02 Декември 2021четвъртък03:51 ч.

МЛАДЕЖИ

Възможностите на стереотипите се обсъждаха в Новосибирск

Слоганът "Сибир - изпитай себе си" спечели в импровизирания конкурс, обявен от известния руски телевизионен водещ Александр Гордон, по време на международния форум Interra

/ брой: 141

автор:Альона Нейкова

visibility 802

Различни по възраст, образование и занимания участници и гости се стекоха в руския град Новосибирск за третия Международен младежки иновационен форум Interra. На сложното като структура и изключително богато на мероприятия (291 за 3 дни) събитие с разнообразна насоченост присъстваха представители от 34 страни. Всички те участваха в различни проекти, обединени в 5 направления - бизнес, наука, образование, култура и анализи.
"Interra е празник на иновационната мисъл, място за обмяна на идеи, опит, мнения и практики. Форумът се превърна във визитна картичка на нашия регион, в символ на неговия научен, културен и промишлен потенциал." Тези думи, произнесени с гордост от Василий Юрченко, губернатор на Новосибирска област, припомниха важността на събитието на присъствалите на предишните две издания и станаха своеобразен ориентир за пристигналите за първи път на форума.

Като важна част от Международния младежки иновационен форум Interra в Новосибирск всяка година се провежда специален медиен проект. В рамките на многобройните събития и конференции журналисти, блогъри и експерти от цял свят обсъждат актуални теми, засягащи развитието на съвременните средства за масова информация (СМИ). Този път в проекта, наречен "Да откриеш Сибир", участниците се посветиха на търсенето на нови комуникационни форми и теми, които биха привлекли позитивен интерес към Сибир както от страна на Русия, така и от други държави.
Доколко медиите през XXI век имат капацитета да открият и да преоткрият този макрорегион за местните хора и за света, какви са възможностите и начините за това - тези и други въпроси, свързани с необходимостта от промяна на създадения образ на географската област, се обсъждаха от представители на СМИ на Interra.
С дискусия "Стереотипите за Сибир" започна медийният проект. За причините на възникването им, както и разсъждения за тяхната устойчвост се чуха мненията на експерти в областта на историята, културологията и журналистиката. Известният френски кинокритик, професор в Сорбоната Кристиан Файгелсън нарече стереотипите клишета, които се формират у хората от някои книги, филми, публикации в пресата и т.н. Преподавателят, организирал във Франция няколко фестивала, посветени на филмите за Сибир (!), обобщи с няколко думи мнението за региона, формирано от подобни източници на информация: "Непонятен континент между времето и пространството..."
Хуан-Карлос Пилоза от Каталуния пък акцентира върху факта, че стереотипите имат изключително влияние върху формирането на образа на дадена страна или местност. Те са първите източници, от които хората могат да получат някаква информация. И тъй като трябва да различаваме положителни и отрицателни стереотипи, добре е да се потърси отговор на въпроса доколко те трябва да бъдат променяни.
От изказванията на тези и други участници в международния медиен проект в рамките на иновационния форум Interra стана ясно, че далеч от Новосибирск живеят много хора, които понякога, незнайно защо, проявяват необичаен интерес към Сибир. Нещо повече - те са готови дори да разсъждават за мястото на региона в света. Но тъй като всъщност за Сибир не се знае много, това позволява за тази огромна част на Русия да се мисли и с положително, и с негативни клишета.
Като чуят за Сибир, първите асоциации за повечето хора, които никога не са стъпвали там, са свързани с невероятен вечен студ и далечно разстояние от цивилизацията. Други пък си представят мечки, които дори днес се разхождат направо по улиците. Трети обаче ще поровят в паметта си и ще извадят оттам литературни, исторически и филмови препратки за заточението по тези места на личности, неудобни на властта...
Безсмислено е да се бориш със стереотипите, смята Леонид Бобров, преподавател в Новосибирския държавен университет. Но е добре да познаваме реалните факти и затова той представи внушителна статистика, според която 85 на сто от оловото на Русия, 71% от никела, 69 на сто от медта, 44% от среброто и още много други полезни изкопаеми се намират именно в Сибир. Близо 60% от бюджета на Руската федерация, по думите на Бобров, са средства от местните природни ресурси. И ако се продаде всичкият нефт, на който е богат регионът, на всеки жител - от новородените до най-възрастните хора, ще се паднат по 28 млн. долара (!).
В същото време в Сибир днес има много села, където жителите им биха се зарадвали на построяването на нов кладенец, например. И това е във века на иновациите и модерните технологии. Тази реплика се чу от представител на местните СМИ.
"Повече от 5 години се опитвам да намеря отговор на въпроса за истинското лице на Сибир, за мястото на региона като емблема на Русия", сподели руският телевизионен водещ Александър Гордон, известен със скандалните си предавания и възгледи. Той бе сред модераторите на конференцията и хвърли ръкавица към присъстващите да се включат в импровизиран конкурс за създаване на слоган, който да се разпространява в страната и по света и да потвърждава или да оборва разпространените стереотипи за Сибир. Доста от предложенията, постъпили от участниците в медийния проект, бяха изпълнени с чувство за хумор. "Сибирските мечки ще ви станат приятели", "Сибир през ХХI век - доброволно заточение за истинските мъже", "Ела в Сибир, за да учудиш и мечките", "Сибир - студени зими, горещи прегръдки", "Който замръзне в Сибир, ще живее вечно" и т.н. Но в надпреварата победи слоганът "Siberia - test yourself" ("Сибир - изпитай себе си"). Идеологът на състезанието Александър Гордон продължи играта докрай, като извади от собствения си портфейл "гледката на Хабаровск" - банкнота от 5000 рубли (около 250 евро), и я връчи на победителя.
На обсъждането на успешни медиапроекти на територията на Сибир бе посветен вторият ден на една от програмите на форума, събрала представители на СМИ. 27-годишният Иван Колпаков, главен редактор на интернет портала "Сол", сподели опита си при създаването на първото издание, позиционирано далеч от Москва - в град Перм, но обръщащо внимание на случващото се в цяла Русия, а не само в столицата й, както според младия журналист правят централните вестници и списания. Режисьорката Юлия Тюрина - авторка на туристическия кинопроект "Чудесата на Урал", се похвали, че с екипа й за 4 години са направили 35 серии. Фотографът Валерий Клам презентира оригиналната идея, наречена "Бенчици на картата", над която от 2009 г. работят повече от 40 негови колеги от Сибир. Регионалният му проект се е превърнал в общонационален с голям международен потенциал, заел IV място в конкурса Best of Blogs, и ще бъде представен през 2012-а в Сидни. Задушевните истории за обикновените хора, които живеят далеч от големите градове, безброй малки и големи "бенчици" на картата, са представени с помощта на фотографията и могат да се видят на rodinki.newsib.ru. Елнара Петрова и Светлана Романович пък повдигнаха завесата над тайната на "Предприемачи пето поколение" - последни иновационни медиапроекти в социалните мрежи като тип модерна журналистика, съчетана с бизнес идеи.
В програмата за представителите на СМИ "Да откриеш Сибир" взеха участие експерти от Русия, Франция, САЩ, Полша, Пакистан, Мексико, Молдова и др страни. България бе достойно представена единствено от ДУМА.


Оригинални прояви превзеха улиците на модерния град

Не десетки, а стотици оригинални прояви съпроводиха Международния младежки форум в Новосибирск. С галаконцерт, състоял се в Националния държавен академичен театър за опера и балет, с участието на майстори на изкуствата бе дадено начало на богатата програма на мащабното събитие с името Interra.
Изложби, кинопрожекции, уникални пърформанси и шоуизяви съпътстваха тридневните прояви на различни места в модерния град, запазил елементи на соца във вид на огромни паметници на Ленин. В рамките на културните мероприятия жителите и гостите на Новосибирск имаха възможност да се насладят на открито на излъчването на "Изумителна вечер в Петра" (в памет на маестро Лучано Павароти) и супершоуто "The Prodigy: The World Is On Fire", прожектирани на голям екран пред кинотеатър "Победа".
Специален гост на уличния кулинарен фестивал бе многократният световен шампион по акробатична пица Паскуалино Барбасо. Отворена презентация на различни ястия от всички краища на Русия и планетата привлече стотици на пресечката на ул. "Урицки" и ул. "Ленин". Хората имаха възможност да се насладят на балканската, мексиканската, татарската, чешката и северняшката кухня.
Благодарение на кративни артисти и оригинални театрални програми цялата ул. "Ленин" по време на форума се превърна в пешеходна Interra Street. Фестивал на етнокултури "Жива вода", документални и художествени кинопрожекции, арт прояви, костюмирани шествия "Карнавал на мечтите" и други оригинални мероприятия привличаха хиляди към сцените, разположени на различни градски места.
В рамките на събитието бе представен и хуманитарният проект "Interra - среда за адаптивна култура", насочен към създаването на ново поколение информационни продукти, адресирани към незрящите хора. Практическият акцент в програмата му бе разширяването на възможностите при използването на аудиодокументи със сложна логическа структура и формирането на безпрепятствена информационна среда.
Специален пощенски печат, плик и картички със символите на иновационния форум се появиха в рамките на събитието като резултат от реализацията на съвместния проект на Interra и Новосибирския пощенски филиал на Русия.
Благодарение на събитието, независимо от младостта му, за Новосибирск ще се разчуе като за територия на творчество и непрекъснато развитие, смята директорката на Interra Лада Юрченко. И само този, който не е присъствал на форума, не би могъл докрай да разбере цялата му мащабност.
 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ