06 Август 2020четвъртък22:22 ч.

Вечер, посветена на Емануил Попдимитров и поемата му "Златни ниви и бойни полета"

/ брой: 280

автор:Константин Еленков

visibility 1167

Във встъпителното си слово Зденка Тодорова, член на кръг "Слово" към Народно читалище "Славянска беседа 1880", София, изтъкна важността на проявата с оглед на приключващата кампания в отбелязването на 100-годишнината от Балканската война и 94 години от подписването на Ньойския договор. В тази връзка тя се спря обстойно върху малко известния факт от дейността на именития ни поет, а именно: извоюването статута на малцинство на българите от Западните покрайнини. Това става на конгрес на Обществото на народите (тогава ОН) в Женева през 1929-а. Годината, в която излиза и знаменитата му поема (240 стр.!) "Златни ниви и бойни полета". Именно тогава конгресът признава населението от Западните покрайнини за малцинство в границите на Югославия.
Александър Мошев - правнук на Ем. Попдимитров - прочете своя рецензия за поемата "Забравената военна епопея". Актьорът Илия Божилов представи части от поемата и цикъл стихове от символистичната лирика на Ем. Попдимитров:  "Венец", "Ирен","Лаура"," Ема". Откъси от песента (така поетът е онасловил отделните части на поемата си) "Килимът на живота" изпълни Камелия Казанджиева. За музикалното озвучаване на вечерта допринесоха проф. Йосиф Радионов - цигулка, и  съпругата му Зорница Радионова - пиано. Те изпълниха откъси от рапсодията "Вардар" на Панчо Владигеров, посветена на борещата се младеж от Македония, и творби от Любомир Пипков и Георги Златев-Черкин.
С топли думи към присъстващите и организаторите се обърна дъщерята на поета д-р Светла Ем. Попдимитрова. Тя благодари и на семейството и близките си, почели паметта на своя именит предтеча. Хората, дошли да изразят своето уважение към поета и събитията, отбелязани на вечерта, бяха препълнили салона на читалището на ул. "Раковска" 127.
Организатор на проявата е Кръг "Слово" към Народно читалище "Славянска беседа 1880", София.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 105

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 724

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ