24 Октомври 2020събота18:47 ч.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви решението на правителството да започнат преговори за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" с американски реактор, но това не било реверанс към новия по-голям брат

Властта ще проучва за нов американски реактор в "Козлодуй"

Проектът за втора атомна централа край Белене също подължавал

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 806

Правителството дава мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" с американско оборудване, съобщи  министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на Министерския съвет. БЕХ ще преговаря с производители на оборудване за ядрени централи от САЩ, включително и на малки модулни реактори, допълни тя. Идеята е новата мощност да се изгради на одобрената площадка щ2 на АЕЦ "Козлодуй", чиято оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда. Решението е продиктувано от политиката на ЕС за декарбонизация на икономиката и постигане на нулеви емисии до 2050 г., посочи Теменужка Петкова. В отговор на въпрос тя уточни, че това решение не изключва продължаване на работата и по АЕЦ "Белене". "Процедурата за АЕЦ "Белене" е в ход, но има забавяне по отношение на отделните етапи заради кризата с КОВИД-19", уточни министърът.

Попитана дали България има нужда и от нов реактор в Козлодуй, и от АЕЦ "Белене", Петкова коментира, че има, защото иначе няма как страната да постигне заложените от ЕС цели за нулеви вредни емисии до 2050 г. Тя поясни, че това може да стане само със затваряне на въглищните централи и замяната на произвеждания от тях ток с такъв от възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика.

Още във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че се върви към изграждане на нова мощност за АЕЦ "Козлодуй". Намерението му срещна критики от експерти, които смятат, че проектът не може да е финансово изгоден. Не липсват и мнения, че това е просто жест към САЩ, който да покаже, че България не гледа само в посока Русия, когато става дума за енергийни проекти. "За никакъв реверанс към САЩ не става въпрос. Правителството работи в интерес на гражданите", коментира по този повод министър Петкова. Тя все пак не скри, че се тръгва на преговори с компании от САЩ, за да има диверсификация на източниците на енергия. Експертите посочват също, че изграждането на нова ядрена мощност ще отнеме поне десет години, което значи, че следващите правителства също трябва да са убедени, че тя е необходима. През 2013 г. министърът на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски Драгомир Стойнев бе на посещение в САЩ и обяви, че България трябва да купи най-модерния ядрен реактор на америанската ядрена корпорация "Уестингхаус". Обявената цена на проекта тогава бе между 5,5 и 7,5 млрд. долара. Тогава реакторът на американците все още не бе лицензиран за използване в ЕС, а четири години по-късно "Уестингхаус" фалира заради намаленото търсене на ядрени технологии след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". После компанията бе придобита от канадски конгломерат и бе спасена.

В крайна сметка България влезе в процедура за дострояването на "Белене" с платените вече два руски реактора. На 1 октомври помощник държавният секретар на САЩ по енергийните въпроси Франсис Фанън обяви в София, че за Вашингтон АЕЦ "Белене" и продължението на газопровода "Турски поток" са неприемливи проекти заради руското участие в тях. Фанън каза, че България смята да използва в "Белене" остарял ядрен реактор, какъвто дори руснаците не използват. Така се стигна до 13 октомври, когато Бойко Борисов заведе министри и синдиалисти край АЕЦ "Козлодуй", посочи им празно поле под проливния дъжд и каза, че там ще бъде построен новият блок на АЕЦ "Козлодуй", но с американски реактор.

Теменужка Петкова обясни, че "с нашите американски партньори винаги сме имали откровен диалог". Тя даде за пример преговорите с "Уестингхаус" за използване на тяхно гориво за руските реактор. Петкова повтори позицията на правителството, че "Балкански поток" няма нищо общо с "Турски поток", докато САЩ твърдят обратното.

"Пътуването на Борисов в Козлодуй бе плиткоумен тактически ход за пред американците, за това, че правителството планира инвестиция в американска ядрена технология за бъдещ 7 блок в Козлодуй. Твърде вероятно е да има и правителствено решение за започване на процедура за предстоящо изграждане на ядрен блок на територията на Козлодуй. По принцип това ще е поредната димка за пред американците, каквито са хеликоптерните инспекции на закъсняващия "Турски поток". Те пък са димки за пред руснаците", написа във фейсбук енергийният експерт Еленко Божков.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ