08 Декември 2021сряда01:46 ч.

Снимка БГНЕС

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

Вземат на възрастните хора по 30 ст. за суми до 200 лв. и 60 ст. за изтегляне на 400 лв.

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 455

От началото на следващата година  една от последните безплатни банкови услуги изчезва - най-масово използваната от пенсионерите Банка ДСК въвежда такса за тегленето на пенсията от банкомат. Финансовата институция уведомява на сайта си, че от Нова година хората, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, вече ще плащат стандартната такса, когато я теглят от АТМ устройство на банката. Преди това, от началото на септември, банката завиши тарифата си и тегленето на пари от банкомат вече се таксува с процент върху изтеглената сума. В момента при ползване на банкомат на Банка ДСК процентът е 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв. При теглене на пари от банкомати на други банки таксата е 0,20%, но не по-малко от 1,50 лв.Така от Нова година пенсионерите, които получават пенсията си в Банка ДСК, ще плащат 0,30 лв. върху суми до 200 лв. Ако изтеглените пари обаче са 400 лв., те ще плащат 0,60 лв. на банката. За 500 лв. таксата е 0,75 лв., твърди Sega.bg

От ДСК успокояват пенсионерите, че ако плащат в магазина с дебитната си карта, няма да им бъде начислявана такса. Освен това на хората от третата възраст се предлага да сключат договор за пакета "ДСК Флекси - пенсионери", в който са включени три безплатни тегления на банкомат на банката и още няколко банкови превода, но при месечна такса от 2,90 лева. Справка в тарифите на търговските банки показва, че малка част от тях предлагат безплатни тегления на пенсиите, които НОИ превежда по сметки на клиентите. В повечето случаи тази възможност е предвидена, ако дебитната карта е в пакет с други услуги и специална сметка, като за нейното обслужване се дължат месечни такси. ОББ например предлага пакет "Привилегия" с превод на пенсията от НОИ и без такса теглене, но с 1,80 лв. месечна такса. Пощенска банка има специална сметка "Пенсия плюс" с годишна поддръжка на сметката е 16,80 лв. Таксата за теглене на пенсия от ДСК ще засегне голям брой възрастни хора, защото това най-използваната от тях банка заради широката ѝ клонова мрежа във всички градове в страната. В последната година банките масово завишиха цената за ползването на дебитни карти, които са и най-използваната банкова услуга от потребителите, защото по банков път се превеждат заплатите им. Вече почти всички финансови институции прибират по 0,30 лв. за всяко теглене на пари от собствен банкомат, а за ползване на чужди АТМ устройства таксата скочи до 1,50 лв.Банка ДСК първа въведе начисляване на процент от сумата, след като още по време на извънредното положение през пролетта на 2020 г. увеличи лимита за теглене на пари от дебитна карта до 1000 лв. Тогава това бе направено, за да се спести на хората по-често разкарване до банкоматите. Очаква се и останалите финансови институции постепенно да заменят твърдата такса при теглене на пари с процент от сумата.

Другата услуга, която постоянно поскъпва, е месечното "обслужване" на банковите сметки, независимо дали има движение на средства по тях. Големите банки вече прибират по 4,50 лв. всеки месец от разплащателни сметки. Силно поскъпнаха през последните години внасянето и тегленето на пари на гише в банката. Причината е, че поддържането на пари в брой става все по-скъпо за банките и те се опитват да насочат клиентите си към интернет банкиране, където таксите са много по-ниски. Освен това банките постепенно през последните години намаляват клоновата си мрежа, като закриват офиси, за да пестят разходи. Основната причина за нарастването на банковите такси обаче са рекордно ниските лихви по кредитите, които намаляват печалбата им. Така финансовите институции се опитват да компенсират по-ниските приходи.

 

 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ