29 Юли 2021четвъртък00:03 ч.

Вигенин: България трябва да бъде правова и социална държава – така както е записано в Конституцията

автор:Дума

visibility 501

„В този парламент имахме кандидат за председател на Народното събрание, затова се въздържахме от кандидатурата на Ива Митeва. БСП е сериозна партия, не мисля, че трябва да ни приемат за даденост. До края на деня вчера нямахме информация кой ще бъде кандидатът на “Има такъв народ“, не са търсили подкрепа от нас, и логичното решение на БСП беше да издигне свой кандидат, в случая мен,  и смятам, че постъпихме правилно. Видяхме, че Ива Митeва беше избрана с гласовете на ДПС. Могат да продължат занапред с този подход, но сигналът, който дадохме днес е разбран и вярвам, че оттук нататък ще има малко повече комуникация и диалог между нашите формации. Въпреки различията, мисля че има много повече неща, които са общи между нас, най-малкото желанието за една дълбока промяна, която се надяваме, че има и в “Има такъв народ“.“ Това зам.-председателят на парламента и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БиТиВи.

В предаването “Лице в лице“ той обясни, че левицата ще представи пред ИТН на предстоящите разговори своите основни теми от предизборната кампания. Те са свързани със социалната политика, с доходите, здравеопазването, образованието.  „Много дълбоки реформи трябват там, но това, което трябва да ни обединява, е създаването на един много по-различен модел, от този, който виждахме при управлението на ГЕРБ“, поясни социалистът.

По думите му става въпрос за това да се върне достойнството на Народното събрание: „Това е най-важната институция в страната, че правителството се отчита пред парламента, а министър-председателят ще бъде редовен посетител на тази сграда. Да стане ясно, че не може корупцията да бъде държавна политика и да бъде заложена в законите.“ Той даде за пример 8-те млрд., които са похарчени без обществени поръчки, защото това е било допуснато в законите.

Според Кристиан Вигенин съдебната реформа е обща тема за всички формации, които са се обявили за формации на промяната. Като ключови теми той добави и свободата на словото като заяви, че не е нормално България да продължава да е след някои африкански държави в класациите.

„България трябва да бъде правова държава и да бъде социална държава – така както е записано в Конституцията. Към момента първото е под въпрос, а второто съвсем не е така. Ние държим следващото правителство да работи в посока намаляване на социалните различия, разликата между бедни и богати, да работи за намаляване на регионалните различия, както и по демографския въпрос“, посочи социалистът.

Социалистът обясни, че като трета формация БСП не може да иска цялата й програма да бъде реализирана. „Все пак има основни теми, по които не бихме направил компромис. Те са свързани с тези социални и икономически ангажименти, както и за правосъдието, за което говорим, няколко ключови въпроси за БСП, които са нашата същност. Ние не можем да подкрепим правителство, което казва, че няма да работи по тези теми“, категоричен бе Вигенин.

„Българските граждани имат нужда от по-високи доходи, от балансирано развитие на регионите, от по-високи пенсии, от подкрепа за младите. Това са все неща, които биха обогатили една управленска програма и биха ни дали възможност ние да подкрепим такова правителство, което да даде стабилност“, каза още зам.-председателят на БСП. Той допълни, че ако правителството води политика, която напълно противоречи на вижданията на левицата, като приватизация на ББР и концесиониране на магистрали, БСП няма как да го подкрепи.

 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 100

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 144

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 121

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ