28 Юли 2021сряда23:10 ч.

Мишел Барние, преговарящият на ЕС по Брекзит, обяснява пред представители на икономическия и социален комитет на Европарламента, хода на трудните преговори с Лондон

ГЛОБУС

Великобритания са готви за Брекзит без сделка

Брюксел подозира Лондон, че се опитва да "отмъкне" най-изгодните аспекти на еврочленството, без да даде нищо в замяна

/ брой: 112

автор:Пресиян Петров

visibility 1030

На 12-ти юни Обединеното кралство официално уведоми ЕС, че няма да удължава преходния период за напускане на общността, който приключва на 31 декември 2020 г. Това обяви канцлерът на херцогството Ланкастър и министърът на Великобритания по специални задачи Майкъл Гоув в социалните мрежи. "На 1 януари 2021 г. ние ще си възвърнем контрола и ще си възвърнем политическата и икономическата независимост", обяви той.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г. след три години договаряне на условията по излизането. Обединеното кралство ускори и планирането на Брекзит без търговско споразумение. Висши служители в Брюксел, които по-рано се съмняваха, че Лондон ще се стреми да напусне без сделка, смятат, че това е най-вероятният резултат.

Десет дни по-рано френският главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди британския премиер Борис Джонсън за необходимостта 

да изпълнява обещанията 

които е дал по изпълнението на споразумението за британското оттегляне. В противен случай неговата страна може да понесе двоен икономически удар - от Брекзит без сделка и от пандемията КОВИД -19. "Обединеното кралство направи крачка назад, две крачки назад, дори три крачки назад от първоначалните ангажименти", заяви Барние в интервю за британски вестник. Той добави, че британските преговарящи трябва да бъдат "напълно да спазват това, което премиерът подписа с нас, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС и Европейският парламент нямат къса памет". "Спомняме си много ясно текста, по който преговаряхме с Борис Джонсън. И просто искаме да видим, че това е спазено в писмен вид. И ако това не се случи, няма да има споразумение", отбеляза Барние, потвърждавайки, че ЕС няма да одобри сделка, която би навредила на блока или "на целостта на единния пазар". Според него Великобритания трябва да бъде "по-реалистична" в своите искания по време на продължаващите през настоящата седмица търговските преговори с ЕС. Той отново подчерта, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без търговска сделка, ако не бъде постигнато споразумение до края на годината. "Става въпрос просто за превръщане на обещанията на британския премиер Борис Джонсън и на лидерите на ЕС през миналата година в законов текст - ни повече, ни по-малко". "Трябва да помним заедно ангажиментите, които поехме заедно", каза той.

Барние добави, че през целия процес на Брекзит британската страна се опитва да съхрани най-добрите аспекти на досегашното членство в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения.

Риболовът стана главна спънка

в преговорите между Европейския съюз и Великобритания. Връщането на британския контрол върху тези води беше едно от основните обещания на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Но споразумението за риболов се превърна в невъзможна мисия в търговските преговори между ЕС и Обединеното кралство. Разочарованите представители от двете страни гледат на този въпрос като на друга непреодолима пречка, наред с искането на ЕС за равни условия за правата на работниците, екологичните стандарти, държавните помощи и ролята на Европейския съд. Според главния британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост, настояването на ЕС да има достъп до британските риболовни води е несъвместимо с бъдещия статут на Великобритания като независима морска сила. В същото време Брюксел многократно отхвърля предложенията на Лондон, които включват въвеждането на годишен лимит за риболов. Отбелязва се, че въпросът с риболова е предимството на Великобритания в преговорите, тъй като достъпът до британските риболовни води е един от приоритетите на ЕС, който се интересува от максимално запазване на правата си в тази област. Риболовът обаче представлява само 1% от БВП на Обединеното кралство. Освен това отрасълът е в упадък: според организацията "Сийфиш" продажбите на риба са намалели с 25% от 2006 г. насам, което поставя въпроса дали спорът с ЕС си заслужава. Националната федерация на рибните организации е убедена, че ако годината приключи без сделка, Обединеното кралство ще получи това, което иска, но според икономиста на "Ай Ен Джи" Джеймс Смит, при липса на търговско споразумение ЕС вероятно ще въведе режим на най-облагодетелствана нация, което би означавало увеличение на  митата за риба. Например цената на скумрията може да се увеличи с 20%, което ще навреди на цялата индустрия. В същото време коронавирусът рискува да заглуши гласовете на износителите, призоваващи за сключване на сделка с ЕС, което би могло да им даде достъп до европейския пазар. Независимо от това, едно нещо е ясно: правителството 

поставя суверенитета над икономиката

Камарата на общините на британския парламент одобри на второ четене законопроект, насочен към спиране на свободното движение на европейска работна ръка. Според документа от 1 януари 2021 г. гражданите на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария вече няма да имат свободен достъп до британския пазар на труда. Както отбеляза британският вътрешен министър Прити Пател, новата имиграционна система ще бъде по-надеждна, справедлива и проста и също така ще играе значителна роля за възстановяването на британската икономика от последиците от пандемията на коронавирус. Отбелязва се, че издаването на британски визи за работа и обучение за европейци ще се регулира от новата система за точки. Тя ще дава предимство на квалифицирани работници. По-специално на тези, които вече имат предложение за работа във Великобритания, както и на притежателите на професии или академичните степени по научни и технически специалности – всички те ще получат най-много точки.

Един от най-проблемните моменти, когато Великобритания напусна ЕС, беше ситуацията в Северна Ирландия. Според споразуменията след Брекзит тя ще има две граници: морска, която я разделя от Обединеното кралство по протежение на Ирландско море, и сухоземна, която разделя Ълстър (или британската провинция Северна Ирландия) от Република Ирландия. За да направят тези граници възможно най-прозрачни и Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, Лондон и Брюксел се съгласиха на няколко мерки. Като част от Великобритания, Северна Ирландия трябва да напусне Митническия съюз на ЕС с нея. В този случай до 2025 г. тя ще може да участва в единния европейски пазар (ЕЕП). Така Ълстър  ще стане прозорец в митническата зона на Европейския съюз,  защото Лондон няма да налага тарифи за тези стоки, които ще попаднат в Северна Ирландия, ако не са предназначени за превоз до британска територия. По този начин, със свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора, Северна Ирландия ще има право да търгува независимо с трети страни. Асамблеята в Северна Ирландия (еднокамарен парламент) ще може да гласува на всеки четири години, за да поддържа този режим или да го премахне.

Брекзит повдига въпроси не само за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания, но и за икономическата и миграционната политика. Фокусът на европейските военни остава проблемът с взаимодействието в отбранителната сфера - в Лондон са обвързани с производствените вериги в отбранителната промишленост. Разводът ще засегне всички аспекти от живота на ЕС и Обединеното кралство, включително отбраната. Въпреки това, за разлика от други области като икономиката, туризма и трансграничното сътрудничество, въздействието на Брекзит върху  отбраната ще бъде минимално. И това е така, защото основната гаранция за сигурността на континента е НАТО, а не ЕС. Великобритания вече обеща да остане ангажирана с НАТО след Брекзит.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 44

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 105

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 105

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ