02 Март 2021вторник09:10 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

О.з. ген. Стоян Андреев:

Важно е доверието в системата за сигурност

Пет университета подготвят специалисти по фирмена сигурност, но единен държавен стандарт за това няма, казва експертът

/ брой: 130

автор:Васил Попов

visibility 1415

- По данни на статистическия институт над 150 хил. души работят в областта на фирмената и корпоративната сигурност. Каква е според вас ефективността на тази структура?
- Това е внушителна сила, при положение, че редовната армия е около 30 хил. души. Но работещите в този бранш не са все още национален фактор.
В областта на корпоративната и фирмената сигурност не може да се похвалим с постижение, което да ни обединява около национална идея. Все още акцентът е поставен на охранителната дейност - физическата охрана на големи и малки фирми. Тази дейност също е много необходима, но е незначителна в сравнение с потенциалните възможности на системата за фирмена сигурност. На базата на опита на страни като Израел, САЩ, Русия, както и на корпорациите-гиганти, могат да се направят няколко неща. Първо, създаване на национален координационен орган (на обществени начала). Всички структури на фирмената и корпоративната сигурност (като компонент на националната сигурност) би следвало да се обединят с обща цел и да станат активна част на гражданското ни общество. На следващо място трябва да се организира информационен център за обмен на опит между различните структури за фирмена и корпоративна сигурност. Чрез този център може да се изучава световния опит. Освен това трябва да се поддържат тесни връзки със структурите за фирмена и корпоративна сигурност на международно ниво, основно с тези в съседните страни.
- Какви са предимствата на тези отношения?
- Сътрудничеството между тези структури не е обременено с политически задачи и бюрократични формалности. Интеграционните процеси в Европа и особено на Балканите са причина за интензивни контакти, в т.ч. и между криминалните структури, и оторизираните държавни органи вече не успяват в реално време да ги проследяват и неутрализират. Провеждането на международни форуми за обмен на опит е един от пътищата за задълбочаване на сътрудничеството.
Трябва да се работи в посока укрепване доверието на обществото в системата за фирмена сигурност. При едно от посещенията си в Израел присъствах на училищно тържество. Попитах стоящата до мен майка не се ли страхува от терористична акция срещу децата. Тя ми отговори: "Тържеството се охранява от хора на фирма "Тадиран" (известна корпорация и за фирмена сигурност). Затова съм спокойна." Забележете, децата се охраняват не от държавните органи, а от фирма, предоставяща услуги по корпоративна сигурност. Трябва да се стремим да постигнем такава степен на доверие!
В структурите на фирмената и корпоративната сигурност би следвало да се привличат хора с опит в системата за сигурност. У нас има много подготвени специалисти. Работата в тези звена изисква не само висока обща и специална култура, но и практически умения. Тя е и занаят, труден и опасен. Във фирмените звена за сигурност трябва да се включват и специалисти по икономика и различни технологии, защото кражбите, терористичните актове се планират и осигуряват финансово главно от фирмите и за разкриването им са необходими специалисти. Инвестициите, от които имаме остра потребност, все повече зависят от ефективността на системата за фирмена сигурност. Ще приведа мнение на големия финансист и специалист по фирмена сигурност Фабрис Рейно: "По-ефективната система за фирмена сигурност привлича по-големи инвестиции."
- Какви изводи се натрапват?
- Крайно време е да впрегнем всички потенциални възможности на системата за фирмена и корпоративна сигурност, за да гарантираме по-голямо спокойствие на хората и по-добър живот. В момента пет български университета подготвят специалисти по фирмена сигурност. Но единен държавен стандарт за подготовката им все още няма. И това трябва да се реши, защото този въпрос е част от националната ни култура!

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 70

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 59

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 156

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 148

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 125

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 101

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ