29 Май 2023понеделник14:59 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Виктор Папазов, икономист: Задава се икономическа катастрофа

/ брой: 90

автор:Виктор Папазов

visibility 1403

Влизането на България в еврозоната ще доведе до тежко обедняване на хората и до големи проблеми. През 2019 г. Центърът за европейски политики във Фрайбург направи изследване за печелившите и губещите в еврозоната. Ето някой цифри. Единствените печеливши от членството си в еврозоната са Германия - 280 млрд. евро, и Нидерландия - 19 млрд. евро. Загубилите обаче са повече: Италия е на минус 530 млрд. евро, Франция - минус 374 млрд. евро, Португалия - минус 56 млрд. евро, и т.н. Не знам какво дава основание на нашите политици да смятат, че членството ни в еврозоната е добро за България. Смятам, че това е изключително вредно за нашата страна. От години политическата група, която управлява България, играе ролята на колониална администрация, но загубата на малкото ни останал финансов суверенитет ще е фатална. Пряко последствие от членството ни ще е ликвидирането на малкото останал български бизнес.
Единствените, които имат интерес, са от банковия сектор, защото за тях ще отпаднат много ограничения и това ще им отвори сериозни възможности. А за да възродим нашата икономика, имаме нужда от собствена централна банка и собствена финансова политика. Влизайки в еврозоната, всички решения за България ще се взимат някъде извън страната и в никакъв случай няма да са в интерес на България.
Погледнете европейската политика в областта на селското стопанство. Кои са единствените печеливши? Германия и Франция. У нас печелят само големите зърнопроизводители. Останалият земеделски бизнес едва крета, ако въобще го има. България произвеждаше и изнасяше храни. В момента 80% от храната, която консумираме, е от внос. Нямаме хранителен суверенитет, а сега сме готови да загубим и финансовия. Така страната изцяло ще се превърне в колония.
Влезем ли веднъж в еврозоната, няма път назад. Интересно е, че има разписана процедура, по която една страна може да напусне ЕС, но няма такава за еврозоната. Видяхме как става това с Великобритания. Европейската централна банка има доклад от 2019 г., в който се казва: има начин да се напусне еврозоната, ако дадена страна бъде изгонена от нея. Това означава, че всичко, което е дала, го губи. Това е като в една прочута песен "Хотел Калифорния" - винаги можеш да влезеш вътре, но никога не можеш да излезеш. Неслучайно една от причините Великобритания да напусне ЕС беше тази - натискът да влязат в еврозоната.
Интересно е и какво се случва с резервите, които крепят фиксирания курс на лева към еврото. Към онзи момент те просто ще бъдат изхарчени от правителството, което тогава ще имаме, и край. Банките, които са дъщерни клонове на чужди банки, днес са длъжни да поддържат определени резерви, но след влизането в еврозоната няма да ги поддържат. Банките ще имат повече възможности за по-големи печалби, които в момента са ограничени, защото действат извън еврозоната. Заради това и най-гласовитите защитници за влизането ни в еврозоната са именно от финансовите кръгове у нас. Те имат лична икономическа изгода това да се случи. А какво ще стане с България, с българския бизнес - изобщо не ги интересува.
Какъв е изходът за българската икономика в тази катастрофа с горивата? Европа и България нямат алтернатива на руските доставки на енергийни суровини. Всички приказки за алтернативни доставки от Азербайджан, САЩ, Катар и откъде ли не са хубави мечти, които няма как да се сбъднат. България тази зима я грози катастрофа, ако обърнем курса и не се договорим с Русия. Не съм убеден обаче, че и за това вече не е късно.
Преди седмица руският президент Владимир Путин излезе с указ, с който се забранява продажбата и препродажбата на суровини на вражески държави. Ще бъде публикуван тези дни и забранителен списък на компании, с които руската държава и бизнес не трябва да търгуват. Това са контрасанкциите на Русия. Иска ми се да съм лош пророк, но очаквам да попаднем в този списък. Попаднем ли, сме изправени пред икономическа катастрофа. Голяма част от икономиката ще спре. Говорим за индустрията и отоплението ни през следващата зима. Липса на торове за земеделието и какво ли не още. Поведението на европейските политици сега е престъпно по отношение на европейските народи.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 279

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 233

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ