28 Ноември 2020събота07:10 ч.

Възможностите на дроновете, или безпилотни апарати за чудо и приказ

Хвърчащите машини с размери, по-малки от кутия за обувки, се използват в много от сферите на човешката дейност

/ брой: 139

автор:Альона Нейкова

visibility 2199

Първият безпилотен летателен апарат, който днес се нарича дрон, е представен още през 1899 г. от прочутия изобретател Никола Тесла. Оттогава подобни устройства се разработват и усъвършенстват в различни страни по света най-вече за целите на армията и специалните служби. Постепенно обаче хвърчащите машини с размери, по-малки от кутия за обувки, до такава степен навлязоха във всекидневието на обикновените хора, че се използват в много от сферите на човешката дейност.

Радиоуправляемият апарат за многократна употреба се появява през 1933 г. във Великобритания. Наричат го Queen Bee (Пчела кралица) и го използват за мишена на военноморския флот близо десетилетие.
Сред дроновете, получили широко разпространение в наши дни, първенството се държи от квадрокоптер (или мултикоптер). Този летателен апарат, приличащ на вертолет, е създаден през 1922 г. от руско-американския авиоконструктор Георгий Ботезат. Своеобразно прераждане на устройството се случва в началото на XXI век, когато започва да се използва най-вече за аерофото и филмови снимки. С тяхна помощ може да се направят невероятни изображения от голяма височина. Апаратите са толкова лесни за употреба, че може да се управляват дори от деца. А и съществуват толкова малки екземпляри, че се побират върху човешка длан със средна големина.
Популярността на дроновете с камери е пряко следствие и на функциите на тези устройства, тъй като доста модели имат wi-fi стрийминг, работят с Android и iOS устройства или се командват с помощта на мобилни приспособления. Цените на най-обикновени апарати с видеозаснемане варират в рамките на 60-100 долара, а по-сериозните разработки с камери от типа GoPro достигат няколко хиляди в конвертируема валута. Такива например са и дроновете с мощни микрокомпютри, което ги превръща в напълно автономни летателни устройства. Съществуват и дронове, предназначени за работа под вода, но те не са много скъпи - може да се намерят за около 200 долара за брой.
Ново масово увлечение се наблюдава напоследък сред любители от различни страни по света, които използват безпилотници най-вече за да получат уникални снимки. Дори популярното списание National Georgraphic обяви конкурс за най-добър кадър, направен от такъв радиоуправляем летателен апарат. За почитателите на този тип фотоси е създадена специална социална мрежа Dronestagram, където ценители имат възможност да качват неповторими творби със завладяващи гледки и да разглеждат произведения на други, упражняващи това хоби.
Употребата на безпилотници обаче вече не се ограничава само с фотографиране. Използват се както за лични, така и за професионални цели. Например апарати, пренасящи спасителен пояс, храна и бутилки със сгъстен въздух или кислород, често помагат на корабокрушенци и изпаднали в беда хора. Селското стопанство също не е подминато от тези устройства, които се впускат в поливане на картофи, царевица и други насаждения в САЩ, Япония и други страни. Благодарение на дроновете фермерите могат да проследят от високо процеса на узряването на реколтата, за да определят най-добрия момент за нейното събиране.
Квадрокоптерите, чийто арсенал включва електрошокова палка, видео и термовизионна камера, изпълняват изключително прецизно функциите на охранители на особено важни и дори стратегически обекти. Доста компании вече използват определени модели от безпилотните апарати за доставка на пици или пощенски пратки, като идеята е, че ще го правят за няколко минути - много по-бързо дори от моторите, които успяват да избегнат и най-големите задръствания в мегаполисите.
Закусвалните Yо! Sushi във Великобритания се прочуват по цял свят, след като назначават за сервитьори летящи устройства. Характерното за тях е, че имат плоскост, приличаща на табла, и обслужват клиентите на заведението със скорост 40 км/ч. Стига да има кой да управлява уредите и да ги презарежда, когато им падне батерията.
Благодарение на дроновете вече почти напълно отпадна необходимостта фоторепортери и оператори да се провират в труднодостъпни и опасни места, за да направят необходимите разтърсващи и скандални кадри. В днешно време със завидна бързина и вещина го правят квадрокоптери. Защитниците на животните и много учени напоследък все по-често прибягват към възможностите на съвременните технологии, за да наблюдават представителите на фауната и флората в дивата природа, непроходимите гори и джунглите. В ролята на археолози те са способни да сканират земята за древни артефакти и невидими за човешкото око значими следи от изчезнали цивилизации. Освен това с помощта на дроновете властите успяват да предотвратяват бракониерството и незаконната сеч на дървета.
Скоростта, развивана от някои модели, стига до 185 км/ч. А и снимките, щракнати с тези устройства, са доста по-качествени от направените със спътник.Знаете ли, че...

* В някои полицейски управления на САЩ дроновете се използват в борбата с престъпността. А в Токио е създаден специален безпилотен блок, в който летателните апарати хващат други безпилотници, заподозрени в шпионаж, защото са засечени в забранени за снимки места.
* Холандските органи на реда пък се борят с тези устройства с помощта на орли, които биват обучавани не само за свалянето на подобни уреди, а и за доставянето им в централите, където експерти анализират записаните от дроновете данни.
* Китайски производител създава първия безпилотен апарат, способен да превозва пасажери. Засега в кабината се побира само един човек, а и батерията на дрона издържа едва няколко часа.
* Освен че с помощта на подобни устройства се доставят лекарства в отдалечени африкански села, една от най-новите разработки се грижи за бързото и безопасно пренасяне на медицински принадлежности в места на тежки катастрофи и в случаи на необходимост от спешна помощ. А операторът дори инструктира апарата как правилно да приложи дефибрилатора например. Предполага се, че по този начин най-малко десетократно ще се увеличат спасените човешки животи при сърдечни пристъпи и в критични ситуации.
* Доста преди това да стане факт, е извършено и първото убийство с помощта на дрон: през ноември 2001 г. в Афганистан е унищожен Мохамед Атеф - един от високопоставените главнокомандващи в Ал Кайда.
* От екипа на фейсбук разработват безпилотен апарат за осигуряване на интернет в труднодостъпни райони. Първият успешен полет на Aquila става факт на 28 юни 2016 г., когато уредът се издига на 655 метра височина и се задържа във въздуха 96 минути.

 

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 227

Повечето застрахователи покриват риск от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 227

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 144

Заев: Да махнем "желязната завеса"

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 227

Германия удължава блокадата до януари

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 227

Конфликтно решение на френския Сенат

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 227

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 214

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 697

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 356

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 469

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ