правораздаване, но връща съдебната власт години назад.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ