01 Ноември 2020неделя04:15 ч.

Дарина Стоянова:

Възторгът и втеляването по Бойко Борисов изчезнаха очаквано

За да се стабилизира страната, правителството на Орешарски е единственото лекарство, твърди членът на БСП, главен редактор на в. "Компас"

/ брой: 130

автор:Красимир Кръстьовски

visibility 2304

Дарина Димитрова Стоянова е родена на 4.IХ.1971 година в Бургас. Завършила е право в Бургаския свободен университет. Била е журналист в местни издания и кореспондент на ДУМА. В момента е главен редактор на в. "Компас". Член на БСП, кандидат за депутат от левицата на последните парламентарни избори.


"Партийните назначения при ГЕРБ се изродиха и стигнаха до дъното във всеки сектор, та чак до чистачката"


- Дарина, здравей! Успя ли да отпочинеш след изморителната кампания?
- Свикнала съм отдавна на такива натоварвания. Вече даже не помня в колко кампании съм участвала активно. Животът продължава...
- Очакваше ли подобни изборни резултати?
- Честно казано - не. Бях убедена, че в настоящото Народно събрание повече партии ще имат представителство. Освен познатите, мислех че 4-процентовата бариера ще прескочи и някоя от формациите, създадени след гражданските протести. Все пак, именно тези хора свалиха от власт правителството на Бойко Борисов.
В този смисъл очакванията ми бяха, че новото правителство ще се сформира с по-широка обществена подкрепа. Доста от хората не припознаха сред новите и малките партии носител на надеждите си. Фактите са такива и трябва да вървим напред.
- Какво след изборите те впечатли най-много?
- Неприятно бе това, че Бойко Борисов се оказа човек, неспособен да приеме достойно загубата. Да, ситуацията в случая за ГЕРБ е доста гадничка - хем са победители по резултат, хем обаче са обречени да бъдат в опозиция. Б.Б. не трябва да търси вината за изолацията на партията си при другите, а в собствените си дела. Той между другото имаше исторически шанс чрез мъжка постъпка, подкрепяйки кворума в залата, да покаже, че служи на интересите на страната си, но го пропиля. Да бъдеш конструктивна опозиция е достойно. Пък и тази позиция дава доста свобода, докато отговорностите носят политическите ти противници. Ние сме били в опозиция и в това няма нищо срамно. Важното е да имаш куража и да преглътнеш горчивата чаша. Борисов избяга с елементарни трикове и сега заслужено е обект на присмех и ирония в парламента.
Неприятно е и това, че гражданските движения не получиха представителност. В интерес на страната е това да не е така.
- Приятна изненада няма ли?
- Национално отговорната позиция на ДПС в кризисни ситуации, като настоящата, отдавна не е изненада. По-скоро ме изненада узряването на "Атака" и лично на Волен Сидеров. Националистите най-после съзнаха къде е люпилнята на проблемите им. Мисля, че нелепите опити да им се вмени вина и коалиционно участие скоро ще секнат. Те са жалки и обречени на провал. За ДПС се видя и друго, че новият лидер Лютви Местан е готов за реформи и партията все повече се превръща в либерална формация от европейски тип. Местан можеше да се възползва от познати трикове, като този с автобусите в Кърджали, но не го направи, въпреки че загуби гласове. Нека се отчете и категоричната му вметка в характеристиката на ДПС - "че тя е светска партия". Така внушенията, че е ислямистка, противоконституционна и пр. губят почва.
- Искам да те попитам, какво е личното ти впечатление от Местан? Това за него бяха първи избор като лидер на ДПС.
- Невероятен ерудит! Той е явление в съвременната ни политика. Рядкост са тези партийни лидери, които могат да се похвалят с толкова премерени, точни и перфектно представени позиции. При това на перфектен български език - с изящни и смислени езикови фрази. Пожелавам му искрено успех и във вътрешнопартийните реформи.
- Бъдещето на правителството какво е? Предричат му се различни периоди на живот?
- Ако се започнат реално реформите, осигури се свободното развитие на бизнеса и се върне доверието в институциите и най-големите скептици може да останат изненадани. Била съм свидетел как уж временните неща се оказват най-трайни. Няма обаче какво да се заблуждаваме. Без ръст на икономиката нищо няма да се промени - нито ще се намали безработицата, нито ще има социални придобивки. Няма как да стане по друг начин. Печатането на пари не е изход. Всъщност Пламен Орешарски си каза, че ключът за излизането от кризата е в създаването на добра бизнес среда. На първо време мисля, че ще се тръгне по линия на облекчаването на режимите, за да се ограничат и корупционните практики. Хората искат да видят, че им се връща справедливостта и че са равни пред закона.
- Ще има ли чистка?
- Кадровата политика на ГЕРБ беше най-голямото зло, което можеше да ни се случи. Тя изяде главата и на цялото управление. В годините на демокрацията чистки правиха всички правителства. Такава поголовна сеч, както при управлението на Б.Борисов, обаче никога не е имало. Партийните назначения при Борисов се изродиха и стигнаха до дъното във всеки сектор та чак до чистачката. Излишно е да говоря за Калинките, станали нарицателно за цялото управление на ГЕРБ. За да се върне държавността и администрацията да заработи, чистка ще има. Готова съм обаче да се басирам, че правителството, което е с мандата на левицата, до крайности няма да стигне. Просто хората неподходящо сложени с партийни протекции ще се разделят с постовете.
- В Бургас ситуацията не е ли по-различна?
- Бургас бе сочен от довчера управляващите като визитка на ГЕРБ. Тук се реализираха най-много и най-мащабни проекти. Кметът Димитър Николов, който е член на националното партийно ръководство, успя да осребри позициите си в полза на града. Той обаче поне публично не политизираше нещата и определено реализира приемственост в работата си. Довърши започнатите от предшественика си Йоан Костадинов проекти и без прехвърлянето на вина и отговорности реализира собствените си политики. Иначе - нищо ново под слънцето - строят се градинки, фонтанчета, модернизира се инфраструктурата... На кмета това му е работата. Няма да откриваме топлата вода. 
 Тук проблемът с Калинките обаче е като в цялата страна. На всички ключови позиции до ниво експерт бяха назначени "свои хора". А някои от проведените конкурси миришеха на шуробаджанащина още при определянето на условията за провеждането им. Ще се почувствам омърсена, ако започна да давам примери. А лично ми се ще да вярвам, че това не е част от стила на Николов, а му е наложено по партийна линия. Била съм свидетел на истински благородни постъпки от негова страна, така че... нека да си имам по-особено мнение.
- Самият Николов обаче изрази притеснения, че Бургас може да влезе в някакъв черен списък и стартирали вече значими проекти да пропаднат. Мислиш ли, че ще има някакъв реваншизъм?
- Безспорно е, че Бургас се радваше на правителствен толеранс, може би и за сметка на други общини. Това обаче не значи, че сега ще има от правителството въведен ограничителен режим или финансови репресии заради партийната принадлежност на кмета Николов. С категорична позиция, опровергаваща тези страхове, вече излязоха областният председател на БСП в Бургас и народен представител Атанас Зафиров и водачът на тукашната листа на левицата Димчо Михалевски.
- Как ще коментираш първите протести срещу "кабинета Орешарски"? Те започнаха буквално часове след гласуването му от парламента.
- Това са партийно организирани протести. Казвам го категорично, защото лицата на сегашните протестиращи ги гледам от 20 години. Някои от тях са болни на тема, ей така, да са в кадър, да коментират това или онова. Други пък определено изпълняват поръчки на партии... Нищо ново под слънцето. В случая няма сериозни мотиви за протест. За да се стабилизира страната, правителството на Орешарски е единственото лекарство в момента.
А някои от протестиращите отдавна е време да осъзнаят, че за да участват в управлението на страната, пътят е през партии, а не чрез уличен натиск. Такива са правилата на парламентарната демокрация.
- Последно, на какво се дължи освободеността на медиите в последно време?
- Възторгът и втеляването по Бойко Борисов изчезнаха очаквано. Първо се мина през осъзнаването, че "царят е гол" - в основата обаче стоят икономическите зависимости. Мисля, че за да имат хората доверие в медиите, е крайно време нещата да се осветлят по отношение на издателите. Като се знае кой кой е, възможностите за спекулации и манипулирането на общественото мнение ще останат назад в историята. Със съжаление обаче ще кажа, че в днешната журналистика има дефицит на морал. А в обществото - справедливост на всяко равнище. За да се усеща днес определена свобода на медиите, причината е отпадането на някои икономически зависимости.
- Името ти бе доста назад в листата на левицата, за да се надяваш на депутатско място. Какви са политическите ти амбиции?
- В БСП съм към 20 години вече и това не е било най-важното за мен. Възможно е част от мандата да довърша като общински съветник, тъй като вчера разбрах, че е възможно изместване на една позиция поради освобождаването на мандат от мой колега. Надявам се да бъда полезна на града с работата си, ако така се стекат обстоятелствата.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ