18 Юни 2021петък15:45 ч.

Интервю

Велизар Енчев: На 4 април трябва да гласуваме за радикална промяна

Ако не бъдат отсечени пипалата на сега властващия октопод, ни чака ново робство, казва водачът на листата на "БСП за България" в Хасково

/ брой: 48

автор:Велиана Христова

visibility 340

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ е роден през 1953 г. в гр. Гълъбово, Старозагорска област. Журналист, дипломат, университетски преподавател. Завършва журналистика в СУ. Защитава докторат по международно право и международни отношения. Преподавател е по балканистика в СУ. Журналист и телевизионен водещ с 35-годишен стаж. Работил е във в. "Работническо дело", в секция "Периодичен печат" към Комитета за култура, във в. "Отечествен фронт". Кореспондент на БНТ в бивша Югославия от 1987 до 1993 г. Посланик в Хърватия от 1997 до 2002 г. Бил е народен представител в 43-тото НС. В момента води предаване в БСТВ. Владее английски, сърбохърватски и руски език. За предстоящите парламентарни избори е водач на листата на "БСП за България" от гражданската квота в 29-и МИР - Хасково. 

"Ще внеса в парламента искане за защита на пенсионерите, плащали ергенски данък преди 1989 г."

"Промяна във васалната ни външна политика е възможна, само ако ГЕРБ бъдат трайно отстранени от властта"

- Един журналист в парламента. Велизаре, като депутат журналистът отличава ли се от  останалите?

- Може би единствената разлика е, че от 15 години имам една социална кауза - реституция на труда на поколения българи, които след 1989 г. се оказаха в периферията на живота. Най-онеправдани от прехода са пенсионерите, които се осигуряваха при социализма, а получават мизерни пенсии при дивия капитализъм.   

От 2006 г. съм говорител на пенсионерските съюзи. Вече 15 години координирам работата на пенсионерските организации в България. В момента "Съюз на пенсионерите 2004", оглавяван от Валентина Николова, е центърът, около който се обединяват регионалните пенсионерски организации. Генералната ми цел е една - актуализиране на всички пенсии! 

Ние се борим за вдигане на базата на пенсиите, а не за подаяния от 50 лева по Коледа и Великден. А БСП е единствената политическа сила, записала в програмата си това обещание - справедлива индексация на всички пенсии!

Ако вляза в 45-ото Народно събрание, една от първите ми задачи ще е да предложа законови промени, позволяващи в бюджета да бъде въведена 13-а пенсия. Не е нормално да спасяваме една частна банка с 2 милиарда лева, а да не могат да се дадат пари за 13-а пенсия!

Също така ще внеса в бюджетната комисия на Народното събрание искане на Инициативния комитет за защита на пенсионерите, плащали ергенски данък преди 1989 г. За да се прекрати дискриминацията към тези хора, ще предложа в Кодекса за социално осигуряване нов член, който гласи: "Пенсионерите, които не са сключили граждански брак, за всяка година плащан ергенски данък получават допълнителна месечна добавка в размер на 1,1 на сто от пенсията си".            

- ГЕРБ с управлението си, освен че се обогатиха, донесоха на страната много беди. Откъде трябва да започне оздравяването?

- Преди да започне оздравяването, трябва да направим ревизия на държавната хазна, за да разберем в какво състояние са финансите на държавата. Само от началото на годината кабинетът изтегли три заема и вече сме задлъжнели с нови 700 милиона лева. Министерството на финансите е "черна дупка", погълнала милиарди, непрозрачно изхарчени от това правителство - през главата на парламента или раздадени от премиерската джипка.

- Конкретно за Хасково и региона, кои проблеми са най-спешни за решаване?

- На първо място е социалното неравенство. На второ - хроничният проблем с водата, който измъчва цялата област. На трето - разрушаване на феодалния модел на управление в общината, което е общонационална цел. В малките населени места ГЕРБ и компания са овладели не само местната власт, но и целия стопански живот. Пипалата на този октопод трябва да бъдат отсечени, иначе ни чака ново робство.

- Като международник как виждаш участието ни в инициативи като "Три морета"? Трябва ли да се промени политиката ни на откровено слагачество?

- Инициативата "Три морета" е перфидна антируска акция, прикрита като план за икономическо и търговско обвързване на страните от Балтийско, Адриатическо и Черно море.    Промяна във васалната ни външна политика е възможна, само ако ГЕРБ бъдат трайно отстранени от властта. Не може зависими от криминалните си биографии хора да са в изпълнителната власт и да очакваме независима и достойна външна политика.

- Смяташ ли, че парламентът трябва да е по-активен в решаването на забатачените проблеми със Северна Македония?

- Приятно съм изненадан, че в 44-тото Народно събрание се постигна пълен консенсус между всички политически сили около рамковата позиция за отношенията ни с Република Северна Македония. Това е от малкото произведени документи на този парламент, заслужаващ най-висока оценка. Но ако депутатите от този парламент се бяха намесили в работата на МВнР преди 1 август 2017 г., когато се подписа българо-македонският договор за приятелство, сега нямаше да се чуват отчаяни призиви за денонсиране или за анекс към договора.

Тук най-голяма е вината на ВМРО и на нейния председател, който е идеолог на този порочен договор, с който подарихме членство на Скопие в НАТО срещу голи обещания за ревизия на македонистката история.

- Какво бъдеще ни трябва - хомогенна Европа с централа в Брюксел или Европа на силните национални държави?  

- При първия вариант Европейският съюз донякъде ще копира Съединените американски щати, което едва ли е най-доброто за националните държави. При втория се полагат основите на бъдеща дезинтеграция на ЕС, способна да повтори разпада на СССР. Всъщност двата варианта са крайности. А всяка крайност в европейската политика е залитане към непредвидими геополитически последици. 

В същото време Брюксел трябва да има пълномощия, за да се противопостави на тоталитарни практики на национални правителства, каквито наблюдаваме в Унгария и Полша. В Будапеща Виктор Орбан мачка опозицията, а във Варшава управлява кабинет, въвеждащ средновековни мерки като забрана на абортите. Рано или късно Брюксел трябва да има единна външна политика и обща отбрана - две стратегически цели, които ще направят ЕС равнопоставен на САЩ и Китай в геополитически план. 

Политиката на разумни баланси в ЕС, от една страна, и на отчитане на интересите на националните държави, от друга, не може да се реализира от политици като Бойко Борисов, които са всичко друго, но не и държавници. Затова на 4 април трябва да гласуваме за радикална промяна, която може да се извърши само от БСП.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 664

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 611

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ