10 Август 2020понеделник08:22 ч.

Позиция

ВАС ТУРКИ СНОВА ПОРОБИЛИ?!

/ брой: 62

автор:Денчо Владимиров

visibility 1809

На 1 ноември 2009 г. кацнах следобед на Шереметиево в Москва като участник в юбилея на легендарното световно радио "Голос России" - абсурдно закрито от братушките след осем десетилетия славен живот. Бях участник и на следващия голям форум - третата асамблея на фонд "Русский мир". Не бях ходил в Москва с десетилетия, попаднах в столица - вече капиталистическа. В метрото ме поеха като доброволни гидове учтиви московчанки и ме упътваха на коя станция да сляза и да се прехвърля другаде. И ето, една доста наперена московчанка, като разбра, че съм българин, ме запита с особен поглед, изразяващ и съжаление, и леко присмехулство: 

- Ну, что дорогой, вас турки снова поробили?

Толкова бях изненадан от въпроса, че само вдигнах рамене. Че какво можех да отговоря? Явно руските хора не са престанали да се интересуват какво става в братска България, с народа  за чиято свобода стотици хиляди руснаци са оставили костите и кръвта се в земята ни. А рускините и руснаците наоколо ме гледаха и клатеха съчувствено глави. Гледаха ме с така познатия ни от десетилетия топъл руски поглед. 

А Яков, с който се разприказвахме в маршрутката от летището до "Речной вокзал", ме изненада. Явно бързо схващайки стреса ми в непознатата обстановка, избърза пред мен и ми купи абонаментна карта за метрото по цялото ми  придвижване до Централния дом на туриста на "Ленинский проспект". И дума не даде  да му заплатя картата. "Ты наш... ты болгар"- ми каза и здраво ми раздруса ръката.

Запомних и жеста на гостоприемство на московчанина Яков, но и страшния въпрос на московчанката, и топлите съчувствени погледи на руските ми спътници в метрото. И често си  спомням тази случка, когато виждам как съвременните ни авантюристи политици и управници  продължават да предават националните интереси на България, на тази България, за която отдадоха младите си животи Ботев и Левски, хилядите ни поборници и стотиците хиляди руски освободители, неспоменати брутално на 3 март от една високопоставена парламентарна дама на връх Шипка  като пратеници на руската държава, а "визирани по подразбиране "от нея като "чуждестранни воини".

Наистина, какво ли ни чака в бъдеще, българи?

И дали въпросът на рускинята в московското метро няма да става все по-актуален?

А отговорът му - все по-положителен...

Военните помагат в гасенето на пожарите в Хасковско

автор:Дума

visibility 155

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 296

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 378

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 188

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ