23 Октомври 2020петък08:51 ч.

Милко Недялков бе категоричен, че и законопроектите на НС трябва да подлежат на контрол

Властта забрави за "Апартаментгейт" и за "Терасагейг"

Законът за КПКОНПИ е направен, за да имитира дейност за борбата с корупцията, а не да работи, смятат от БСП

/ брой: 100

автор:Юлия Кулинска

visibility 1328

В доклада за работата на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) няма нито дума за огромните скандали, свързани с незаконната тераса на бившия й председател Пламен Георгиев, нито за апартаментите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, възмути се депутатът от "БСП за България" Кристина Сидорова. При дебатите в НС по отчетния доклад на комисията за 2019 г. тя припомни прогнозите на БСП, че КПКОНПИ няма да се справи с корупцията. Сидорова припомни, че преди дни от Брюксел заявиха, че у нас все още няма присъди по дела за злоупотреби по високите етажи на властта. Според нея това е поредното доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията. С недобър закон няма как да имаме добра и ефективна работеща комисия, категорична бе социалистката.

"В доклада на комисията няма анализ за ефективно противодействие на корупцията. Законът е направен единствено да демонстрира, а не да работи реално", заяви Милко Недялков от БСП. Той отбеляза, че липсва информация колко обществени поръчки са платени с европейски средства, а още не са довършени. Недялков обяви, че ще внесе законопроект, с който да предложи на контрол да подлежат и законопроектите, които се гласуват в НС. "Комисията претендира за имущество на стойност около 3,1 млрд. лв., но през миналата година положително са приключили искове за едва 8,1 млн. лв. Нещо повече, отнетото имущество се обезценява заради дългите съдебни процеси и не носи сериозни приходи на държавата при продажбата му", поясни депутатът.

БСП концептуално се противопостави на идеята да се сливат органи, работещи по различни процедури, заяви Крум Зарков. "Предложихме шефът на КПКОНПИ да се назначава от президента. Настоявахме за нов, стегнат антикорупционен орган, който да разследва корупцията по високите етажи и да се бори за постигането на осъдителни присъди в рамките на наказателния процес", припомни той. Зарков подчерта, че комисията не може да преследва по НК и да вкарва виновни в затвора.

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако тя се назначава от президента, подразни се от критиките на БСП шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, оправда се той. Според Цацаров отчетният доклад не бил вестник, затова в него не присъствали "Апартаментгейт" и "Терасагейт". Той призова депутатите за законодателни промени в остарелия НК. В крайна сметка докладът му бе приет със 131 гласа "за".

Набират лекари за болниците с КОВИД-19

автор:Аида Паникян

visibility 124

/ брой: 202

БСП поиска оставката на Боил Банов

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 202

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 201

Испания и Франция с по над милион заразени

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 202

Издирват похитител със заложници в Грузия

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 202

Франция обвини 7 души за убийството на учителя

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 202

Кратки новини

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 202

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 146

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 182

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 95

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ