28 Септември 2020понеделник16:08 ч.

Властта вдигна на 20 млрд. лв. лимита за външен заем

Досега правителството на Борисов е изтеглило около 10 млрд. лв., с увеличението може да вземе още толкова

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 524

Министерството на финансите е договорило увеличение с 2 млрд. евро на лимита на дълга, който може да изтегли от международните пазари по силата на Глобалната програма за средносрочни облигации (GMTN), подписана с шест международни банки (BNP PARIBAS, Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, Societe Generale Corporate & Investment Banking, UniCredit Bank). Това се вижда от публикувания нов базов проспект по програмата в платформата на люксембургската фондова борса, предаде economic.bg. От него се вижда, че лимитът за България се увеличава до 10 млрд. евро и се добавят две нови банки, които ще управляват процеса по емитиране на новите еврооблигации.

Предишният лимит от 8 млрд. евро беше почти достигнат с петте емисии, пласирани през 2015 и 2016 г. Справка в Люксембургската фондова борса показва, че за този период правителството на Бойко Борисов е изтеглило от външните пазари 5,144 млрд. евро (10 млрд. лв.). С новото увеличение на лимита управляващите ще могат да изтеглят още близо толкова в следващите 12 месеца.

За първи път страната влезе в тази програма през 2015 г., когато подписа с 4 международни финансови институции. Тогава правителството имаше спешна нужда от пари за покриване на стари задължения, както и за изплащане на гарантираните суми на депозитарите покрай фалита на Корпоративна търговска банка. Тогавашният лимит беше 8 млрд. евро, като срокът на действието на програмата беше три години.

Новият базов проспект за България по програмата е публикуван на 14 септември - съшия ден, в който се появи информация, че финансовото министерство, оглавявано от Кирил Ананиев, започва процедура по тегленето на нов дълг на международните пазари. Подобни намерения имаше и предишният финансов министър Владислав Горанов през пролетта, но заради несигурността на пазарите и очакващата се тежка криза условията не бяха благоприятни и първото емитиране на външните пазари за България от четири години насам пропадна.

0501 - Намерение за теглене на нов дълг от международните пазари имаше и предшественикът на Кирил Ананиев Владислав Горанов

Корнелия Нинова:
Заемите, които тегли кабинетът, са опасност за бъдещето

"Управлението на Борисов ограби миналото ни през последните 11 години, ограби и настоящето ни. Нека не му позволяваме да ограби и бъдещето ни", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Правителството тегли нов заем от 2 млрд. евро. Никой в България не знае какво е финансовото състояние на държавата. Многократно викахме премиера в Народното събрание да даде отчет и той многократно се подигра с българския парламентаризъм", написа във фейсбук Нинова. Тя поиска отговор от премиера на четири въпроса: "Колко е външният дълг на България спрямо БВП?", "Колко е вътрешният дълг и междуфирмената задлъжнялост?", "В какъв размер е държавният резерв?" и "Колко пари има в Сребърния фонд?".

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 78

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 103

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 219

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 327

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ