06 Август 2020четвъртък10:00 ч.

Три лебеда бяха пуснати в езерото Вая край Бургас. Птиците са конфискувани от частен дом в Русе, където няколко години са отглеждани като домашни любимци

Властта отваря кина и галерии, театър - само на открито

Отпускат 5 млн. лв. за проекти на свободни творци

/ брой: 88

автор:Ростислава Иванова

visibility 789

Със заповед здравният министър разреши посещенията на открито и закрито на музеи, галерии, библиотеки, кина и провеждането на концерти и културни събития. Задължително условие обаче е спазването на дистанция и на противоепидемичните мерки, а публиката в залите трябва да е редуцирана до 30%. В заповедта на Кирил Ананиев не се споменават театрите, които също са затворени от 13 март заради коронавируса. Малко по-късно на брифинг министърът на културата Боил Банов обясни, че театралните трупи и организаторите на културни събития сами ще решат как да работят, спазвайки изискванията. Стана ясно, че ще могат да действат на открито. Министърът обаче бил наясно, че с маска на сцената не може да се играе, затова театрите да наблегнат на камерните и моноспектакли. Банов повтори няколко пъти, че театрите и концертните зали остават затворени заради сигурността на самите артисти и творци. В салоните хората ще бъдат с маски, шахматно разделени, ще влизат и излизат на отделни потоци, климатиците няма да работят, изреди министърът. Термокамери на входа нямало да се изискват, тъй като са скъпи. Дори кината в моловете ще работят.

"Археолозите са пуснати. Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка в МК, в която заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени 3 минимални  заплати с осигуровките. Изтече срокът за подаване на документи по тази мярка. Заявленията са над 1000", каза министърът и обяви, че днес ще стане ясно на кого ще се отпуснат средства. След разговор с премиера решихме да дадем на творците още 5 млн. лв., изтъкна Банов. Министерството на културата ще разпредели тези средства по няколко програми: 500 000 лв. за създаване на нови театрални постановки, 500 000 лв. - за нови музикални постановки, 500 000 лв. - за танцови спектакли, 500 000 лв. - за проекти за визуални изкуства, а 800 000 лв. ще са за отворена програма за разпространение на спектаклите. Отпускат се 2,2 млн. лв. за фонд "Култура" - в помощ на малките кина и цирка, и 700 000 лв. за представления, които да се излъчват онлайн.

"Анализираме мерките, работи се и по други мерки, но всичко зависи от динамиката и възможностите, така че това е все още междинен етап в подкрепата на сектора", увери министърът и се зарече "да измъкне културата от клоаката на коронавируса". Банов отказа да коментира атаката на Вежди Рашидов, който намекна, че ще иска оставката му заради Червената къща и пренебрежението към някои творци.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 384

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 291

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ