15 Юли 2020сряда01:27 ч.

Милко Недялков бе категоричен, че и законопроектите на НС трябва да подлежат на контрол

Властта забрави за "Апартаментгейт" и за "Терасагейг"

Законът за КПКОНПИ е направен, за да имитира дейност за борбата с корупцията, а не да работи, смятат от БСП

/ брой: 100

автор:Юлия Кулинска

visibility 987

В доклада за работата на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) няма нито дума за огромните скандали, свързани с незаконната тераса на бившия й председател Пламен Георгиев, нито за апартаментите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, възмути се депутатът от "БСП за България" Кристина Сидорова. При дебатите в НС по отчетния доклад на комисията за 2019 г. тя припомни прогнозите на БСП, че КПКОНПИ няма да се справи с корупцията. Сидорова припомни, че преди дни от Брюксел заявиха, че у нас все още няма присъди по дела за злоупотреби по високите етажи на властта. Според нея това е поредното доказателство, че правителството няма напредък в борбата с корупцията. С недобър закон няма как да имаме добра и ефективна работеща комисия, категорична бе социалистката.

"В доклада на комисията няма анализ за ефективно противодействие на корупцията. Законът е направен единствено да демонстрира, а не да работи реално", заяви Милко Недялков от БСП. Той отбеляза, че липсва информация колко обществени поръчки са платени с европейски средства, а още не са довършени. Недялков обяви, че ще внесе законопроект, с който да предложи на контрол да подлежат и законопроектите, които се гласуват в НС. "Комисията претендира за имущество на стойност около 3,1 млрд. лв., но през миналата година положително са приключили искове за едва 8,1 млн. лв. Нещо повече, отнетото имущество се обезценява заради дългите съдебни процеси и не носи сериозни приходи на държавата при продажбата му", поясни депутатът.

БСП концептуално се противопостави на идеята да се сливат органи, работещи по различни процедури, заяви Крум Зарков. "Предложихме шефът на КПКОНПИ да се назначава от президента. Настоявахме за нов, стегнат антикорупционен орган, който да разследва корупцията по високите етажи и да се бори за постигането на осъдителни присъди в рамките на наказателния процес", припомни той. Зарков подчерта, че комисията не може да преследва по НК и да вкарва виновни в затвора.

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако тя се назначава от президента, подразни се от критиките на БСП шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, оправда се той. Според Цацаров отчетният доклад не бил вестник, затова в него не присъствали "Апартаментгейт" и "Терасагейт". Той призова депутатите за законодателни промени в остарелия НК. В крайна сметка докладът му бе приет със 131 гласа "за".

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ