22 Февруари 2024четвъртък12:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Виртуозен майстор на интимната поезия

/ брой: 228

автор:Продрум Димов

visibility 3942

На 30 октомври се навършиха 90 години от рождението на Евтим Евтимов. Трудно бихме открили друг творец, който да е успял да си завоюва такива водещи позиции във възходящото развитие на днешната ни любовна лирика. Без неговото респектиращо творческо присъствие в тази област едва ли е мислим днешният богат емоционално-тематичен облик на интимната ни поетична словесност.
Още като ученик проявява афинитет към изящната ни словесност, а първото му стихотворение е прието радушно от в. "Пиринско дело" в Благоевград. През следващите години негови нови поетични рожби се появяват по страниците на периодичния печат, чрез които е забелязан в литературните ни среди. Те привличат вниманието и на Елисавета Багряна, която се среща с младия автор, харесва първите му обнадеждаващи поетични изяви и му предрича добро творческо бъдеще. Така през 1962 год. се появява неговото забележително стихотворение "Отец Паисий обикаля още". Според мен тази творба отприщва окончателно енергията на творческия му потенциал.
През 1958 год. излиза дебютната му стихосбирка "Будни клепачи". Характерните за времето социално-патриотични мотиви звучат в "Люлка под върховете", "Пирински балади", "Поема за България", "Пирински орел" и др.
Евтим Евтимов е и автор на произведения със сериозно социално-гражданско съдържание: "Въздух за гласността", "За това ли беше всичко", "Разрушаване на паметника: Дневник на писателя". И всичко това е съчетано със завидно гражданско поведение, вярно на неговата неподкупна съвест и доблест.
Но основното градиво в творческия му облик е любовната лирика. Тя беше неговата неотменима стихия, която го зареждаше с много енергия и вдъхновение. Това никак не е случайно, защото, както е споделял неведнъж и пред мен с искрено откровение, "без любов е немислим човешкият живот". Поетът винаги е съзнавал високите измерения на това велико чувство, неговата решаваща роля и значение в човешкото съществуване и с право го е издигал в творчеството си на най-високия пиедестал. Това преклонение пред могъщата сила на любовта авторът от Петрич изразява по един категоричен емоционален начин още в първата си любовно-изповедна творба "Обич за обич". Следват творчески десетилетия и стихосбирки, посветени на тези най-силни човешки преживявания: "Книга за една обич", "Лирика", "Човекът", "Нощи", "Обич за обич", "Горчиво вино" и много други. За отбелязване е, че любовната му лирика стана особено силна през 90-те години: "Ако ти си отидеш", "Виното на мрака", "Златна пепел", "Дяволска ракия", "Златно видение", "Между две ракии", за да стигнем до едно от върховите му интимни заглавия - "Причастие за влюбени". Много от тези стихотворения бяха озвучени блестящо от приятеля му Тончо Русев и превърнати на песни.
Присъствието на Евтим Евтимов в интимната ни поезия диша различен въздух, озониран от здравия народен бит, обичаи, традиции, празници, обреди, в които любовта неизменно битува и ободрява, обогатява душевността на българина. Именно това придава уникален характер на любовната му лирика, наситена с нежна и примамлива романтика, успоредена с много обич, благородни стремления и красиви човешки преживелици. Поетът ненаситно черпи от непресъхващия извор на вековечната народна душевност. И може би тази различност му позволява да стане своеобразен родоначалник на народностното направление в генезиса на любовната ни поезия и неин флагман.

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ