12 Август 2020сряда11:48 ч.

Интервю

Веска Ненчева: Длъжни сме да пазим историческата памет

С дарителски инициативи Карлово чества годишнини от рождението на Христо и Евлоги Георгиеви, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 110

автор:Юлия Кулинска

visibility 2245

Веска НЕНЧЕВА e родена през 1974 г. Завършила е българска филология и медиазнание в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 12 години е била преподавател по български език и литература в СУ "Христо Проданов" в Карлово. Член е на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Била е общински съветник два мандата в ОбС в Карлово. Народен представител в 44-то НС. Член на комисиите по образование и наука и по политиките за българите в чужбина.

"Да даряваш означава да влагаш сърцето си, да носиш надежда и да правиш обществото по-съпричастно към идеята за по-хуманна, цивилизована и модерна България"

- Г-жо Ненчева, тази година се навършват 200 години от рождението на най-големия дарител в историята на България Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на неговия брат Христо Георгиев. Двамата са родени в Карлово. Как ще чествате годишнините?

- Братята Евлоги и Христо Георгиеви са банкери, които разпростират делата си на територията на цяла Европа с кантори в Париж, в Румъния и т.н. Но двамата остават в сърцата на българите с големи родолюбиви каузи. Те даряват  средства за стипендии на будни българчета, които учат в западни университети, за болница в Галац, за университета "Карол I", за Българското девическо училище в Солун, за българската болница в Цариград. 

Но венецът на тяхното дарителство е сградата на Висшето училище за българи, сега СУ "Св. Климен Охридски". Братята Георгиеви даряват 800 хил.лв за строителството и парцел от 10 134 кв.м в центъра на София, който е на стойност 200 хил. лв. 

На съгражданите си в Карлово те подаряват 500 хил. лв. за техническо училище и тъкачна фабрика. По този начин Евлоги и Христо Георгиеви откликват на нуждите на своите съграждани за препитание в тежките години след Освобождението. За съжаление фабриката вече е частна собственост и безхаберието на собственика я обрича на разруха. Вилата към тази фабрика е малко архитектурно бижу и е общинска собственост. Тя се нуждае от укрепване и възстановяване. През последните години невъзвратимо рухва покривът, който повлича и външните стени на вилата. Сега тя е в незавидно състояние, но лелеяна мечта за карловци е заедно да върнем вилата отново към живот и тя да се превърне в уютно място за академични и културни дейности.

Смятам, че в тази година, в която честваме двамата братя, проявата на дарителски жест от наша страна е от особено значение. Призоваваме всички, които са завършили Софийския университет, всички, които по някакъв начин са се докоснали до дарителските им дела, да откликнат на честванията на годишнините от рождението на двамата родолюбци.

- По ваша инициатива в Карлово се учреди Асоциация за възстановяването на историческите паметници в общината. Каква е каузата на сдружението?

- Асоциацията има дългосрочна перспектива. Във всяко населено място в община Карлово има обекти, които пазят и съхраняват историческата ни памет. Някои от тях са в незавидно състояние, затова ние сме длъжни да възстановяваме тези знаци на българска памет. Помним думите на Евлоги Георгиев, който казва: "Само надеждата ми, че мога и аз да участвам за преуспяването и величието на Отечеството ми, ме прави да умра спокойно!" 

Честванията за Христо и Евлоги Георгиеви и спасяването на сгради, свързани с тях, са първите изяви на Асоциацията в община Карлово. Задачата и мечтата ни е да върнем силата на нашата историческа памет и се радваме, че първият обект, върху който е съсредоточена нашата грижа, е възстановяване на вилата на двамата дарители.

На 21 юни организираме благотворителна вечер "Дар на дарителите", която е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Организатори на събитието, освен асоциацията, са община Карлово, Ротари клуб и СУ "Св. Климент Охридски", с подкрепата на Съюза на запасното войнство. 

На благотворителната вечер ще има търг, на който всеки ще може да си закупи ценни предмети. Нашата инициатива се подкрепя от формация "Тримата български тенори", вокална група "Карловойс", ансамбъл "Розова долина", клуб "Родолюбие", народната певица Гуна Иванова и други. Всички, които искат да дарят средства, могат до го направят до 30 септември по банкова сметка ЦКБ АД, клон Карлово, IBAN: BG09 CECB 9790 1010 9649 00. За укрепване на вилата са необходими три подови конструкции от по 120 кв.м и покривна конструкция от 140 кв.м. 

- Какви са другите задачи, които във времето си поставя гражданското сдружение? 

- Всички българи знаят, че община Карлово носи особената енергия на патриотизъм, защото хората, които са родени и живеят в нея, имат усещането за съхранение на паметта. Доказателство за това е и съществуването все още на вилата на братя Георгиеви, която, повтарям, е общинска собственост. За съжаление много години назад във времето тя като че ли не е обект на внимание от общинските власти и затова ние се опитваме чрез гражданската енергия и с подкрепата на нашето гражданско сдружение, в което членуват много родолюбиви и заможни българи, да подпомогнем дейността и да дадем знак, че гражданското общество наистина трябва да има своя позиция и да я отстоява.

- Дарителството е осъзнат акт на ангажираност към развитието на обществото ни, който се възпитава. Склонни ли са българите днес да даряват? 

- Смятам, че примерът, който имаме от двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви, е знак за нашето желание сърцата ни да бъдат отворени към помощ за тези, които имат нужда. И те самите двамата го доказват. Тяхната биография е завидна с това как откликват за даряване на средства за просветна дейност и обществено значима дейност. 

Убедена съм, че у българите днес не е закърняло това усещане. То просто трябва да бъде поощрявано, трябва да бъде стимулирано точно с такива дейности и такива прояви, които се опитваме да правим в асоциацията.

Не е достатъчно обаче просто да даряваш средства, а следва да влагаш сърцето си и да носиш надежда, да споделяш време, планове, труд и да правиш обществото по-съпричастно към идеята за по-хуманна, цивилизована и модерна България. Трябва да възпитаваме децата си да отстояват тези ценности и да продължат да работят за формирането на дарителската среда. 

- Карлово е родното място на Апостола на свободата Васил Левски. В какво състояние е неговата къща-музей?

- Националният музей на Васил Левски е в прекрасно състояние. Апостолът е една от емблематичните и величави личности, които Карлово дава на България и всички негови жители се гордеем с това. Радостно е, че в къщата-музей работят хора, които влагат душа и сърце в дейността си. Освен стандартните и типични екскурзоводни дейности, които вършат, те имат огромна грижа към децата в местните училища и към младите хора, които посещават музея. Защото е много важно когато работиш на подобно място, да влагаш сърцето и душата си, когато разказваш на потомците за безсмъртието и подвига на хора като Левски.  

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 40

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 84

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ