27 Февруари 2021събота18:02 ч.

Експертите очакват премахването на плоския данък да подкрепи ръста на БВП както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, тъй като от това ще спечелят хората с ниски доходи

Възстановяване от кризата - чак 2023 г.

Експерти очакват следващото правителство да бъде сформирано от БСП

/ брой: 11

автор:Дума

visibility 1190

Брутният вътрешен продукт на България ще достигне нивото си отпреди кризата през втората половина на 2022 г., а връщането към пълна заетост в икономиката ще се случи в края на 2023 г. Това прогнозират анализаторите на УниКредит Булбанк. Те обаче предупреждават, че рисковете пред прогнозата им са големи, тъй като всичко зависи от епидемиологични и политически фактори.

Според експертите само висок дял на ваксинираните ще предотврати нови значителни ограничения през 2021 и 2022 г.

В доклада се посочва, че е по-вероятно БСП да сформира следващото коалиционно правителство. Тогава експертите очакват, че е възможно левицата да премахне плоския данък, което би подкрепило ръста на БВП както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, тъй като от това ще спечелят хората с ниски доходи.

След като БВП се сви с около 5,5% през 2020 г., банката предвижда само частично възстановяване от 2,7% през тази година. Процесът на възстановяване ще стъпи на по-здрави основи едва през 2022 и 2023 г., когато се очаква ръстът на БВП да е 4-5% годишно.

"Очаква ни тежка зима. Основната причина за това е големият скок на заразените и починалите с коронавирус, което доведе до въвеждане на нови ограничителни мерки през ноември. Те са по-меки от приложените при първата вълна на пандемията, но вероятно ще останат в сила за по-дълго. Очакваме икономиката да се свие през четвъртото тримесечие на 2020 г. и първото на 2021 г.", пише в доклада. По-сериозно разхлабване на ограниченията се очаква да започне през март. Анализаторите очакват БВП силно да нарасне през второто тримесечие на 2021 г., тъй като прякото влияние на пандемията върху икономиката ще отслабне, а продължаващите фискални стимули ще осигурят необходимата допълнителна подкрепа. Въпреки това потреблението в туризма и другите сектори, изложени в най-голяма степен на влиянието на пандемията, ще остане подтиснато, тъй като положителните ефекти от ваксинацията ще се нуждаят от време. 

Темповете, с които ще протича процесът на възстановяване на икономиката, ще зависят от продължителността и ефективността на кампанията за ваксинация на населението. Според експертите именно високият дял на ваксинираните ще предотврати необходимостта от нови значителни ограничения през зимата на 2021/22 г.

В доклада се посочва още, че ГЕРБ вероятно ще остане най-голямата партия в новия парламент, но въпреки това по-вероятно е БСП да сформира следващото коалиционно правителство. "БСП вероятно ще премахне плоския данък върху доходите, което очакваме да подкрепи ръста на БВП както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, тъй като от това ще спечелят хората с ниски доходи", пише в анализа на Уникредит.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ