04 Декември 2021събота04:20 ч.

Червеният площад нощем

Пътешествия

Вървя, крача по Москва...

Руската столица ме посреща - красива и гостоприемна

/ брой: 205

автор:Боян Бойчев

visibility 1366

И ето аз вървя, крача по Москва. Отново. Като в онази прекрасна песен от едноименния филм. И усещането е, че съм се завърнал към нещо много близко и скъпо. 

От летище "Шереметиево" най-бързо - за около 35 мин, се достига до центъра с аероекспреса - луксозен влак, който спира на "Беларуската гара". 

Трябва да стигна до Творческия дом на писателите в Переделкино. Това е предградие на Москва, стига се с електричките. Бързите и модерни влакове обслужват покрайнините на мегаполиса и са предпочитано средство за пътуване до работата. Оборудвани са с климатици, изключително чисти и добре поддържани. А билетът струва буквално стотинки. 

Както Пушкин е невъзможен без Болдинската есен, така и руската литература на XX век е невъзможна без Переделкино. През 30-те години именно тук по настояване на Горки и заповед на Сталин е взето решение да бъде построено писателско градче. Тук е създаден Литературният фонд на СССР, провежда се първият учредителен конгрес на Съюза на съветските писатели. През следващите години до 90-те тук в дървените вили живеят някои от най-големите руски писатели. Построен е Творческият дом на писателите, а през 80-те се появява и нова хотелска част, където сме настанени участниците в събранието на Международния съюз на обществените организации "Международно Съобщество на Писателските Съюзи". Това е правоприемникът на Съюза на съветските писатели. В организацията членуват 52 творчески съюза от страни от бившия СССР и чужбина. 

Мястото е уникално: вековни дървета, чист въздух и тишина. Кафяви катерици скачат от клон на клон и събират зимнина. Замислям се, че именно по тези алеи тук са се разхождали такива големи руски творци, търсейки вдъхновението. Уникално преживяване! Днес всеки може да посети градчето и да преспи тук. Както и да разгледа музеите. Разбира се, и тук има проблеми със собствеността. Апетитите са големи, не една и две важни особи искат да вдигнат свои вили... 

Събранието отнема малко повече от половин ден. Останалото време решавам да посветя на столицата. Вървя, крача по Москва. За да опознаеш и усетиш Москва, няма да ти стигне и месец. Но и два дни могат да се използват пълноценно. Затова днес искам да видя някои неща, които не успях при предишното си посещение. 

Тръгвам по една от най-аристократичните улици в миналото - "Поварская", където са живеели представителите на много знатни фамилии в миналото. След това решавам да се спусна по "Болшая Никитская" към Кремъл. Това също е една от най-старите улици в града, повечето сгради са обявени за паметници на архитектурата. На нея се намира църквата "Болшое Вознесение", в която е била сватбата на Александър Пушкин и Наталия Гончарова. Стигам до Кремълските стени и със сигурност ще посетя Червения площад, но преди това съм си поставил друга цел. Казваше се "Детский мир", сега е "Централен детски магазин". Мястото, където като малък ме водеха често родителите ми. Носталгията ме доведе тук отново. Магазинът, построен през 1957 г., е обявен за част от културното наследство на Москва. Ремонтиран е преди няколко години. Купувам си сладолед във вафлена фунийка, ама от онзи, истинския, както и наливна лимонада "Буратино" - вкусове, които помня от детството си. 

Навън е започнало да заздрачава и след носталгичните спомени се отправям нататък. Минавам покрай Болшой театър. Срещу него на Театралния площад се намира паметникът на Карл Маркс, открит през 1961 г. Няма как да не си направя снимка. 

Не може да не усетите красотата на Москва, ако не я видите нощем. Ако денем тя е стилна и сдържана, то нощем е очарователна и танцуваща. Градът, който никога не спи, казват московчани. Червеният площад е огрян от светлина. В единия му край - Държавният исторически музей. В другия - Храмът "Василий Блаженний". По средата е мавзолеят на Ленин, а над всичко свети червената звезда на Спаската кула. Пълно е с хора - местните са излезли да се позабавляват, а туристите - да позяпат. Целият в лампички е и известният магазин ГУМ. Днес в него се разполагат бутици на всички световноизвестни марки, така че посещението им, освен ако нямате дебел портфейл, не е препоръчително. Но пък може да влезете в гастронома, който с гордост прибавя към името си и "№ 1". Наистина тук има и от пиле мляко, като е запазен старинният стил на магазина. В ГУМ трябва да опитате сладоледа, който отново е истински и се прави по рецепта от "онова" време. Разхождам се по улица "Николская", която е пешеходна и е цялата покрита с лампички, има и много други осветени така. Магазините и заведенията работят до късно, пълно е с народ.

На другия ден искам да видя Кремъл отвътре. Обикалям Александровската градина и се покланям пред Могилата на Неизвестния войник, където гори Вечният огън. Опашката да се влезе в Кремъл е голяма, пълно е с китайци. Между другото, надписите на много места, където се очаква да има туристи, са на руски, английски и... китайски. Започва да вали, но това не може да спре ентусиазма ми, когато влизам в Кремъл. Тук е Оръжейната палата, тук са Цар Пушка и Цар Камбана, тук са някои от най-важните руски църкви - Успенският събор (най-старото съхранено в първоначален вид здание в Москва), Архангелският (където се намират тленните останки на много руски царе) и Благовещенският (основната църква на руските царе). 

И ето ме отново на Червения площад. Този път денем. Отново е пълно с народ. На Нулевия километър, откъдето се измерват всички пътища в Русия и който се намира пред Възкресенските порти, хвърлям монета с пожелание пак да се върна. Минавам пътьом през "Охотний ряд" - известен търговски център. След това по улица "Тверская" се вливам в потока от хора. Една от най-важните улици на Москва. Пълно е с магазини, една част са на големи световни вериги. Тук е и зданието на Правителството на Москва, както и един от най-старите магазини - "Елисеевският". Стигам до последната точка от плана ми - паметника на Пушкин, разположен на едноименния площад. Покланям се пред гения, след това се спускам в метрото. И от "Беларуската гара" с аероекспреса до "Шереметиево". 

"До свидания, Москва!" - и този път времето за нашата среща беше твърде кратко. Но знам, че пак ще се върна. Защото обичам да вървя, да крача по Москва...

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ