Въвеждат анализи на стандарта "Стара планина"
/ брой: 248
До 2 седмици по искане на Асоциацията на месопреработвателите ще заработи лаборатория за количесвен анализ на съдържанието на колбасите "Стара планина". Това съобщи вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Бизнесът ще финансира закупуването на консумативите, за да може лабораторията да започне работа. Месопреработвателите настояват такава да започне да функционира, за да може занапред да се избегнат нови казуси по установено над допустимото според стандарта съдържание на соя в продуктите.
Министърът бе категоричен, че няма да отстъпи пред исканията на фирмите да бъде разрешено минимално съдържание на соя в колбасите, което би могло евентуално да попадне чрез подправките.
"Никога не сме поставяли в стандарта да има количествено съотношение на соята с месото, защото ние казахме, че правим стандарт без грам или милиграм и каквато и да е соя", каза Найденов.
"Фирмите могат да включат подправки, които не са на соева основа, за да не опорочават този стандарт", добави той.
"Защото типично по български, ако днес разрешим 0,1%, утре някой ще поиска да разрешим 1%, след това и 10%", заключи Найденов.