06 Август 2020четвъртък13:32 ч.

Вярно ли е, че директорът на "Автомагистрали" е бил съдружник на Гинка Върбакова, питат от БСП

Властта раздава милиарди чрез "Атомагистрали"

БСП поиска договора за изграждането на "Хемус"

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 2497

Чрез "Автомагистрали" властта раздава милиарди на приближени фирми, обяви вчера Елена Йончева. От БСП настояват да й бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма "Автомагистрали" за възлагане на строителството на АМ "Хемус". Изграждането на аутобана е възложено на фирми, без да е обявена обществена поръчка.

Йончева припомни, че в края на 2018 г. няколко строителни дружества организираха протест с хиляда машини в София срещу искането на опозицията за проверка на качеството на пътищата у нас. По-късно те получиха без обществени поръчки, търг и конкурс 1,350 млн. лв. за изграждането на магистрала "Хемус".

Социалистите искат прозрачност за харчовете, за да се знае на каква цена се строи у нас.


Депутати от ПГ "БСП За България" внесоха в АПИ искане, с което настояват да получат договора, с който агенцията възлага на държавната фирма "Автомагистрали" строителството на АМ "Хемус". Социалистите се обръщат и към регионалното министерство, от което очакват рамковите споразумения между държавното дружество и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана.

"На 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на миналата година ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на "Хемус". Малко след това то се възлага на фирми, без да бъде обявена такава", обясни говорителят на ПГ "БСП за България" Елена Йончева. Според нея това е пример как държавната "Автомагистрали" се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди левове, което е безпрецедентно. Йончева е категорична, че дружеството няма капацитет за изграждането на аутобана. "Финансовите резултати за 2017 г. са влошени. Изпълнителният директор Стоян Беличев досега не е заставал пред медиите, нашият въпрос е дали е вярно, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова", попита Йончева. Тя припомни, че в края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с хиляда машини в София срещу искането на опозицията за проверка на качеството на магистралите. Малко след това те получиха без обществени поръчки търг и без конкурс 1,350 млн. лв. за изграждането на магистрала "Хемус", подчерта Йончева.

"Надяваме се да получим отговор от АПИ и той да не е формален, както ни отговориха за проверката за строителството на магистрали. Не сме се отказали от извършването на ревизия на българските пътища от независими лаборатории", заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски. Той настоя за имената на фирмите, с които "Автомагистрали" има рамкови споразумения. "Нямаме нищо против фирмите, а против подхода. Затова искаме и методиката на ценообразуване, за да може всички българи да разберат на какви цени се строят пътищата у нас", обясни социалистът.

През уикенда лидерът на БСП Корнеля Нинова обяви, че ще изпрати питане до ЕК дали подобно възлагане не противоречи на директивата за държавна помощ. Договорът за "Хемус" позволява строеж без обществени поръчки, оправда се вчера вицепремиерът Томислав Дончев. Според него има категоричен текст в Закона за приложимата европейска директива. Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага пътната процедура по реда на ЗОП, но това също е режим в самия закон и няма държавна помощ, обясни Дончев.

АПИ даде брифинг, на който отрече да има договор с "Автомагистрали" ЕАД за изграждане на 134 км от автомагистрала "Хемус" от "Боаза" до пътен възел Велико Търново - Русе. Нямало и договори с подизпълнители за строителство на магистралата, обяви регионалният министър Петя Аврамова. "Има подписани рамкови споразумения от "Автомагистрали" ЕАД за доставка на материали, за наем на механизация във връзка с реализиране на обекти на "Автомагистрали" ЕАД. Рамкови споразумения, които са за осъществяване на текущата дейност на дружеството. Няма нарочни споразумения за изграждане на АМ "Хемус", няма договори с подизпълнители", добави тя.

 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 473

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 352

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ