29 Май 2020петък11:10 ч.

Интервю

Велизар Енчев: Нужен е фонд за демографски застрашените страни в ЕС

Ще подкрепя Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор и ще оказвам решителна съпротива на Истанбулската конвенция и Пакта за миграция, заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 92

автор:Юлия Кулинска

visibility 1672

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ е роден през 1953 г. в град Гълъбово, Старозагорска област. Завършва журналистика и курс по реторика и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Защитава докторат по международно право и международни отношения. Преподавател е по балканистика в СУ "Св. Климент Охридски". Журналист и телевизионен водещ с 35-годишен стаж. Работил е във в. "Работническо дело", в секция "Периодичен печат" към Комитета за култура и във в. "Отечествен фронт". В момента води предаване в БСТВ.  Владее английски, сърбохърватски и руски език.

"Всеки глас на евровота, даден за друга политическа сила извън БСП, е глас за порочната власт на шайката"

- Г-н Енчев, кои ще са приоритетите ви като представител на България в ЕП?

- В ЕП ще подкрепя кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Ще оказвам решителна съпротива на Истанбулската конвенция и Пакта за миграция. Ще предложа създаването на Фонд за демографски застрашените страни в ЕС. България трябва да е най-големият получател на финансови стимули за младите семейства в районите с най-ниска раждаемост. В рамките на диалога "ЕС - Република Турция" ще поставя акцент върху изплащането на задълженията на турската страна към тракийските бежанци. Ще гласувам против членството на Турция в ЕС. При преговорите на съюза с Република Северна Македония и Република Сърбия ще поставя като условие за тяхната евроинтеграция стриктното спазване на правата на българите в Западните покрайнини и Македония. Ще започна кампания за изравняване на доходите за един и същ вид труд в  западноевропейските фирми и в техните клонове в България. Ще подкрепям и отмяната на санкциите на ЕС срещу Руската федерация.

В Брюксел ще отстоявам интересите на трудовите хора в България. На тези, които изкарват своя хляб с честен труд. В ЕП ще се боря за минимална работна заплата и минимална пенсия, които трябва да са задължителни за всички страни членки на ЕС. 

Управляващите измамиха своите избиратели, ползвайки патриотичния вот, патриотичните нагласи и социалните чувства. Затова ще отстоявам каузата "анти-ГЕРБ". Не защото ГЕРБ не ми харесват, не защото в ГЕРБ няма качествени хора, а просто защото това е проект на олигархията, и то не на българската, а на чуждата. ГЕРБ, за която се знае, че е проект на американски и германски фондации, за което самият Борисов и Цв. Цветанов се хвалят непрекъснато. А това е в нарушение на избирателния закон, който гласи, че чужди политически сили, фондации и сдружения, физически и юридически лица нямат право да финансират дори с една стотинка български политически субекти.

- Защо избирателите трябва да подкрепят кандидатите за евродепутати на "БСП за България"? Защо е важно левицата да спечели евровота?

- Преди година и половина, на протеста на БСП и "Българската пролет" пред МС срещу високите цени на тока, водата и парното, призовах левите, гражданските и социалните организации да изградят на евроизборите единен фронт срещу правителството на ГЕРБ и ОП. Само така можем да детронираме режима на Борисов, който вече десета година паразитира и разяжда устоите на демократичното общество. Много пъти съм го казвал и пак ще го повторя. На тези избори има само две политически сили, които могат да мерят сили - БСП и ГЕРБ. Но докато ГЕРБ е колос на глинени крака, БСП е силата, способна да срази едноличния режим и възстанови демокрацията и правовия ред. Всеки глас на евровота, даден за друга политическа сила извън електоралната кошница на БСП, е пропилян глас, глас за порочната власт на шайката.

Само гласувайки за БСП, ще може да се свали ГЕРБ от власт. Това, което се случва в последните дни, показва, че ГЕРБ е в политическа конвулсия. И причина за това е изявлението на президента Румен Радев на срещата му с ЦИК, където той заяви, че комисията трябва да направи всичко възможно, за да няма огромен брой недействителни бюлетини, както досега. Защото като член на ЕС България има най-голям брой недействителни бюлетини спрямо броя на избирателите си, което е пълен абсурд, но е неоспорим факт. Това е така, защото България се управлява от една шайка, която трябва да бъде победена.

- Как българите приемат Европа и ЕС? Запознати ли са как политиките, които се обсъждат там, влияят върху живота на обикновения човек?

- Милион и половина българи живеят под прага на бедността и е абсурдно да се мисли, че за тях Европа е туристическа дестинация. За тях стандартът на живот в развитите страни на ЕС е по-скоро далечен и недостижим блян. Само една тънка социална прослойка, разположена в София, Пловдив и още два-три икономически развити района, може да се похвали с европейски доходи. Да не говоря за смачканата средна класа и за унизената интелигенция, едва свързващи двата края. Европейските политики влияят положително само върху богоизбрани получатели на евросубсидии, повечето от които са приближени на властта. Даже се съмнявам дали има и един честен ползвател на евросубсидия.

Време е да се разделим с политкоректния език. Време е да говорим не за работодатели, а за капиталисти, в което няма нищо лошо. Не да говорим за пазарно стопанство, а за капиталистически строй. Лошото е, че нашият капитализъм е дивашки и копира най-лошите модели в това отношение от Изток и Запад. Време е да говорим не за пазарни отношения, а за отношения между капиталист и експлоатиран работник. Точно затова на първо място в нашата "Визия за Европа" сме поставили нещо, което е толкова елементарно, а толкова трудно постижимо, тъй като никой досега в ЕП не го е предложил - минимална работна заплата и минимална пенсия, които да не са под прага на бедността в съответната страна членка на ЕС. Ще се борим това да се приеме като законодателно решение на ЕП.

- Как трябва да се промени Европа, за да стане солидарна и справедлива за всички граждани на страните членки?

- На първо място, не трябва да се приема концепцията за различни скорости в процеса на евроинтеграцията, защото така се узаконява икономическото и социалното разслоение в Европа. В момента то е факт, но институциализирането му по рецептата "Макрон" ще легитимира неравенството. Приемането на нашето предложение за минимална работна заплата и минимална пенсия в ЕС е един от пътищата за намаляване на това разслоение. Веднага обаче правя допълнение - левицата трябва да се бори минималната пенсия и минималната заплата да не са под прага на бедността в съответната страна на ЕС. България е най-бедната страна в Евросъюза, в която минималната пенсия е около 100 евро, а прагът на бедността е два пъти по-висок. Това е нетърпима ситуация, която дори не трябва да се подлага на дискусия. Тя просто незабавно трябва да се промени. Тук е особено важна ролята на българските евродепутати в новия Европарламент. И нека не забравяме един позабравен факт. Преди 12 години, когато социален министър бе Емилия Масларова, пенсиите бяха еднократно увеличени с 40 процента, а коледната добавка бе не мизерните 40 лева на ГЕРБ, а 150 лева, и то за всички пенсионери.   

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ