28 Юли 2021сряда01:10 ч.

Селянки работят върху оризово поле в провинция Винх Пхук, Северен Виетнам. Страната отдавна е преодоляла продоволствения недостиг и днес магазините й са пълни с разнообразни и качествени храни

ГЛОБУС

Виетнамското чудо

Стъпка по стъпка бедната някога държава стана най-големият износител на електроника след Сингапур

/ брой: 51

автор:Елиана Иванова

visibility 2373

Икономическата война между САЩ и Китай, която започна през 2018 г., позволи на нови играчи да напреднат значително в надпреварата за привличане на капитали и инвестиции, съответно да форсират развитието на домашните си икономики. Добър пример е Виетнам, който преди около 30 години се нареждаше сред най-бедните страни в света, а днес е определян като една от най-бързо развиващите се икономики. Според някои анализатори към 2050 г. страната дори ще се нареди сред водещите икономики в света. 

Правителството на социалистическата страна ще се стреми да гони растеж на БВП между 6,8% и 7% през тази година. 

7-процентният растеж на БВП 

ще я нареди сред 10-те най-бързо развиващи се икономики в Азия, както смята Азиатската банка за развитие, и ще постави страната пред Китай, за който се очаква да има растеж на БВП от около 6% през 2020 г. 

Виетнамското чудо не се случва, разбира се, изведнъж. То е продукт на продължителни икономически реформи и усилия на виетнамския народ за възстановяване на политическата, икономическата и националната цялост на страната след опустошителните разрушения от Виетнамската война срещу САЩ. Първият камък в основата на бъдещата икономическа структура е поставен с реформата "До Мъй" или "Обновление", началото на която е дадено през декември 1986 г. на VI Национален конгрес на Виетнамската компартия (ВКП). Програмата "До Мъй" се появява във време, когато Виетнам е изправен пред икономическа криза, в резултат на която инфлацията в страната надхвърля 700%, има сериозен недостиг на суровини и потребителски стоки, бедност, промишлена стагнация и нарастващ външен дълг. Виетнам е комунистическа държава през Студената война и съответно осъществяването на търговски връзки със Запада е почти невъзможно, тъй като САЩ налагат ембарго. 

Новата реформа стимулира забележителни предприемачески характеристики в икономическото мислене на тогавашния политически елит. Старомодната централно-планова икономика е заменена от социалистически пазарен механизъм, който насърчава концепцията за многосекторна икономика, политика на отворени врати към международна търговия и инвестиции и признати права на частна собственост. През 1987 г. е приет Закон за чуждестранните инвестиции, който позволява в страната да се влеят преки чуждестранни инвестиции. Виетнам бързо се превръща в най-големия получател на преки чуждестранни инвестиции сред развиващите се страни и икономиките в преход заради макроикономическата стабилизация в резултат на курса "До Мъй", а също заради очакванията на инвеститорите за продължаване на реформите и подобренията в общия инвестиционен климат. 

Стъпка по стъпка страната се отърсва от сянката на недоимъка и безизходицата. През 1989 г. тя става третият най-голям износител на ориз в света след Китай и САЩ, след като само няколко години по-рано е страдала от хроничен недостиг на храни. 90-те години са време на дипломатическа стабилизация и нормализиране на търговските отношения със САЩ, което има важно значение за последващия благоприятен ефект върху икономиката на Виетнам. Международната интеграция на страната се разширява и чрез участието й в организации като АСЕАН (1995 г.), АТИС (1998 г.), СТО (2007 г.), Транстихоокеанското партньорство (2016 г.). През 2019 г. влезе в сила и сключеното споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС. Кумулативният ефект от всички тези споразумения е постепенното намаляване на тарифите, наложени както върху вноса, така и за износа за и от Виетнам. 

Според анализатори от Световната банка икономическият възход на Виетнам може да се обясни с три основни фактора: 

- либерализацията на търговията е приета с голямо желание; 

- отварянето на страната се допълва с вътрешните реформи чрез дерегулация и намаляване на разходите за правене на бизнес; 

- сериозна инвестиция в човешки капитал, предимно чрез публични инвестиции." 

Въоръжен с необходимата инфраструктура и с действащи пазарни политики, Виетнам се превръща в център за чуждестранни инвестиции и производство в Югоизточна Азия. Големите компании за електроника като Samsung, LG, Olympus и Pioneer започват да отварят магазини в страната. До 2017 г. Виетнам е 

най-големият износител на дрехи в региона 

и най-големият износител на електроника след Сингапур. Много от най-големите марки обувки в света - Nike, Adidas и Puma и други имат фабрики в страната. Всъщност тя е четвъртият по големина производител на обувки в света. Виетнам, подобно на други страни в Югоизточна Азия, се стреми към големи производствени индустрии, които създават голям брой работни места и носят огромни суми капитал в страната. След като в Китай и Индия икономическото положение се подобри и заплатите се увеличиха, интересът на чуждестранните инвеститори се обръща все повече към Виетнам и Бангладеш, където работната ръка е евтина.

Предприемаческият дух в страната наистина кипи. Магазините са препълнени със стока, пазарите с пресни плодове и зеленчуци, месо, риба. Виетнам е вторият най-голям износител на кафе в света след Бразилия. Изумително е колко много храна има тук. Климатът благоприятства развитието на селското стопанство, основно в северните части на страната. В района на Фо Ня има множество дребни стопанства. Земята там все още се обработва с плуг. Когато поръчаш в някое от малките ресторантчета в градчето, можеш да наблюдаваш с любопитство как някой от персонала (бизнесът обикновено е семеен) тича да вземе пресните яйца от курника и топлият хляб от хлебаря. 

Връзката на човека с природата е поразителна 

В Хой Ан, например, могат да се намерят кожени изделия високо качество, продукция от вълна и коприна. Изделията от памук също не отстъпват по качество и по оригиналност на изработката. Интересен факт, който научих на местна почва е, че около Да Нанг има усилено жилищно строителство. Сградите са модерни и луксозни, а цените на апартаментите са доста високи. Много китайци инвестират в района и купуват жилища. Виетнамец много трудно би могъл да си закупи жилище там. 

Колкото по на юг слизаш, толкова повече картината се променя. Докато на север хората са по-топли и гостоприемни, а цените са значително по-ниски, на юг е друго - стремежът към печалба е основният двигател в ежедневието на хората. Разликата е осезаема и веднага се забелязва. Пристигайки в Хо Ши Мин веднага се усеща по-високия стандарт на живот. Неслучайно градът е икономическата столица на страната. Бизнесът основно е съсредоточен тук. Корпорациите бавно се наместват във Виетнам, тъй като той става все по-апетитна хапка. Ако преди привлекателни за аутсорсинг компаниите са били Индия и Китай, днес все повече големи международни компании отварят врати в Хо Ши Мин. Бих казала, че последиците от индустриализацията и модернизацията на страната се усещат най-силно тук. Усеща се и различното отношение на виетнамците от север към виетнамците от юг - цените за тях са по-високи, като за чуждестранни туристи. 

Дигитализирането на света не пропуска и тази азиатска страна - всеки втори притежава смарт телефон, а интернетът е с много високо качество и скорост и е достъпен навсякъде. 

Все пак бързата индустриализация и урбанизация доведоха до много екологични проблеми във Виетнам. Значителните предизвикателства за околната среда са обезлесяването и ерозията на почвата, замърсяването на водите и прекомерния риболов, замърсяването на подземните води, загубата на биоразнообразие, замърсяването на въздуха, проблемите с твърдите отпадъци.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ