08 Август 2020събота20:49 ч.

Който се учи...

Видео учител дава безплатни уроци

Идеята на 29-годишния Илия е да представи нагледно учебния материал по математика от 5 до 12 клас

/ брой: 238

автор:Калина Йотова

visibility 2134

Математиката е доминиращата наука на нашето време; нейните завоевания се увеличават ежедневно, макар и без шум; онзи, който не я използва за себе си, един ден ще открие, че тя е използвана срещу него.

Й.Хербарт


Илия Илиев няма изявен талант за точните науки. Делничното му амплоа не се родее с класната стая, въпреки че неговата работа в държавната система е не по-малко отговорна. Той обаче едва ли ще остави равнодушни хората, които имат някакво отношение към математиката. Илия е създател на първата у нас безплатна интернет платформа за видеоуроци по "най-висшия език". Освен това той притежава дарбата да увлича околните по идеите си, защото почти всеки, който чуе за www.videouchitel.com мигновено прихваща от ентусиазма му.

Функцията модул на проблем

Идеята да предлага такава услуга хрумнала на Илия преди повече от година, след като гледал по телевизията репортаж за подобен сайт в Южна Корея. Целта на 29-годишния икономист е да представи нагледно учебния материал от 5 до 12 клас и да помогне за по-лесното му усвояване. Потребителите имат възможност да видят една задачи 5-10-100 пъти, докато разберат логиката на решаване.
"Разглеждах форуми за образование и попаднах на един, в който родителите се оплакваха от липсата на средства за уроци и допълнителна подготовка. Замислих се как хора без работа или със заплата 300 лв. изобщо могат да отделят пари за това", разказва Илия. Родителите споделят още, че подготовката в училище не е добра - или учителите не са на ниво, или дисциплината куца. "Това е много сериозен проблем в някои училища. Така стоят нещата и с липсата на часове за упражнения", убеден е Илия. Той смята, че за основните задачи е нужно съвсем малко допълнителна работа, за да бъдат усвоени: "Рядко се случва дете, което разчита само на подготовката си в клас, да успее да влезе в хубава гимназия. Завършва училище, което не му харесва, после отива да трупа знания в специалност, която не му се учи. Въобще му се убива желанието за всичко и така човек спира развитието си."
"Реших да направим видео учителя с клипчета, на принципа на сайтовете за видео споделяне. Знаех, че ще струва скъпо затова се наложи да изтегля заем и да отделям каквото мога от заплатата си. Иска ми се след време да обхвана всички възможни предмети - физика, химия, евентуално езици. Но ще се стремим към по-сложните предмети, с които децата се справят най-трудно", обяснява той.

"Ако беше в САЩ - да си милионер"

Началото е сложно - с една стара камера и цял куп свежи идеи. Приятелката на Илия, Цвети, се грижи за формалната част на проекта. За да реализират замисленото, тя търси подкрепа от над 100 фирми в почти всеки възможен бранш. Никой не им обръща внимание. Получават деликатен отказ само от една банка с други планове за спонсорство. А форматът изисква много средства. Заснемането на 20 задачи отнема около пет часа работа. Самият Илия е оператор, а студиото са истински класни стаи - в I основно училище, град Монтана, и в Математическата гимназия в Пловдив. "Ако беше направил сайта в Щатите, щеше да си милионер сега", казват негови приятели американци. Но Илия изглежда непоправим оптимист: "Не се отчайвам. Щом човек иска да постигне нещо, трябва да мисли позитивно, особено в България."
Съмишленици също не се намират лесно. Обикновено цената на частен урок от 45 минути започва от 10 лв. "Преподаватели се съгласяват много трудно, тъй като имат "картел". За подготовка на година вземат минимум 800 лв. Има значение и в кой град се подготвят децата", пояснява Илия. Двете математички в екипа са преподавали на Илия точни науки в училище. Албена Иванова е пионерът в българския видео учител. Наскоро тя предава математическата щафета на Диляна Каменова. Дамите се включват в приключението, защото истински обичат математиката. "Затова и се съгласиха да помагат на децата на доброволни начала, въпреки че отнема от личното им време. В наши дни много малко хора са готови на това", подчертава Илия. Във форум за математика той открива другите си двама помощници - Мартин, който вече е студент в Американския университет в Благоевград, и Станислав от математическата в Пловдив. Без да правят излишни сметки, тези блестящи матлети* се захващат да решават по-трудни задачи, за да представят своята гледна точка.

Модели на обективната реалност

Планът на Илия е един ден обучението да става в реално време, с група от няколко човека във виртуална класна стая или под формата на индивидуални занимания. Но това предполага много ресурси. Трябва и студио, защото пътуванията за снимките отнемат много време. Илия се гордее, че уникалните посещения на ден през учебната година са над 100, а когато има изпити - стигат и до петстотин. Има посетители както от български села и градове, така и от мегаполиси като Москва и Ню Йорк. Най-често хората попадат на сайта през търсачките. Критики по решения засега няма. Много хора, включително родители, изпаднали в математическа безизходица, пишат с молба да им се помогне. Като получат решенията - засипват модераторите с благодарности. Връзка се поддържа чрез форума и мейла.
Този тип извънкласно обучение може да бъде и сериозен бизнес проект. Засега обаче сайтът не печели от нищо. Цялото му съдържание е безплатно. Желанието на екипа е да остане такова. "Като направим сборници и качим кандидатгимназистките и кандидатстудентските курсове, може би ще въведем символична такса само за тях. Водещото в проекта не е бизнесът, а помощта за другите. Финансовата облага не е моята цел. Надявам се един ден да има приходи от сайта и той да се развие добре. Трудът си е труд. Хората, които помагат, трябва и заслужават да бъдат мотивирани", смята Илия. Той мечтае още сайтът му да се превърне в референт номер едно за всички предмети, а ангажиментът покрай него - в постоянна работа.
В обозримо бъдеще се подготвят английска и немска версия на сайта, много повече материали и истински опити от физиката и химията. Всеки, който желае да блесне със знания, може да изпрати свое клипче с решения. Ще има място и за хората, които искат да мерят математически сили в тежки олимпийски дисциплини.

______________________________________
* Хора, които се явяват на математически състезания


Диляна Йорданова, преподавател, I ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Монтана


1. Защо Видео учител, а не частни уроци?
- С една дума - за да съм полезна! Мечтата ми да стана учителка е от дете. Нека не звучи като клише, но професията ми носи удовлетворение, та нали е сбъднатата ми мечта! Работата в училище е богата на емоции, удовлетворението от добре свършената работа е несравнимо. А чрез сайта учениците, на които помагам са много повече.
2. Необходимо или достатъчно условие за работа са желанието да помогнеш и търпението?
    - Еквивалентни са.
3. Какво кара човек да не се страхува от математиката?
- Никога не съм приемала, че учениците мразят математиката, а по-скоро, че не я харесват. В математиката има много красота, но не всеки може да я види. За да не се плашат от нея, тя трябва да е разбираема, а това е задачата на преподавателя. И да не забравяме отношението на учителите към учениците, те много точно усещат кога са уважавани и обичани от учителите.
5. Как един математик решава задачите в живота?
- Е, не всички задачи успявам да реша логично. Винаги влагам много емоции и страст, но не се предавам лесно.


Станислав Атанасов, ученик от МГ Пловдив


1. Защо се включи в екипа?
- Правя го за удоволствие. Приятно ми е да зная, че мога да помогна с уменията си на много връстници. Хареса ми и хрумванетo ученици да помагат на други ученици. Мисля, че е новаторско и с радост се включих.
2. Необходимо или достатъчно условие за работа са желанието да помогнеш и търпението?
- По-скоро необходимо, но и далеч не достатъчно. Трябват и много познания по математика и най-вече творческо мислене при решаването на задачите. Освен това пред камерата трябва да се показва естествено държание.
3. Какво кара човек да хареса математиката?
- Повечето ученици намразват математиката, защото не им се удава или са изпуснали няколко урока и после трудно смогват с новия материал. Видео учител е ориентиран към втория тип, който е и по-често срещаният. Аз започнах да харесвам математика, когато се захванах да решавам задачи за олимпиади. Ако уроците от учебниците бяха малко по-практически ориентирани, те биха представлявали по-голям интерес за учениците.
5. Как един математик решава задачите в живота?
Рационално и стегнато - също като математическо доказателство или решение. И все пак математиката ни дава универсални и точни отговори, а в живота много пъти те липсват.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 334

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 436

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 620

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1110

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ