30 Октомври 2020петък13:18 ч.

Кирил Ананиев

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

Законови промени, внесени от Кирил Ананиев, премахват ограничението в извънредна обстановка

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 660

Финансовият министър Кирил Ананиев е внесъл законови промени, с които се разрешава бюджетният дефицит да надвишава 3% от БВП, става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за публичните финанси.

Сегашният таван от 3% е идентичен с ограничението в Договора за функционирането на ЕС. С изключение на кризисната 2009 г. в последните десетилетия България твърдо поддържаше дефицит под 3%. През пролетта обаче Европейската комисия позволи временно, в условията на пандемия, държавите членки да поддържат дефицит и над 3%, като не включват разходите във връзка с пандемията. За да може да надвиши тавана обаче, България трябва да направи промени във вътрешното си законодателство.

Министерството на финансите предлага и разхлабване на националното ограничение, което предвиждаше максимум 2% дефицит по консолидирания бюджет на касова основа. Сега то се завишава на 3%.

В актуализацията на Бюджет 2020 през април бе заложен дефицит от 3,5 млрд. лв. което е 2,9% от БВП в края на годината.

В мотивите към законовите промени се посочва, че заради краткия срок за внасяне на Бюджет 2021 в парламента - 31 октомври, срокът за общественото обсъждане на текстовете в Закона за публичните финанси се съкращава на 14 дни. Очевидно целта е бюджетните правила да се променят още преди втората актуализация на бюджета, която най-вероятно ще мине през преходните и заключителните разпоредби на Бюджет 2021.

По данни към 31 август бюджетът отчита излишък от 1,5 млрд. лв., който обаче се дължи на отложени разходи. Възможно е текущият излишък и заложеният дефицит да се окажат недостатъчни до края на годината.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 76

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ