30 Октомври 2020петък07:28 ч.

Д-р Тодор Анастасов:

Ветераните са лишени от човешки грижи

Държавата разпродава военни имоти, а не създаде дори един дом за нуждаещите се свои герои, казва председателят на Съюза на ветераните от войните в България

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 64

Йонко БОНОВ


ТОДОР АНАСТАСОВ е роден на 25 септември 1923 г. в Попово. Заминава на фронта към Белград на 5 декември 1944 г. с Трета пионерно-щурмова дружина като командир на отделение. Воюва рамо до рамо с едни от най-скъпите си другари от детството, някои от които загиват пред очите му. През 1952 г. завършва стоматология и посвещава живота си на най-хуманната професия.

Мнозина от военните ветерани приемат условно названието на организацията, в която членуват - Съюз на ветераните от войните в България. Мотивът им е, че вече са изминали доста години, откакто е починал последният ни сънародник, участвал в Първата световна война. Според тях живите днес у нас военни ветерани са воювалите само във Втората световна война. Определението "ветерани от войните" или "от войната" не е толкова важно. По-същественото е как живеят тези достойни защитници на отечеството ни в условията на пазарна икономика. Средната им възраст е 86 години. На 1 януари 2010 г. в съюза членуват 19 хил. ветерани. До 1 юни м.г. са починали 4040 от тях. Съюзната организация в столицата наброява 3200. 2230 от ветераните са на възраст между 90 и 95 г., а 220 - от 96 до 101.

- Д-р Анастасов, какво радва най-много българския военен ветеран в наше време?
- Онова, което го радва днес, не е толкова много. Най-хубавото е, че живеем вече 65 години в мирно време. През няколкото десетилетия след войната създадохме семейства, отгледахме деца и внуци, изпълняваме на мирния трудов фронт своя граждански дълг.
- Преди малко повече от месец участвахте в международна конференция на ветераните от войните и военноинвалидите в Париж. Споделете вашите впечатления от грижите към военните ветерани по света.
- На този авторитетен световен форум разбрах, че грижите към ветераните в много страни са несравнимо по-добри, отколкото в България. Сред водещите държави в това отношение е Германия. Най-силно ме впечатлиха обаче грижите и хуманното отношение към ветераните в Русия. Там те получават държавни жилища, осигуряват им безплатно различни комунални услуги.
- Как живеят днес ветераните в България?
- Нашите ветерани от войната преживяват много трудно. Често обикалям дружествата ни в страната. Мнозина от жертвалите живота си някога за родината герои са в тежко състояние. Достигнали старост, изпаднали в немощ, те са лишени от човешки грижи и внимание. Държавата така и не се погрижи да създаде поне един дом за възрастни хора, където да приюти най-нуждаещите се ветерани от войната. А това можеше да стане без много усилия. В процеса на масово съкращаване на армията ни се оказаха свободни редица монолитни казармени сгради. Някои от тях можеше да се преустроят в такива домове. За съжаление определящ бе стремежът към масово разпродаване на военните имоти и бързото печелене на пари. Правителството не прояви нито грижа, нито внимание към нерадостното битуване на военните ветерани.
- Какви привилегии ви останаха?
- По Закона за ветераните от войните, приет през 2000 г., получаваме допълнително 104 лв. социална пенсия, лекарства по списък, който се актуализира всяка година, имаме право на безплатно пътуване в градския транспорт. Имаме право и на безплатни пътувания по БДЖ. А веднъж в годината можем да ползваме някой от санаториумите на МО, НОИ или МЗ. Поради тежкото ни здравословно състояние рядко се възползваме от тези възможности. Частичните ни привилегии са хубави, но не допринасят съществено за подобряване социалния статус на оредяващите ни редици.
- Как гледате на съкращенията в БА?
- Съвременната международна военно-политическа обстановка налага да не се поддържа голяма армия. Дали тази стратегическа тенденция е полезна за страната ни, не знам, но със сигурност е лошо, че вече нямаме наборна армия. Поколения наред се възпитаваха в дух на патриотизъм, когато отбиваха военната си служба. Този вид възпитание липсва на съвременните млади хора.
Баща ми Анастас Тодоров е имал магазин в Иркутск. Когато е обявена Балканската война, никой не му е изпратил повиквателна. Той обаче се връща в България и участва както в двете балкански войни, така и в Първата световна. Не е единичен случай, такива като него, които идват доброволно от чужбина, за да воюват за отечеството, са били хиляди. Хората са кътали в сърцата си безценни родолюбиви идеали, за които са проливали кръвта си. Как ще съхраняват изконните родолюбиви идеали в своите сърца днешните млади хора, след като не служат в казармата - тази изпитана школа за мъжество?
- Съюзът на ветераните от войните поде прекрасна инициатива по случай 65-годишнината от края на Втората световна война. Организирахте национален конкурс сред учениците от цялата страна...
- Конкурсът премина чудесно. Отзоваха се над 3000 деца - с интересни съчинения, есета, стихове, записи на спомени на свои близки, участвали във Втората световна война, рисунки. Наградихме 110 и им организирахме пътуване по стъпките на Първа българска армия: Гюешево - Страцин - Стражин - Куманово - Враня - Ниш - Пирот. Срещите с малките слушатели бяха взаимно полезни. Децата слушаха спомените ни с голямо внимание. Жалко е, че не се работи за организирането на повече подобни полезни инициативи. Сега в учебниците е отделено съвсем малко място за Втората световна война. Как да се предизвика интерес сред подрастващите, ако не се говори повече за това събитие и не се насърчава патриотичното възпитание на младите? 
- Какво е отношението ви към идеята да бъдат разрушавани паметниците и монументите ни от близкото минало?
- Тези паметници са нашата памет. Онези, които са обладани от манията да рушат, се опитват да ампутират паметта на нацията ни, което е нелепо и недопустимо.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ