02 Август 2021понеделник05:04 ч.

Висшето общество в упадък

/ брой: 178

автор:Серж Алими

visibility 7884

ВЪЛН? от разкрития поражда изумление във Франция. Политически ръководители общували постоянно (поддържайки приятелски отношения) с мъже и жени от света на бизнеса, които финансирали партиите им, като в замяна получавали значително намаляване на данъчното си облагане. Нещо още по-поразително – намаляването на данъците върху високите доходи (близо 100 милиарда евро за десет години) облагодетелствало най-вече... високите доходи, защитени от 2006 г. насам със специално замислен за целта „щит“. И най-после, в стремежа си да изпитат на свой гръб строгостта на новия общ закон повече управници (заедно със семействата си) се насочвали към бизнеса, отколкото към синдикализма.

Аферата „Бетанкур“ извади наяве онова, което вече беше ясно (1). Къде спаха през април т. г. разследващите журналисти и блюстителите на добродетели, когато г-жа Флоранс Вьорт стана управител в компания „Хермес“, след като вече се беше посветила на финансите на г-жа Лилиан Бетанкур (третият най-богат човек във Франция), без това да предизвика ни най-малко смущение? Съпругът й Ерик Вьорт реагира по следния начин: „Аз съм министър, защитаващ равенството между мъжете и жените, би било грешка от моя страна да спирам кариерата на жената си (...) която е паралелна на моята“ (АФП, 21 април 2010). Никой не го заподозря в желание да спъва професионалното развитие на жена си, но и никой не се обезпокои от утвърдената по този начин „паралелност“ между кариерата на една управителка, стопанисваща голямо богатство, мислейки за „данъчна оптимизация“ на Сейшелите, и кариерата на един министър на труда, подготвящ се да ореже пенсиите на работниците. Всичко това се случи, преди да избухне аферата „Бетанкур“. Тогавашните отношения между парите и властта съвпадат изцяло с разкритията, които се правят днес. Преди обаче всичко вървеше гладко...

Отражението на настоящия „скандал“ навярно се дължи на някои поразителни детайли: млад и амбициозен държавен секретар по заетостта, който се възползва от официално посещение в Лондон, за да моли управители на спекулативни фондове от Ситито да финансират партийката му, наречена „Нов кислород“; данъчно облагане на доходите между 1% и 6% годишно (2) за г-жа Бетанкур („щитът“ функционира...); известна журналистика, която започва разговор по TF1 със собственичката на „Л’Ореал“, като уточнява: „Познавам я, тъй като вечерях с нея и съпруга й при общи приятели. Случвало се е да се засечем и по изложби.“

За да се превърне обаче тази афера с многобройни разклонения в „диамантената огърлица“ (3) на френската олигархия, ще трябва най-малкото да се сложи край на преминаването на държавни служители в частния сектор, без да се пропускат и „домакинствата“ на журналистите, действащи в съучастие със света на парите. Шумът, който се вдигна последния месец обаче, няма да послужи за нищо, ако надеждата за премахване на атмосферата на упадък доведе единствено до влизането в Елисейския дворец на някой сиамски близнак на Никола Саркози. Кaто например генералния директор на Международния валутен фонд (4). Тогава богаташите навярно пак ще отпразнуват в шикозен ресторант победата на социалист бизнесмен. И всичко ще започне отначало.

Бележки

(1) Вж. публикациите ни, посветени на парите и политиката, в броевете на „Монд дипломатик“  от юни.
(2) Според Thomas Piketty, в „Liliane Bettencourt paie-t-elle des imp?ts?“ (Плаща ли данъци Лилиан Бетанкур?), „Lib?ration“, 13 юли 2010.
(3) Аферата с диамантената огърлица, избухнала във Франция в края на XVIII в., е измама, свързана с кражбата на скъпо украшение. Скандалът дискредитира силно френския кралски двор – бел. пр.  
(4) Olivier Toscer, „A gauche, mais proche des milieux d’affaires“ (В лявото пространство, но близо до бизнес средите), „Le Monde diplomatique“, декември 2003.


Le Monde diplomatique
Превод Павлина Колева


  Още от новия брой на „Монд дипломатик“ – на адрес http://bg.mondediplo.com

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ