28 Ноември 2020събота18:51 ч.

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

Предизборно властта се сети за уязвимите потребители

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 594

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област. Лимитът се залага в новия Закон за водоснабдяването и канализацията, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обществено обсъждане. Текстовете са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за становища е 25 ноември.

Предложеният нов закон е готов след няколкогодишно забавяне и две обществени консултации за написването му - една от 2018 г. и една от началото на тази година, която започна точно когато се очакваше публикуването на готови текстове.

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър. Тази наредба, както и всички други, които ще трябва да се пишат съгласно този проектозакон, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила.

Със закона се предлага обаче да няма ограничения в размера на задължението и срещу длъжниците ще може да се започват изпълнителни производства веднага, вижда се от текстовете.

Предвидено е автоматично вливане на общините, които отказаха да участват в окрупняването на ВиК инфраструктурата, към консолидираните ВиК оператори и асоциации на съответните административни области. Такъв е случаят например с община Сапарева баня и община Сандански, които отказаха да се включат в окрупнения ВиК оператор и предпочетоха сами да управляват местната ВиК инфраструктура. Това обаче породи невъзможност областите Кюстендил и Благоевград да ползват евросредства за ВиК сектора през този програмен период.

Държавната политика във ВиК сектора ще се определя от Министерския съвет чрез МРРБ, което ще изготвя десетгодишната национална стратегия за управление и развитие на водния сектор. КЕВР остава регулатор на водния сектор.

Глобата за ползване или изграждане на ВиК система без основание или когато не отговаря на изискванията ще е от 2 хил. до 10 хил. лв., се посочва в текстовете. Повреди на ВиК системи в нарушение на правилната експлоатация ще се наказват с от 500 до 5 хил. лв. глоба. За нарушаване на други забрани, свързани с ВиК системите, ще се налагат глоби от 500 до 2 хил. лв. При нарушение, извършено при строителни дейности, глобата ще е от 10 хил. до 25 хил. лева. За повторно нарушение размерът на санкцията се удвоява.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 113

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 146

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 180

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 306

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 486

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 911

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 463

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 546

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ