02 Март 2021вторник10:39 ч.

Бойко Борисов така и не обясни с какво новата структура и допълнителните шефове ще помогнат на сектора

Властта налива 1 млрд. лв. в нов ВиК холдинг

Временни забрани за вноса на боклук и използване на питeйна вода от ВЕЦ-овете иска Борисов

/ брой: 11

автор:Ростислава Иванова

visibility 1622

Правителството подкрепи идеята на Бойко Борисов за създаване на държавен ВиК холдинг, който ще централизира управлението на сектора. Български ВиК холдинг ЕАД "София" ще е изцяло държавен, с капитал от 1 млрд. лв. от централния бюджет за 2020 г. В срок от 6 месеца холдингът ще придобие чрез апортиране на държавните акции ВиК дружествата в страната. Обединението ще придобие и дружествата с предмет на дейност поддържане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура. Принципал на холдинга ще е МРРБ, съобщи в началото на правителственото заседание регионалната министърка Петя Аврамова. 

Холдингът ще има надзорен съвет от петима членове, избрани от регионалния министър. Те ще посочат тримата членове на управителния съвет. С оглед обстоятелството, че ВиК дружествата са бенефициенти по оперативна програма "Околна среда 2014-2020", не се предвижда холдингът да упражнява правомощията на възложител на обществени поръчки по дейностите, предвидени във вече сключените договори за безвъзмездна финансова помощ. Основната цел на обединението е да не се допускат кризи като тази в Перник.

В момента у нас има 66 ВиК дружества. Изцяло държавни са 14, в 16 държавата притежава 51% и останалото е общински дял, 26 оператора са изцяло общински, 2 са общинско-частни, 8 са изцяло частни.

Припомняме, че в края на миналата година премиерът подхвърли идеята за обединение на всички ВиК в страната заради кризата в Перник. На заседанието на МС вчера Борисов заяви, че имало градове, които умишлено не са се включвали в европрограмите за ВиК инфраструктура, и даде като пример Перник, където отдавна трябвало да има готов воден цикъл. Един след друг, за да похвалят в ефир премиера, се изказаха тримата ангажирани с водната криза министри - на регионалното развитие, на екологията и на икономиката. 

"До другата сряда още две задачи - вносът и износът на боклук, има брюкселски директиви, какъв временен мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите, е същото, което влиза в страната. И второто: всички вецове, които ползват питейна вода - на първо място ни е питейната вода, на второ - производството на ток. Много е важно за енергетиката - водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода", нареди Борисов. От думите му обаче не стана много ясно какво точно трябва да се случи с ВЕЦ-овете.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев полицията и ДАНС започнаха проверка на комплексните и значими язовири в страната. Целта е да се установи дали има и други водоеми под оптималния размер на водния обем и наличието на престъпления от органите, които ги стопанисват. Върховната административна прокуратура проверява за нарушения в яз. "Бели Искър".

Междувременно Апелативният спецсъд реши да остави Нено Димов за постоянно в ареста. Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с мотива, че има опасност бившият екоминистър да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели. 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ