29 Ноември 2023сряда14:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Високата летва на Варшава

Полша започна първото си европейско председателство, изпълнена с амбиции

/ брой: 150

автор:Калина Йотова

visibility 1397

Знаете ли вица за руснака, източногерманеца и поляка, явили се заедно пред райските двери? Св. Петър им дал право да зададат по един въпрос. Пръв бил руснакът. - Какво е бъдещето на СССР? Св. Петър помислил малко и му прошепнал нещо. - О, не!, простенал руснакът и започнал да плаче. Същото станало и с източногерманеца. Дошъл ред и на поляка, който на свой ред се поинтересувал за съдбата на страната си. Св. Петър го погледнал, замислил се и започнал да плаче.
Днес този стар виц отдавна не е в обращение, защото Полша се е отърсила от дългогодишния си образ на мъченика на Европа. След рухването на комунистическия режим, пътя към евроатлантическата интеграция и присъединяването към ЕС през 2004 г. Полша вече се усеща като солидна част от Европа и проявява самосъзнание на сериозен партньор с нарастваща мощ. Най-големият от новите еврочленове се преобрази от досадна напаст, която се държи предизвикателно към големите в ЕС, и особено към Германия, до прагматичен екипен играч, готов да поеме отговорностите на водачеството.
Макар да не се признава официално, е ясно, че Варшава се стреми да коригира впечатленията за евролидерството, практикувано на изток от Париж и Берлин, и да организира най-впечатляващото председателство на Европейския съюз от влизането в сила на Лисабонския договор. Следвайки златното правило, че сигурност може да има само чрез САЩ, а благосъстоянието и модернизирането на страната се постигат чрез ЕС, Полша има силното желание да се представи като регионална сила, на чиито идеи си струва да се обърне внимание. Промяната в тона дойде с либералното правителство на Доналд Туск, който съумя да измести силната, исторически обусловена враждебност към Германия и Русия. Туск положи усилия да укрепи отношенията с моторите на ЕС Франция и Германия и да подобри връзките с Русия, извеждайки ги на едно по-практично ниво. И ако преди травмиращите спомени и антинемската реторика доминираха, днес Полша и Германия вече обсъждат политиката на ЕС много редовно. Доказателство е срещата на канцлера Ангела Меркел и колегата й Туск, които председателстваха съвместно заседание на правителствата на двете страни в навечерието на полското председателство. Варшава е наясно, че за да се постигне напредък в области като "Източното партньорство" или енергийната сигурност, които посочи като свои приоритети за предстоящите шест месеца, трябва да се увери, че има подкрепата на Германия, защото "като най-голям донор за Европейския болници Берлин ще имат най-тежката дума в дебата".
Това е важно и за трудните преговори за имиграционната политика и спасителните пакети за закъсалите страни от еврозоната. Въпреки че Полша все още не е приела еврото, тя се озова на първа линия в разрешаването на проблемите на единната европейска валута. След скандалния арест на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан и догадките за стила на наследничката му Кристин Лагард неясните перспективи на финансовите пазари може и да осуетят амбициозните планове на полското председателство и така всички други въпроси на ЕС да бъдат изтласкани на заден план. Евентуалният крах на еврозната ще изстреля фундаменталния въпрос за бъдещето на Евросъюза, което от своя страна ще ограничи полското председателство и неговите цели до незначителен епизод от европейската история. Поради това е почти сигурно, че лайтмотивите на полското председателство ще бъдат бюджет, стимулиращ икономическия растеж и солидарност.
Успехът на председателството е от значение и за вътрешнополитическите дела в Полша, защото наесен ще се проведат парламентарни избори. Лидерите в страната ще се вълнуват и от кампанията, но Доналд Туск и неговата партия Гражданска платформа най-вероятно ще останат на власт, защото полският оптимизъм се опира на икономическия успех през последните години. А страната е единственият европейски отличник, който не пострада от рецесията покрай световната криза и има добър икономически ръст.
Ентусиазмът на Полша към идеята за европейска интеграция не се нуждае от доказателства. Той прозира и в заложените цели, но най-вече във вниманието към източните съседи. Наред с важността на инициативата "Източно партньорство" Варшава обяви намерението си да остави вратите отворени за нови членове с идеята председателството й "да въведе по-високо ниво на разширяване, което ще отбележи повратна точка в историята на Европа", както отбеляза министърът по европейските въпроси Миколай Довгелевич. През следващата половин година се очаква Хърватия да подпише споразумение за присъединяване към Евросъюза. Освен това Полша се надява ЕС да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, което ще позволи да се разшири икономическото сътрудничество като компонент от по-широката програма за развитие на демокрацията по източните граници на съюза. Именно заради това еврофилията на Полша не е самоцел. Тя по-скоро трябва да се разглежда като перспектива и отговорност за посоката и темповете на промените в Европа, както изтъкна бившият полски премиер и настоящ председател на Европарламента Йежи Бузек.


Полемика за логото

Логото на полското председателство, изработено от графичния дизайнер Йежи Янишевски (създател и на логото на легендарната "Солидарност"), бе представено на 10 май от премиера Доналд Туск. Шестте разноцветни стрелки, чийто връх сочи нагоре, увенчани от полското знаме, са символ на полския марш към успеха. Но в изображението някои съзряха инфантилни и безгрижни хора, които маршируват под сантиментален флаг. Вестник "Жечпосполита" коментира, че логото привидно изглежда като символ на полския гений за импровизации, докато различните форми и цветове - пресъздават непокорство и склонност към беззаконие, а закръглените форми - внушават един вид детска наивност. Знамето - препратка към логото на "Солидарност" - ще извика сълзливи спомени за единен начин на мислене и манталитет, които са необратимо изгубени, допълни "Жечпосполита".

БСП гласува "против" Бюджет 2024

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 231

Депутатите отхвърлиха проекта за бюджет на НЗОК

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 231

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 166

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 171

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 193

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 159

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ