29 Февруари 2024четвъртък04:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Владимир Георгиев: Средствата към общините се разпределят несправедливо

Имам работещ екип, постигнахме много и искаме да надграждаме, категоричен е кандидатът на БСП за трети кметски мандат в Самоков

/ брой: 202

автор:Павлета Давидова

visibility 2804

Владимир Георгиев е роден през 1973 г. Юрист по образование, съосновател на първото адвокатско дружество в Самоков. Бил е общински съветник от БСП. Кмет е на община Самоков от 2011 г. Под неговото ръководство общината печели множество награди, сред които за изпълнение на проекти, най-добър работодател и др. Семеен, с две деца. 

- Г-н Георгиев, за какво не ви стигна време или сили през последните два мандата? Какво смятате да направите за община Самоков, ако отново спечелите доверието на избирателите?

- Сили имам достатъчно, но времето е по-сериозен фактор. Проблеми с давност 30-40 години не могат да намерят разрешение за толкова кратък период, колкото ни се иска. С моя екип показахме, че имаме воля и не спираме да работим за разрешаването им, независимо дали са в сферата на инфраструктурата, благоустрояването, социалните дейности, здравеопазването и т.н. 

Инвестираме сериозни средства в образованието, спорта, културата. За всеки строителен сезон си поставяме програма максимум, но понякога се налага строителството на дадени обекти да продължи през следващата година. Имаме визията за развитието на Самоков, всяка следваща година надграждаме и мисля, че и хората го виждат и усещат. 

Надявам се жителите на Самоковска община отново да ми гласуват доверие, за да мога да продължа работата. Започнали сме много проекти, всеки от тях свързан с развитието на града и селата. Стремим се да направим Самоков притегателна туристическа дестинация и територия за реализиране на инвестиционни намерения. Смятам, че работим добре и в двете насоки, тъй като градът и селата вече заемат сериозно място на туристическата карта, а през последните години се реализираха инвестиции в търговията, услугите, туризма, земеделието и др. Предстои през 2020 г. да започне още един важен проект, което ще даде сериозен тласък за развитие на района.

- Изненадаха ли ви с някакво предложение по време на предизборните срещи?

- През целия си мандат не съм спирал да се срещам с хората - по селата за подготовка на бюджета, на празници и събития... Предизборните срещи ми дават възможност да разбера дали хората са доволни от направеното, да ги запозная с проекти, чиято реализация предстои или е в процес. Жителите имат възможност непрекъснато да ми споделят идеи.

Може да се похвалим, че през последните години инвестираме доста в селата - всяка година заделяме над половин милион лева само за дребномащабни мерки и благоустрояване в тях. Изградихме 5 спортни площадки, над 10 детски площадки, отделно подмяната на водопроводите и асфалтирането. И всичко това със собствени средства!

- Има ли проблеми с ромската общност в района?

- Проблемът не е в ромската общност, а в начина, по който местната власт се стреми да постави всички граждани при еднакви условия. Направихме точно това и в резултат на нашите усилия в ромската махала всички си плащат тока и такса битови отпадъци. Изготвяме парцеларни планове и сме обособили имоти за продажба. Изготвили сме и типови проекти на жилищни сгради, които също могат да се закупят. В новите квартали вече всичко ще бъде законно - постройки, ВиК, електроснабдяване, сметосъбиране и ромите са данъчно задължени лица, както всички граждани. Отделно предприехме мерки по отношение на съществуващата ромска махала. През последните години успяхме да открием законни партиди и в момента всички си плащат консумираното електричество. За да има възможност ЧЕЗ да разкрие законни партиди, общината сключи договори за наем на имотите. Това ни даде възможност да въведем и организирано сметосъбиране. Те са граждани на общината като всички останали, с произтичащите от това права и задължения.

- Каква е успешната формула за работещ екип в местната власт?

- Ключовата дума е "работещ". Това е формулата. За 8 г. екипът ми се мотивира повече, когато види завършен проект, стреми се да надгражда и да внася нови идеи. Имаме обща цел - развитието на цялата община. Имам много добър екип, с който поетапно работихме за промяна на градската среда, създаване на места за отдих и развлечение, обогатяване възможностите за спорт и туризъм. Промени се изцяло централна градска част и се превърна в едностилно, прекрасно пешеходно пространство. Визията на Самоков коренно се подобри и сега доста хора от София "отскачат" за уикенда. Стремим се да превърнем общината ни в уютно място за живеене и предпочитана възможност за разпускане. По отношение на инфраструктурата в общината търпим най-много критика, особено през последните години. Но това е заради започналото активно присъединяване към газификацията - много улици бяха прокопани. Трябваше да подкрепим тази инвестиция, защото това е бъдещето - по-екологично и чисто отопление. 

- Убеждават хората в различни населени места, че е по-практично да изберат човек от управляващата партия или партньорите й... Вие показахте, че и "опозиционен" кмет може да се справя добре. Каква е рецептата?

- Когато си амбициозен и знаеш какво искаш - успяваш. Не мога да се оплача, защото общината спечели почти всички проекти, с които кандидатствахме пред европейски и национални програми. Спечелихме два проекта по Програма за развитие на селските райони за общо 6 млн. лв. По "Региони в растеж" спечелихме проект за изграждане на Център за обществена подкрепа, по нея взехме и финансиране за 8 млн. лв. за внедряване на енергийна ефективност в частни и обществени сгради. Така успяхме да ремонтираме сградата на Общинска администрация, сградата на полицията и едно училище, както и 37 многофамилни сгради. Споменавам само най-мащабните проекти, спечелили финансиране по европейските програми. Имаме и доста по-малки проекти, които реализираме. Отделно всяка година печелим проекти по "Красива България", чрез които обновяваме градската среда, осигуряваме достъпна среда, санираме училища. С подкрепата на Агенцията за хора с увреждания закупихме асансьор за инвалидни колички и осигурихме достъпна среда до художествената галерия и библиотеката. С подкрепата на МОН реновирахме физкултурния салон в едно от санираните училища и изградихме нов физкултурен салон в най-старото ни училище. По селата всяка година реализираме дребномащабни мерки, финансирани от ПУДООС.

Много се надявам държавата също да поеме отговорност към развитието на Самоков и Боровец и да инвестира в цялата довеждаща инфраструктура. В този контекст една дългогодишна мечта на самоковци се сбъдна и от тази година започна ремонтът на пътя Самоков-Дупница. И най-ценното в това е, че самоковци си го извоюваха сами - с гражданска позиция, с протести, с показаната активност и непримиримост. И съм много горд с гражданското ни общество, което направи този ремонт да се случи.

За съжаление държавното ВиК не прави инвестиции в системата. В предходните години имахме споразумение, по което Общината закупуваше части, а от ВиК осигуряваха машините и работата,  но от две години не се ангажират даже и с това. Общината е поела изцяло инвестицията във ВиК мрежата. Имаме проектна готовност за изграждане на водопроводи на селата и на ВиК на Искровете и се надявам скоро да се отвори подходящата програма, за да можем да кандидатстваме.

- Начинът, по който правителството отпуска допълнителни средства към някои общини, стана причина представителите на БСП да напуснат НСОРБ през февруари. Смятате ли, че аргументите ви бяха чути?

- Като член на УС на НСОРБ навлязох в много сфери по отношение на различните закони и решения на държавната власт, които засягат общините. С колегите обсъждахме ключови въпроси и излизахме със становища, които значително повлияха на законотворчеството. Средствата с постановления на Министерския съвет се заделят само за определени общини, а други "тактично" се пропускат. Целевите средства от държавния бюджет, които се разпределят по формулите между отделните общини, са крайно недостатъчни. Средствата, които се превеждат за зимно поддържане, също са разпределени крайно несправедливо. Не може за община Самоков и за община Петрич да се предвижда еднаква сума! В Петрич зимата е два месеца, а при нас - шест. Крайно несправедливо е държавата да подпомага само финансово нестабилни общини, които неразумно управляват финансите си и нямат финансова дисциплина.

НСОРБ е мостът между държавната и местната власт. Разчитам, че колегите ми ще продължат да работят в защита на интересите на местната власт. Не говорим за партийна принадлежност, проблемите на общините са сходни и тази организация ни дава възможност да защитим интересите на местното самоуправление.

Държавата ще ползва конфискуваните коли

автор:Дума

visibility 393

/ брой: 40

Увеличават се плащанията по "Гражданска отговорност"

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 40

Връщат до 50 млн. лв. на превозвачите от тол такси

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 40

Самолетните билети в Европа поскъпват с 10%

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 40

Разногласие в Европа заради Украйна

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 40

Ветото на Австрия за Шенген остава

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 40

Хутите повредиха подводни кабели

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 40

Накратко

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 40

Клоунада

автор:Ина Михайлова

visibility 1164

/ брой: 40

Правителството е вредно за енергетиката

автор:Мая Йовановска

visibility 456

/ брой: 40

Миш - маш с цената на тока

автор:Евгени Гаврилов

visibility 387

/ брой: 40

Министър на истината

автор:Александър Симов

visibility 397

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ