18 Юни 2021петък15:09 ч.

"Възраждане" започва сезона със скулптура

Пловдивската галерия отбелязва своята 17-годишнина, първата изложба е на Веселин Ламбрев

/ брой: 206

автор:Веселка Венкова

visibility 617

Пловдивската галерия "Възраждане" ще отбележи своята 17-годишнина днес, а през новия сезон ще подреди 400-ата си изложба и ще покаже нови и познати автори с актуални експозиции.
Сезонът започва с изложба на пловдивския скулптор Веселин Ламбрев, която ще остане две седмици в галерията. "Вече почти двадесет години Ламбрев присъства в художествения живот със собствена, дори, бих казала, само нему присъща пластическа проблематика - има свои теми, свои пластически принципи, които устоява без преднамерена патетика, но винаги далеч от конюнктурната псевдоавангардност, заливаща често пъти нашия художествен живот", пише за автора проф. Елка Бакалова.
Привидното разнообразие от пластични форми гравитира около един гръбнак с органична ерархия от естетически и човешки стойности. Всъщност творбите на Ламбрев са свързани с изключително актуалния днес проблем, съотношението природа - цивилизация в екзистенциален и социален контекст. Един лаконичен, елегантен, поливалентен минимализъм на скулптурната форма, която ни води умело и целенасочено към философското съдържание на творбата, заключава изкуствоведката.
Веселин Ламбрев е роден в Пловдив, завършил е средното специално художествено училище за приложни изкуства в Смолян със специалност металопластика в класа на скулптора Ангел Стоянов. В НХА за изящни изкуства в София записва скулптура в класа на проф. Димитър Бойков, а по време на следването си специализира в ателието на Вежди Рашидов. Днес Ламбрев преподава скулптура в АМТИИ, има 17 самостоятелни изложби и участва в над 40 общи в страната и в чужбина.
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 638

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 587

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 382

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ