24 Ноември 2020вторник11:40 ч.

Въстанието на кулинарията, или отвъд изкуството на готвенето

Някои факти, свързани с храната, успяват не само да изострят апетита, но и засищат мозъка с любопитна информация

/ брой: 203

автор:Альона Нейкова

visibility 2284

Кулинари от цял свят отбелязват на 20 октомври Международния ден на готвача. Идеята за празника принадлежи на браншова асоциация, в която членуват 8 млн. професионалисти, посветили се на изкуството да създават вкусни ястия. От 2004 г. до днес честванията придобиват мащабен характер и се организират в над 70 страни. Освен готвачите, в тематичните мероприятия участват представители на властта, служители на туристически компании и, разбира се, собственици на заведения за обществено хранене - от малки кафенета до големи известни ресторанти. Провеждат се конкурси за майсторство сред кулинарите, залага се на различни дегустации (включително и слепи) и се експериментира с направата на разнообразни гозби. Значително внимание се отделя на срещи и събития, посветени на децата и младите хора. Топ професионалисти влизат в учебни заведения, където дават ценни уроци за кулинарията и обясняват на подрастващите колко са важни качествените продукти и здравословното хранене.

Всъщност още преди хиляди години с овладяването на огъня готвенето се е превърнало в широко разпространен белег на всички култури. Създаването на ястия за консумация чрез топлинна обработка с цел да се промени вкусът, структурата, изгледът или хранителните качества на продуктите от необходимост и задължение постепенно се превръща в изкуство. Именно в този случай се говори за кулинария, която носи отпечатъка на съответната епоха.
Има обаче любопитна легенда, свързана с името на покровителката на готварството. Древните гърци почитали сина на Аполон и нимфата Коронида - Асклепий, когото смятали за бог-лечител. Семейството му имало помощница в кухнята - Кулина, която била толкова веща и способна в направата на безкрайно вкусни ястия, че се е превърнала в нарицателно за изкуството на създаването на перфектната храна.
Първите рецепти, записани на хартия, се появяват във Вавилон, Древен Египет, Китай, както и в някои арабски държави. Представите за кулинарията еволюират с постиженията на науката и техниката и се съобразяват както с условията на средата (наличните на пазара продукти за консумация), така и с валидните за текущия момент предписания на науката за храненето.
Смело може да се твърди, че в последно време се наблюдава огромен напредък по отношение на производството, транспорта, съхранението и приготовлението на продукцията за пряка консумация в световен мащаб. За интереса към тази област на човешката дейност говори и фактът, че се появиха и се радват на огромен зрителски интерес не само тв рубрики и формати, но и цели канали, посветени на готвенето.
Почти навсякъде днес има достъп не само до местната кухня, но и до образци на чуждестранната кулинарна традиция. Най-разпространени са националните ястия на Китай, Япония, Италия и Мексико. Същевременно кулинарията търпи еволюция, тъй като освен към хранително-вкусовите качества на продуктите се предявяват и все по-високи претенции към техния естетичен външен вид и трайност.
Сред основните тънкости на кулинарното изкуство са:
* изборът на разнообразно, питателно и здравословно меню, съобразено с възможностите на домакинството, желанията, потребността и случая, поради който се подготвя храната, както и със здравословното състояние на хората;
* планирането на дейностите по обработка и създаване на ястията;
* подходящо съчетаване на вкусовете и подправките в гозбите, както и комбинирането на храни и напитки;
* приготвянето, гарнирането и сервирането на ястията по естетичен начин.
Любопитно е, че именно кулинар - Кореб от Елида, остава в историята като първия олимпийски шампион, спечелил титлата през 776 г. пр.н.е. А Древен Рим нерядко е разтърсван от въстания на готвачите - представители на тази благородна и важна професия успяват да упражняват контрол върху безброй градове.
В Германия още от 1291 г. кулинарите са сред най-важните фигури в кралския двор. Длъжността на главния винар е трета по значимост след камериера (или ключаря) и основния коняр. В тази своеобразна йерархия са още хлебарят, виночерпецът и шеф-готвачът. А ресторантьорите се ценят повече дори от маршалите и адмиралите. Само заможни и известни хора пък имат правото да упражняват професията на готвача в средновековна Франция.
Добре е да се знае, че задължителното носене на готварска шапка датира от XVIII век. Английският крал Джордж II заповядва на всички негови кухненски работници да слагат бели капи на главите си, за да не падне и косъм в чинията на монарха. От тогава видът на този своеобразен униформен атрибут на кулинарите почти не се е променил. А изискванията да се носи постоянно, докато се приготвя храна, са част от санитарите норми в повечето страни по света.
В ерата на свръх модерните технологии не бива да се пренебрегват и роботите, чиито умения по създаването на ястия се смятат за ненадминати дори от топ професионалисти. Една от такива машини привлича клиенти в популярно заведение, което се намира в японския град Нагоя. Устройството, наречено Fua-Men, може не само да мие чинии и да реже на ситно зеленчуци, но и приготвя около 80 комплексни менюта в рамките на една смяна.
А ресторантът The Clink в Англия е прочут с факта, че в него работят около 30 затворници, обслужващи близо 100 души дневно. Освен че се изявяват като изключителни кулинари, те също така изпълняват задълженията на сервитьори и чистачи.
В цял свят е разпространено мнението, че най-добрите готвачи са мъже. Някои специалисти обясняват това схващане с факта, че представителите на силния пол са по-отдадени на кулинарията от жените, които "се разсейват" от семейните дела. Освен всичко друго, е научно доказано, че при нежната половина на човечеството температурата на ръцете е с два градуса по-висока от тази на господата. Именно това е причината дамите в Япония да не бъдат допускани към приготвянето на суши и десерти.
В продължение на столетия французи и италианци спорят коя нация е по-добра в кулинарията. И до днес няма единно мнение по въпроса. Но повечето специалисти признават, че жителите на Петата република са ненадминати в десертите, а обитателите на Апенинския полуостров са стигнали до небивали височини в приготвянето на риба и морски деликатеси.
И нека тези факти от света на кулинарията успеят поне отчасти да изострят апетита и заситят мозъка с любопитна информация, свързана с храната.


 

С 43% са скочили дълговите проблеми на фирмите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

Таксита и автобуси плашат да спрат работа в сряда

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 224

Над 70% срив на въздушния транспорт и туризма

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

С парите от такса "водомер" щели да ремонтират мрежата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 224

Великобритания разхлабва част от мерките от 2 декември

автор:Дума

visibility 165

Масово безплатно тестване в Загреб

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 224

Байдън избра трансатлантик за дипломат №1 на САЩ

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 224

Вебер: Ако не беше пандемията, ЕНП да е изгонила Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 224

И Нощта на учените - онлайн

автор:Велиана Христова

visibility 167

/ брой: 224

Нямало фашизъм в България ли?

visibility 411

/ брой: 224

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 224

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 305

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ