18 Септември 2021събота23:14 ч.

Вечер на Христо Попконстантинов

Участие в срещата, на която ще бъде отбелязана 160-годишнината на видния народовед, ще вземе и правнучката му Даниела Константинова

/ брой: 238

автор:Тодор Коруев

visibility 2663

Вечер, посветена на големия народовед, книжовник и общественик Христо Попконстантинов, ще се състои на 10 декември от 17.30 ч. в литературния салон на Тракийския дом в София (ул. "Стефан Караджа" 7А), организирана от Съюза на тракийските дружества в България и клуб "Родопи". Слово за живота и творчеството му ще произнесе доц. д-р Георги Митринов. Участие във вечерта, на която ще бъде отбелязана 160-годишнината на Христо Попконстантинов, ще вземе и правнучката му Даниела Константинова.
Христо Попконстантинов е роден през 1858 г. в село Петково в Родопите. Работи като учител в родното си село и в Лясково. През 1880 г. завършва стенографския курс на Антон Безеншек и става чиновник в Министерството на народното просвещение в София. Известно време е учител в Първа софийска мъжка гимназия, след което става началник на Стенографското бюро на Народното събрание. Той остава на този пост до кончината си през 1899 г. През целия си живот пише, налага се като вещ изследовател в областта на фолклора, етнографията и езикознанието, като народоук и общественик, който носи в себе си пламъка на родолюбието и идеализма на възрожденците. Той е първият биограф на Капитан Петко войвода. Близък съратник е на Иван Вазов, патриархът на българската литература му възлага редакторска работа по романа "Под игото". Попконстантинов е част от интелектуалния елит в края на ХІХ в. Близък е и с проф. Иван Шишманов, Захарий Стоянов, проф. Константин Иречек, проф. Марин Дринов, Петко Каравелов, Цани Гинчев, Луи Леже, автора на "Веда Словена" Стефан Веркович, Стою Н. Шишков и др. Христо Попконстантинов оставя след себе си богато творчество, името му не слиза от страниците на Сборника за народни умотворения. От перото му се раждат пътеписът "От Витоша до Родопа", "Спомени за страшната пролет в Ахъчелеби през 1876 г.", "Петко войвода - бранител на родопските българи", "Непокорните села в Родопските планини", "Маронската битка в 1878 г.", "Чепино. Едно българско краище в северозападните разклонения на Родопските планини", "Краището Бабек в Родопите", "Материали за изучаване на родопското наречие", "Разни обичаи през годината. От Ахъчелебийско", "Песни от личния живот. От Чепино" и множество етнографски и фолклорни проучвания. Попконстантинов е първият в знаменитата тройка книжовници - родоповеди, следван от Стою Шишков и Васил Дечев.

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ