16 Декември 2019понеделник13:04 ч.

Възраженията на БСП срещу разчетите така и не бяха приети от мнозинството

Властта прие бюджет на застоя

Финансовият министър Владислав Горанов пак си остави възможност за актуализация

/ брой: 219

автор:Дума

visibility 464

Бюджетът за 2020 година бе приет на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля - със 126 гласа "за" и 92 "против". БСП и ДПС бяха против и нарекоха изготвената от правителството финансова рамка "бюджет на застоя".

Между първо и второ четене БСП ще внесе свои алтернативни разчети, обяви Корнелия Нинова. Тя обвини управляващите, че гледат на бюджета като на счетоводна сметка. Нинова бе категорична, че приетата финансова рамка не решава основни казуси като демографската криза, здравните и образователните проблеми. 

Мерките в бюджета не само не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството, предупреди Нинова.

Ресорният министър Владислав Горанов се впусна в обяснения колко е балансиран бюджетът и как в него са заложени буфери срещу "неблагоприятни икономически обстоятелства". Точно срещу "балансирания" бюджет говориха депутатите от левицата и от ДПС. Според тях ГЕРБ предлагат "повече от същото", но без реални възможности за реформи и развитие особено в социалната сфера.

"В определени сектори има малки увеличения, но няма разчети какъв ще бъде ефектът от всеки един лев, похарчен в сектора. Липсата на реформи е очевидна, защото няма как да се съгласим, че бюджетът не трябва да финансира реформи. Напротив, той трябва да финансира политиките на правителството, ако то има желание за реформи", заяви при дебатите зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той отхвърли тезата, че правителството харчи толкова, колкото събере, защото събира повече от това, което парламентът гласува. "Всяка година приходите се намаляват изкуствено, за да се покаже колко голямо преизпълнение има и премиерът да може да харчи това, което българският народ е произвел. Този бюджет е поредното доказателство, че реформите няма да се финансират. Такива няма, защото правителството го е страх от реформи", категоричен бе Стойнев. Той добави, че БСП няма как да не подкрепи увеличаването на заплатите на учителите, но е нужна цялостна политика, за да се води борба за подобряването на нивото на образованието и срещу неграмотността.

Проф. Румен Гечев от БСП попита защо правителството намалява капиталовите разходи наполовина, след като навсякъде капиталовите разходи се увеличават. "България е уникална страна и заради съотношението между преки и косвени данъци. Приходите от косвени данъци са значително по-високи отколкото в другите страни членки на ЕС, което е за сметка на бедните и на средната класа", добави той. 

Във финансовата рамка е заложено икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред осъществяването на прогнозата е неблагоприятната външна среда.

През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Попитан дали има опасност отново да актуализираме бюджета заради еднократно голямо плащане, Горанов не изключи подобна възможност.

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 241

Русофобията вреди на Полша

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 143

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 259

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ