18 Ноември 2019понеделник16:00 ч.

Снимка Диляна Флорентин

Булевард

Виктория Терзийска: Музиката е приятел, а не кауза за известност

Възможностите за експерименти днес са огромни, онлайн пространството се превърна в място, където всеки е всичко, смята талантливата певица и автор на текстове

/ брой: 46

автор:Альона Нейкова

visibility 854

Виктория Терзийска (след сключване на брак вече е Величкова) е родена в Исперих. Завършва Английската езикова гимназия в Разград, журналистика, а след това и право в СУ "Св. Климент Охридски". Става известна като вокал на "Мастило", а също така е и автор на всички текстове на песни, изпълнявани от групата. През 2016 г. става майка на прекрасно момиченце. С любов към музиката, изкуството и чистите детски усмивки създава социалния проект "Маргаритка", благодарение на който малчуганите в България имат възможност по забавен начин да получат отговори на някои важни за тях въпроси, свързани с изграждането на добри навици от ранна възраст.

- Наскоро за първи път изсвирихте на клубна сцена нова композиция на "Мастило". Как ви прие публиката на "Терминал 1", Вики?

- Не бих казала, че "Някой друг" е завършена песен, тепърва работим по нея. За съжаление ангажиментите ми покрай семейството, дъщеря ми и новия проект "Маргаритка" малко ощетяват всичко останало. Но феновете на "Мастило", които препълниха клуба, реагираха много радушно на парчето, въпреки че не е готово изцяло.

- Какво място заема музиката в живота ви след раждането на вашата дъщеричка?

- Абсолютно същото, както преди. Всеки обаче дава приоритет на определено нещо в даден момент. Ако не го прави, не зная как човек ще успява да носи няколко дини под една мишница. Аз определено не го мога. Предпочитам да се отдам на едно нещо. Майчинството за всяка жена е отнемащо много време и енергия начинание. Но пък за сметка на това е най-хубавото, което може да се случи на една дама.

- Още ли сте в Управителния съвет на "Мюзикаутор"?

- Не. Когато родих Маргарита, трябваше да напусна, тъй като нямаше как да изпълнявам функциите си на член на УС. Но съм артист и човек, който винаги ще защитава каузата на "Мюзикаутор", независимо че не съм вече в управата на това дружество.

- Кои са основните неразрешени проблеми, касаещи авторското право в България?

- Ужасно много са. В страната ни нормалният потребител на музика все още, дори през 2019 г., трудно осъзнава, че трябва да си плати за песните, които слуша във всякакви пространства около него. Музиката е част от нещо голямо, което един творец е направил може би много преди този човек дори да го има. Всъщност тук изниква и генералният проблем в цялата ни законова уредба - тя понякога е приемала и прилага някои правила на Европейския съюз, които не са нито балансирани с нашата действителност, нито пък се съобразяват с нея. България е доста малък музикален пазар, в който някои съществуващи правила трудно могат да се наложат. Имайки потребители от 5-6 млн. души, ние, артистите, работим в среда, която е значително по-малка от тази на нашите колеги, да речем, в Щатите. И общо взето, повярвайте, ние имаме страшно много проблеми. В момента се шуми около YouTube и големите цифрови платформи за разпространение на музика. Приемането на директивата за авторско право в цифровия единен пазар ще донесе справедливо възнаграждение за творците, когато техни произведения се използват от големи цифрови платформи, особено YouTube. Вече всеки може да каже, че е автор на нещо. Общо взето, онлайн пространството се превърна в място, където всеки е всичко. Има много неясноти, които в България трудно и бавно се преодоляват.

- Как и защо с Яна Липованска създадохте музикалния социално-образователен проект "Маргаритка"?

- Смятам, че чрез музиката малките деца "проговарят", преди да се научат да общуват на човешкия език. Музиката е приятел на детето, може да бъде негов психолог и терапевт. Виждам и по моята дъщеря, че чрез музиката тя успява да изрази емоциите, които вербално все още не може. Затова решихме, че ние трябва много да се концентрираме върху създаването на качествено аудио съдържание за деца, което за съжаление досега в България липсваше. Със самочувствие мога да кажа, че вече това се промени. Много се радвам, че дисковете на "Маргаритка" се харесват и се ползват с голям успех. Родители и техните деца започнаха много активно да търсят нашите герои - Биби, Мими и Маргаритка. А те, от своя страна, ги учат на елементарни навици, с които малчуганите да се сдобият, без да бъдат наказвани или стресирани. Всичко да се случи съвсем нормално и всяко дете да знае, че има правила, които трябва да се спазват: хубаво е да си мием ръцете, хубаво е да се грижим за зъбките... Това са много елементарни неща, но са изключително ценни.

- Предстои ви национално турне с тази инициатива. Какви хора очаквате да проявят интерес към нея?

- Според мен това ще са млади семейства с деца от 1 до 6-годишна възраст. Където и да направим събитие на "Маргаритка", идват много хора. Това е голяма радост за мен, защото виждам какви "семена" сме посели за тези две години, откакто работим с Яна Липованска. И всъщност срещите с публиката са изключително важни, тъй като разбирам, че трудът ни не е напразен. Понеже правим социален проект, в началото самоиздръжката беше невероятно трудна. За да можем да си стъпим на краката и да повярваме, че трябва да продължим, ни помогнаха всички тези хора, които посещават нашите прояви, купуват дисковете ни и като ме срещнат на улицата, започват да ми разказват колко хубави неща им се случват, заради песните и видеа на нашата инициатива. Просто това наистина ни дава криле.

- А какво пеете на вашата Маргарита - детски песнички или хитове на "Мастило"? 

- Дъщеря ми е абсолютен фен и на двете "графи" музика, които споменахте. Непрекъснато слушаме в колата и дискове на "Маргаритка", и на "Мастило". Не зная дали осъзнава, че в YouTube ме има и тя може да ме гледа там, но като ме види, изпада във възторг. Любима й е песента "Мойте кафеви очи", за видеото на която казва: "Мама е булка!" Много харесва и едно от последните ми парчета - "Прости ми", клипа за който снимахме на Гребната база в Панчарево. Вероятно заради хубавия ритъм и защото я кара да танцува. Маргарита се вълнува от музиката, може би благодарение на средата, в която вирее.

- Въпросът ми - дали ще се върнете на музикалната сцена, май трябва да се формулира по-скоро с "кога планирате да го направите?"

- Знаете ли, толкова много неща се случиха миналата година, които ме научиха да не казвам кога. Някак си лежерно искам да протече животът ми оттук нататък, да е хармоничен, спокоен, да може хората около мен да са щастливи - това е най-голямото ми желание. Реших да не посочвам точен ден, месец, година за каквото и да било. Ще бъде някога, в съвсем скоро бъдеще, но искам това да се случи просто защото аз го желая, понеже ми доставя удоволствие. Също така много искам да направя определени неща сама. Написала съм някои мои песни, възнамерявам да тръгна в малко по-различна, по-разчупена посока. Просто си изчаквам правилния момент, в който аз ще усетя, че това е времето. Смятам, че всеки млад човек, който се вълнува от музика и иска да опита, сега разполага със страшно много възможности. Когато ние стартирахме с "Мастило", светът беше по-затворен. И тогава това, че избухнахме така, заедно с много други млади български банди, беше наистина успех за нас. А сега всеки може да го направи. Вярвайте ми! Правиш си YouTube канал, качваш съдържание и ако то се харесва, има шанс да придобиеш популярност, както се казва, за една нощ. Вече не само телевизията е този фактор, който може да те направи известен. На мен пък ми е най-смешно, че има млади хора, които го правят просто за да се прочуят. Ако тръгнеш с тази мисъл, 100% си обречен на неуспех. Музиката не е кауза за известност, а е изкуство, което идва отвътре, от душата.

БСП ще подкрепи протестите срещу решението за болничните

автор:Дума

visibility 0

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 62

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 76

Гешев: Мога да изкарам 120 роднини и приятели в моя подкрепа

автор:Дума

visibility 137

"Топлофикация София" с нов директор

автор:Дума

visibility 46

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 65

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 294

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 187

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 284

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 320

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 521

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 293

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ