11 Декември 2023понеделник15:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Николай Витанов:

Вирусът си има помагачи

Иде нелек октомври, а 50% от хората се колебаят за ваксина, предупреждава известният учен от БАН, ръководител на екипа за математически анализи и прогнози на KОВИД-пандемията у нас

/ брой: 184

автор:Велиана Христова

visibility 195

– Проф. Витанов, вече всеки ден има около 2000 души новозаразени с КОВИД-19. Което означава, че за 10 дни 20 000 души прихващат вируса...

– Това са само официално регистрираните. Едно време, съвсем в началото на пандемията се регистрираха всички заболели, но те бяха само 5-6 души. След това се установи, че има такива, които са без симптоми, започнахме да умножаваме бройката по определен коефициент. От края на август се появи нов фактор – оказа се, че има хора, които са със симптоми, но не се регистрират. Човек си купи тест, направи си го, види, че е положителен, и какво следва? Ако отиде да го регистрират, ще го карантинират и трябва 10 дни да седи вкъщи изолиран, което е неприятно. Или хората, които имат нужда от пари – ако отиде да се карантинира, няма да ходи на работа и ще седи без заплата.

Двете хиляди, които споменаваме, са само хората със симптоми, които са регистрирани. Те, грубо казано, са две трети от тези, които са със симптоми. 

– Но този с положителния тест, който ходи на работа, има опасност да заразява останалите.

– Има, разбира се. Когато го установих това, излязох и казах: добре, може да се опитате да излъжете индикатора за нови случаи на ден, но не може да излъжете индикатора смъртност. 

– Дори да приемем, че случаите сега са примерно три пъти повече от официално обявените, това ли е пикът на четвъртата вълна?

– Не, не е. Когато през юли правих прогноза, казах, че ще дойде един пик през септември, той ще спадне и после ще дойде вторичният пик. Това и стана. Най-добре се вижда, като се вземе броя на случаите не на ден, а на седмица. Защото, когато е на ден, примерно единият ден е 2000, после падне на 1800, затова се отчита броят на седмична база. И се вижда, че като дойде септември, се образува едно пикче, след това спадна и после пак тръгна нагоре. 

– Значи разпространението ще се увеличава още, така ли?

– Ами, да. Числа не казвам, защото, като кажа някакво число за това колко заболели очаквам, веднага ми скачат отгоре. 

– До момента у нас са ваксинирани с две дози около милион българи и отчитаме, че това е нисък процент и България е на едно от последните места в Европа по относителния брой на ваксинираните. 

– Един милион и двеста хиляди са. Завчера качих във фейсбук едно сравнение между България и Германия. Имам докторант, който прави изследвания върху КОВИД-19, и го помолих да направи сравнение на броя ваксинирани на един милион души в двете страни. Единият показател е заболеваемост на един милион души, вижда се как върви у нас и как в Германия. Другото е смъртност на един милион души и е интересно да се сравнят двете картинки. У нас смъртността има същата форма като заболеваемостта – колкото се увеличава заболеваемостта, толкова расте и смъртността. А в Германия от февруари насам смъртността има съвсем друго поведение: едно, че намалява, второ – не следва профила на заболеваемостта, т.е. по-малък процент умират, отколкото заболяват. У нас – нищо такова. Разликата се вижда много ясно.

– При тази картина на ваксинирането у нас какво очаквате да става оттук нататък с пандемията?

– Няколко пъти казвам, че това ниво на ваксинация, което имаме в момента, е незадоволително, защото то не променя профила на смъртността. Като се вдига заболеваемостта, и смъртността ще скочи. Това ще стане.

– Имате ли представа защо хората не искат да се ваксинират?

– Имам цяла теория за това и тя идва от онова, което някога правехме за идеологическата борба. Ще обясня. Когато започна тази пандемия, си водех статистика и излезе, че българския народ може да го разделиш на няколко категории. Тези, които изобщо не вярват, че има пандемия и вирус, казват, че това са конспиративни теории и твърдо няма да се ваксинират, са 24,3%. Попадна ми много старо американско изследване, някъде от 60-те години на миналия век. Хората са се поинтересували демократичен лидер в демократична страна колко най-много подкрепа може да получи, като си представи вижданията, колко процента от населението ще гласуват за него. И са разделили населението на три категории. И са установили следното: 25% от населението, каквото и да им приказваш, те изобщо няма да те подкрепят; 25% ще те подкрепят, ако аргументите ти са добри, а другите 50% са според зависи. Т.е., ако имат интерес, ще те подкрепят, ако нямат интерес, няма да те подкрепят. Затова подкрепата, която може да събере един лидер в демократична държава, е най-много 75%. Т.е. мнозинството трябва да е две трети, а не три четвърти, защото, за да събереш три четвърти, трябва да си факир. 

Ами, подобно е. При нас около 25% ще се ваксинират. Това са милион и осемстотин хиляди души. Сега сме 1 200 000, значи, за да се достигне този капацитет, трябва още 600 000 да се ваксинират. И след това вече ще имаме проблем, защото опираме до тези 50%, които са според зависи. Тук зависи от това как те оценяват интереса си. А интересът в момента изглежда така: имаме масирана антиваксърска кампания и нищо насреща. Т.е. тези 50% полека клонят към това да не се ваксинират. И като стигнем 1 800 000 ваксинирани, ще видиш как ще запецнем и ще се чудим какво да правим. 

Това е моето обяснение. Още миналата година беше допусната тази голяма грешка предишният министър-председател да кани Мангъров и да се среща с него. Мангъров разправяше: "Ако беше жена, щеше да ми пусне...", нали помните? Оттам нататък тези 25%, които нищо не искат да слушат, от потенциални станаха реални. Но като направиш такава грешка, процентът на тези, които не искат да се ваксинират, започва да се вдига.

– Мангъров обаче и сега продължава да действа...

– Да, той продължава да "копае" вече тези 50%, които ги наричам "според зависи". А насреща няма нищо.

– Какъв е мотивът на такива хора – да станат интересни ли?

– Да, това е едно. От всяко нещо, което правят, имат някакъв интерес. Първото е да станат интересни, а като станат интересни, да влязат в политиката или да спечелят някакви допълнителни дивиденти. А един дори стана и министър на здравеопазването...

– Потвърждава ли се от анализа на данните, че при ваксинираните хора болестта, ако се заразят, протича по-леко, а процентът на смъртността е много нисък?

– Разбира се, че се потвърждава! И по света, и в България е така. Смъртността при ваксинираните е 0,6%. При това, забележи – те имат сертификат за ваксина, но няма данни при колко от тези, които са починали, сертификатите са фалшиви. Аз си мисля, че на голям процент от починалите сертификатите са фалшиви. Т.е. човекът изобщо не е бил ваксиниран, но по някакъв начин се е снабдил със сертификат, но няма късмет, тегли късата клечка, разболява се и си заминава. Но въпреки това, те са 0,6% – нищо работа на фона на неваксинираните. 

– Тези дни казахте, че нееднократно сте заплашван и вие, и Кантарджиев, и Кунчев, т.е. хората, които се борят с пандемията. Какво е това, какви хора ви заплашват?

– Заплашват ни по най-различни начини. При мен заплахите започнаха още миналата година през април, когато казах, че вирусът си има помагачи, т.е. хора, които му помагат да се разпространява. Освен това има системни заплахи по интернет сайтовете след всяко мое интервю – "ще те нападнем, ще се спънеш, ще се съберем и ще те набием, ще те намерим къде си, няма ли кой да го убие този" и пр. Трето, човек получава имейли, които го заплашват сериозно: "Ако не спреш веднага да правиш прогнози, ще ти се случи това и това". Работа за прокуратурата. Е, случват се и по-сериозни неща, посегнаха на колата ми, добре, че видях навреме причинената повреда, та се спасих. Това вече е действие. Проблемът е такъв – натрупала се е негативна енергия и тя избива в такива работи.  

Някои биха се притеснили от такива заплахи...

– Не, аз и на държавата дори не разчитам да решавам тези проблеми. Просто си върша работата. Нека хората да мислят за себе си и за другите, защото октомври няма да е лек. Никой не иска да го хване този вирус, защото може да го прекараш, може да не стигнеш до интензивно отделение, обаче може да останат някакви дълготрайни последствия. Ето, над 20 500 вече ще станат починалите, а четири пъти по толкова имат сериозни увреждания. И като ги събереш, стават сто хиляди, което никак не е малко. Затова моят съвет към хората е да се пазят, няма кой да ги пази вместо тях.

 

 

 

ВРЕМЕТО: Сняг в навечерието на астрономическата зима

автор:Дума

visibility 52

200 коли на пияни или дрогирани отнети от полицията в Бургас

автор:Дума

visibility 92

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

автор:Дума

visibility 83

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 136

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 120

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 113

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 147

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ