29 Февруари 2024четвъртък05:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Владимир Москов: Вратата ми винаги е отворена за хората

Не давам празни обещания, заложили сме над 50 конкретни задачи за следващите четири години, казва кандидатът на БСП за кмет на община Гоце Делчев

/ брой: 202

visibility 1501

ВЛАДИМИР МОСКОВ е роден на 23 януари 1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на ЕС, местното самоуправление и местното икономическо развитие. От 1995 г. досега, вече 24 години, е кмет на община Гоце Делчев. Председател на еврорегион "Места - Нестос", първият еврорегион в Югоизточна Европа. Вицепрезидент и президент на НАЛАС - мрежа от сдружения на местните власти на страните от Югоизточна Европа. Член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Представител в контактната група за взаимодействие с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията; в контактната група за взаимодействие с МВР; в съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество "България - Македония". Член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз. Член е на Изпълнителното бюро на БСП, зам-председател на Националния съвет на социалистическата партия.

Награди

* Кмет на 2013 година;

* Награда от фондация "Карл и Анелизе Гьорделер" - град Лайпциг, за заслуги в областта на модерното общинско самоуправление и укрепване на демократичните структури на местните власти в Югоизточна Европа;

* Награда за отлична работа като президент на НАЛАС и за принос в развитието на местното самоуправление;

* Награда "Златна ябълка" за принос към живота и благосъстоянието на българските деца;

* Награда от Синдиката на българските учители за активна работа в областта на образованието;

* Специален плакет от ветераните на местния "Пирин".

- Коя е тайната, заради която хората продължават да ви избират?

- Винаги съм се водил от това, че човек, който е избран на ръководна позиция от хората, трябва да остане открит с тях, вратата му винаги да бъде отворена за техните проблеми и въпроси, да води непрекъснат диалог и да се стреми да прави необходимото, за да реши проблемите им. Старал съм се да бъда точно такъв в моята работа. Когато съм могъл - помогнал съм. Има и случаи, в които това не е било по силите ми. Вярвам, че диалогът и толерантното отношение са много важни, отговорността към хората, които са ти гласували доверие - също. 

- За какво най-често гражданите търсят кмета?

- За всичко. Много хора смятат, че кметът може да реши всеки проблем, независимо дали е личен, здравословен, служебен, финансов. И това донякъде е разбираемо, защото те възприемат кмета като най-близкия до тях представител на властта. На практика това е така, но правомощията на кмета не са безгранични и понякога въпросите, които се поставят, няма как да бъдат решени. Най-често хората идват, за да търсят работа или финансова помощ. За съжаление, не на всеки може да се помогне, но през годините аз и хората, с които работя, сме правили всичко възможно, за да помогнем или да съдействаме за разрешаването на поставените въпроси. 

- Коя е най-трудната част в управлението на вашия град и общината?

- Най-трудната част е да се намери баланса между това какво трябва да се направи и какви са реалните ни възможности да го направим. За съжаление, община като нашата има твърде скромен бюджет, с който не бихме могли да направим много неща по отношение на подобряване на инфраструктурата, извършването на ремонти или каквото и да е друго. Имаме много силен и сериозен екип за разработване на проекти, който се справя блестящо и така успяваме да привличаме допълнително много европейски средства, с които правим повечето от нещата в последните години в града и селата.

За последните 4 години привлякохме допълнително близо 60 млн. лв. Спечелихме, реализирахме и изпълняваме в момента над 45 проекта в различни сфери, които още повече ще променят облика на нашата община. Винаги съм искал на момента да се отговори с решение на поставените проблеми от хората, но за съжаление невинаги достигат средства за това. Тогава се налага да определим приоритети, кое е най-важно и не търпи забавяне. 

- С какво не можахте да свикнете в дългите години в кметския кабинет?

- С безотговорността, празните приказки и когато се губи времето на хората. Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания. За толкова години много добре знам, че хората проявяват разбиране, когато честно и открито им се обясни, че даден въпрос не може да бъде решен в момента, но няма да бъде забравен и ще се направи нужното да се реши. Обикновено по време на предизборни кампании се чуват какви ли не обещания, които в повечето случаи са абсурдни и не могат да бъдат реализирани, но са популистки и близки до желанията на много хора. Трябва да бъдем реалисти. Няма човек, който да не иска най-доброто за себе си, за семейството си, за дома си, за града, в който живее, и за своята Родина. Затова всички трябва да се стремим да бъдем полезни един на друг като общество. Това, което никога не съм допускал и не харесвам, е бягството от отговорност, хитруването, празните приказки и губенето на време на хората.

- С какво бихте започнали следващия си мандат?

- В програмата на моя екип има повече от 50 конкретни задачи, които са свързани с развитието на града и селата - ясни и реалистични за всяко отделно населено място. Но това, с което ще започнем, ако гражданите отново се доверят на мен и екипа ми, е продължаване на благоустрояването на града и селата, стабилизиране - кадрово и финансово, на болницата и подобряване обслужването на населението. В програмата ни също е заложено обновяване на Дома на културата и изграждането на 30 нови общински жилища.

За град Гоце Делчев предвиждаме също изграждане на Южен околовръстен път, свързващ ул. "Драма" с международния път за Гърция през местността Текето; изграждане на нов пазар за селскостопанска продукция на терена на съществуващия; реконструкция и разширение на няколко улици в града; цялостно външно и вътрешно обновяване на Трето ОУ "Братя Миладинови" и детска ясла "Пролет"; възстановяване на ученическия лагер на Попови ливади. Предвиждаме много работа по отношение на инфраструктурата - подмяна на водопроводна мрежа, рехабилитация на улици, тротоари и пешеходни алеи, благоустрояване на квартали и площадни пространства. 

Във всички села сме заложили конкретни ангажименти, свързани основно с подобряване на инфраструктурата - подмяна и полагане на ВиК мрежа, ремонтиране и асфалтиране на улици, благоустрояване на площади и детски и спортни площадки, повече кътове за отдих и спорт.

 подготви Петя ИВАНОВА

Държавата ще ползва конфискуваните коли

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 40

Увеличават се плащанията по "Гражданска отговорност"

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 40

Връщат до 50 млн. лв. на превозвачите от тол такси

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 40

Самолетните билети в Европа поскъпват с 10%

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 40

Разногласие в Европа заради Украйна

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 40

Ветото на Австрия за Шенген остава

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 40

Хутите повредиха подводни кабели

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 40

Накратко

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 40

Клоунада

автор:Ина Михайлова

visibility 1164

/ брой: 40

Правителството е вредно за енергетиката

автор:Мая Йовановска

visibility 456

/ брой: 40

Миш - маш с цената на тока

автор:Евгени Гаврилов

visibility 387

/ брой: 40

Министър на истината

автор:Александър Симов

visibility 397

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ