22 Май 2024сряда23:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Михаил Миков:

Властта се стъписа пред волята на хората

Управляващите нямат да се спрат пред нищо, за да провалят референдума за АЕЦ "Белене", казва левият депутат

/ брой: 231

автор:Юлия Кулинска

visibility 1852

Михаил Райков Миков е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски". Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане във Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики в Италия. Старши асистент е по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски". Депутат от Коалиция за България в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от 5 избирателен район Видин. Зам.-председател е на ПГКБ. Бивш министър на вътрешните работи. Владее френски, руски, сръбски. Женен, с две деца.


ЦИТАТ
"Няма по е-евтина енертия от ядрената, но   за нея няма бъдеще без изграждането на нови мощности"


- Г-н Миков, как ще коментирате паниката, страхът и разнопосочните коментари на правителството и на представители на ГЕРБ, след като стана ясно, че подписката е легитимна и това е предпоставка за провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ "Белене"?
- Очевидно е, че управляващите са в паника. Очевидно е, че те не искаха да чуят волята на българските граждани за бъдещето на ядрената енергетика и на АЕЦ "Белене". ГЕРБ се стреснаха и стъписаха от това, че над половин милион човека подкрепиха категорично играждането на втора атомна централа. Това е факт и той е неотменим. В същото време се оказва, че и правителството, и мнозинството в парламента излъчват противоречиви и разнопосочни сигнали. Веднъж има решение на кабинета и на Нардното събрание за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".  После се оказа, че паралелно с него се водят преговори с някакъв мистериозен потенциален инвеститор. По-късно пък ГЕРБ внася проект за решение в парламента за  даване на мандат на правителството да води преговори за изграждането на централата, след като е ясно, че това не е работа на депутатите. Отговорността е изцяло в изпълнителната власт. На четвърто място започна да се говори за финансови параметри и едва ли не да се внушава на хората, че става въпрос за бюджетни пари. Истината е, че нито АЕЦ "Белене", нито другите големи инвестиционни проекти се изграждат с държавно финансиране. В случая става въпрос за големи компании, както беше конструиран и проектът "Белене", преди Бойко Борисов и ГЕРБ да го разбият. Централата щеше да бъде построена с 51% участие на НЕК и 49% на солидния и авторитетен немски инвиститор RWE. Никога не се е предвиждало втора атомна да се строи със средства от републиканския бюджет. Освен това ГЕРБ заблуждават българите, че ако проектът се реализира, ще има увеличение на данъците. В същото време властта не коментира каква ще е  цената на тока в хоризонт от 3-4 години.
- Какви манипулации очаквате от управляващата партия?
- Манипулациите на хората вече започнаха. Тръгна тиражирането на приказки, че едва ли не подписите са събирани некоректно. ГЕРБ започна масово внушение, че  българските граждани ще трябва да плащат за изграждането на "Белене". Не може да не направиш никакъв проект и от това да имаш ползи. Ползите винаги идват от реализирането му, особено когато става въпрос за инфраструктура. Нима хората не  плащат магистралите?. Да не би те да не са с пари от бюджета? Да не би Борисов да е донесъл парите от  градината си в Банкя? Управляващите са готови на всичко, за да игнорират и провалят гласа на хората.
Въпросът с референдума има два изключително  важни аспекта. Единият по същество е свързан с развитието на ядренета енергетика и в крайна сметка става дума за цената на тока за гражданите и индустрията. Вторият голям въпрос е  може ли управляващите в България по стратегически важни въпроси да се вслушат в гласа на българите. Паническата реакция показа и големият страх и притеснение у управляващите, че  хората не приемат решението за съсипването на проекта, който очертава стратегически перспективи на България в следващите 20-30 години.
- Депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров заяви, че във въпроса на БСП, който беше зададен при събирането на подписката, е имало две хипотези - "Икате ли ядрена енергетика?" и за строежа на АЕЦ"Белене". Според него така формулирано, питането не може да бъде зададено на референдум, защото някой може да е за ядрената енерегетика, но да е против проекта. Бихте ли коментирали това изявление?
- Това също е част от голямата манипулация, породена от страха на властта, че референдумът ще се случи. Въпросът, на който отговориха подписалите се над половин милион българи, Беше:"Да се развива ли атомната енергетика у нас чрез изграждането на АЕЦ на площадката "Белене". Според Закона за референдумите депутатите нямат право да променят въпроса, а само да го редактират, без обаче да променят смисъла му. А пък Народното събрание няма право да отмени  допитването, след като е изпълнено условието за това, записано в закона. А то е наличието на 500 000 легитимни подписки, събрани от инициативен комитет. Интересен е въпросът защо от ГРАО са продължили да броят събраните гласове, след като са постигнали посочените от закона половин милион. Възниква съмнение, че по някакъв начин също се търси повод да се покаже, че има нелегитимни подписи и подписката да бъде компрометирана.
- В сряда парламентът създаде временна анкетна комисия, която да проверява всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 до края на март 2012 година. Има ли нужда от подобна структура и каква е скритата мисия на депутатите в нея? 
- Това е още един опит да се отклони вниманието от провеждането на референдум. След като проектът "Белене" беше предмет на комисията "АнтиСтанишев", която бе създадена още в началото на дейността на този парламент, след като много се изприказва и много органи, които са упълномощени по закон, имаха  възможност да проверяват и да контролират събитията, сега политически трябва да се отклони вниманието. Трябва отново да се вадят скелети от гардероба. Но интересното е, че срокът на новосъздадената комисия изключва периода от март до септември т. г., в който всъщност се появиха мистериозните инвеститори, които посетиха и икономическата комисия. Очевидно управляващите имат какво да крият в тези последни месеци и елегантно искат да го извадят от темата за миналото на проекта "Белене". Иначе  каквото и да правят управляващите, неоспорим факт е, че по-евтина енергия от ядрената няма. А бъдеще за нея няма без изграждането на нови мощности. Още повече че правителството съзнателно избягва темата за удължаване на проектния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ."Козлодуй". Никой не дава отговор какво ще стане с цената на тока и въобще количеството ток за индустията и гражданите, ако не се удължат сроковете на двата енергоблока. А там  управленската обърканост и немощ крие сериозни рискове  в края на второто десетилетие на 21 век България  да мине отново на режим на тока.
- Има ли правна възможност мнозинството в парламента да промени закона за  референдумите?
- Всичко може. Може и да се отмени законът за референдумите. В паниката и объркването си, в неглижирането на  демокрацията и процедурите, ГЕРБ може да стигне и дотам. Да отменят закона и тогава няма да има референдум. Само че тогава много ясно ще се види доколко управляващите  уважават конституцията, законите на страната и най-вече демократичните принципи и волята на гражданите.
- Българите в чужбина ще могат ли да участват в допитването?
- Смятам, че няма пречка българите зад граница да упражнят правота си на вот, защото става дума за национален референдум. Редно е и те да се произнесат по този въпрос.
- През последните дни се заговори за провеждане на допитването но електронен път? Смятате ли, че това е възможно?
- Това е съвсем друга дискусия, която се е провеждала няколко пъти в Народното събрание - като техтехнология, като практика  в сравнение с други страни. Сега изведнъж ни в клин, ни в ръкав, премиерът  и президентът почнаха да говорят за електрониния вот, без да правят разлика между гласуване по интернет и упражняване на глас с електронна машина. Гласуването в България  става по предвидения в закона ред и той е разписан в сега действащия избирателен кодекс, а преди него в избирателния закон. Не случайно избирателната комисия вече проведе своето първо заседание  и започва организация за провеждането на референдум.
- Как ще тълкувате записаното в чл. 13, ал. 7, че парламентът "одобрява предложението за провеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението"?
- Това означава, че Народното събрание казва на половин милион българи:"Вашето мнение не ме интересува!" Мисля, че ГЕРБ се страхуват от подобен знак към толкова много хора и се опитват чрез други трикове да блокират провеждането на референдума или да подменят неговото съдържание. Когато една политническа сила не иска да се движи в рамките на демократичните правила и на конституцията, болшинството й може да направи всичко, но тагова става въпрос за болшевишки режим, а не за демокрация. В политиката всеки се доказва чрез действията си, а не чрез приказките си.
- В състояние ли е ЦИК да проведе допитването? Нейният председател Красимира Медарова се оплака, че референдумът заварва комисията абсолютно неподготвена.
- Ами да си подадат остваката, като не могат. Да стават и да си ходят и да дойдат други, които ще се справят.  Има закон, има отговорност и те са длъжни да ги изпълнят.

 

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ