20 Февруари 2019сряда03:23 ч.

Вечер на Христо Попконстантинов

Участие в срещата, на която ще бъде отбелязана 160-годишнината на видния народовед, ще вземе и правнучката му Даниела Константинова

/ брой: 238

автор:Тодор Коруев

visibility 797

Вечер, посветена на големия народовед, книжовник и общественик Христо Попконстантинов, ще се състои на 10 декември от 17.30 ч. в литературния салон на Тракийския дом в София (ул. "Стефан Караджа" 7А), организирана от Съюза на тракийските дружества в България и клуб "Родопи". Слово за живота и творчеството му ще произнесе доц. д-р Георги Митринов. Участие във вечерта, на която ще бъде отбелязана 160-годишнината на Христо Попконстантинов, ще вземе и правнучката му Даниела Константинова.
Христо Попконстантинов е роден през 1858 г. в село Петково в Родопите. Работи като учител в родното си село и в Лясково. През 1880 г. завършва стенографския курс на Антон Безеншек и става чиновник в Министерството на народното просвещение в София. Известно време е учител в Първа софийска мъжка гимназия, след което става началник на Стенографското бюро на Народното събрание. Той остава на този пост до кончината си през 1899 г. През целия си живот пише, налага се като вещ изследовател в областта на фолклора, етнографията и езикознанието, като народоук и общественик, който носи в себе си пламъка на родолюбието и идеализма на възрожденците. Той е първият биограф на Капитан Петко войвода. Близък съратник е на Иван Вазов, патриархът на българската литература му възлага редакторска работа по романа "Под игото". Попконстантинов е част от интелектуалния елит в края на ХІХ в. Близък е и с проф. Иван Шишманов, Захарий Стоянов, проф. Константин Иречек, проф. Марин Дринов, Петко Каравелов, Цани Гинчев, Луи Леже, автора на "Веда Словена" Стефан Веркович, Стою Н. Шишков и др. Христо Попконстантинов оставя след себе си богато творчество, името му не слиза от страниците на Сборника за народни умотворения. От перото му се раждат пътеписът "От Витоша до Родопа", "Спомени за страшната пролет в Ахъчелеби през 1876 г.", "Петко войвода - бранител на родопските българи", "Непокорните села в Родопските планини", "Маронската битка в 1878 г.", "Чепино. Едно българско краище в северозападните разклонения на Родопските планини", "Краището Бабек в Родопите", "Материали за изучаване на родопското наречие", "Разни обичаи през годината. От Ахъчелебийско", "Песни от личния живот. От Чепино" и множество етнографски и фолклорни проучвания. Попконстантинов е първият в знаменитата тройка книжовници - родоповеди, следван от Стою Шишков и Васил Дечев.

Парламентът е пред разпад

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 35

България се поклони пред Левски

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 35

29 тона отрови са изхвърлени край гара Яна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 35

Американски мита върху европейския автомобилен внос

автор:Дума

visibility 57

Очаквано Караиванова си тръгва от КФН

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 35

БДЖ пуска в движение ремонтирани вагони

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 35

Меркел разтревожена от натиска на САЩ

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 35

Шестнадесет щата съдят Тръмп

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 35

ЕС: Ще позволим отлагане на "Брекзит"

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 35

МПЦ поиска автокефалност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 35

Картел или контрабанда - изберете сами

автор:Евгени Гаврилов

visibility 125

/ брой: 35

"OBUVKI.BG"

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 60

/ брой: 35