25 Септември 2020петък19:52 ч.

Изложбата на Борис Георгиев в Братислава, зала "Дворана"

Варненската галерия с послание на Благовещение

Портрет на майката на художника Борис Георгиев е картина на деня на светлия празник

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 370

"Моята многострадална майка се помина при мене в Бергамо. Съдбата ми изпрати Вирджиния, това свято 14-годишно момиче, от бедно семейство, да ми помага при денонощното лекуване на отиващата към вечността моя майка. Тя се прояви като една истинска мисионерка на доброто, като се жертвуваше денем и нощем цели две години да се грижи заедно с мен за моята майка. След смъртта й, аз осинових Вирджиния като дъщеря, като признателност за нейното самопожертвувание и направено добро. Тя е едно много мъдро и културно същество и в атмосферата на моя живот на художник научи езици и се разви в културата. Това е портретът й, направен от мен в Доломитните Алпи, когато беше на 17 г. възраст. Сега тя е вече на 27 години и се грижи за мен като една истинска майка." Това са думи, написани на гърба на портрет, рисуван през 1950 г., който се пази като фоторепродукция. Авторът е световноизвестният български художник Борис Георгиев (1888-1962) - патрон на Градската художествена галерия във Варна, а писменото свидетелство е от 1960 г., от последните години на живота му. В тях е събрана човешката съдба, което стои зад историята на именуването на Варненската галерия, случило се, след като осиновената дъщеря на художника Вирджиния Джакомети-Георгиев решава да дари голяма колекция от негови картини на галерията в морския град. Тази история вдъхновява и днес.

На Благовещение Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна призовава да помислим с обич и отговорност за нашите майки, за нашите любими възрастни хора и да споделим изкуството от домовете си. За картина на деня галерията избира Портрета на майката на художника, рисуван от Борис Георгиев през 1942 г., научи ДУМА от Нина Локмаджиева.

"Благовещение е ден за почитане на майките, припомня директорката на ГХГ Варна Пламена Рачева. Нека нашата обич и признателност стигне до тях сега с мила дума или със споделен спомен. Да стоплим сърцата си с благодарност и надежда!" 

Българският културен център в Братислава и ГХГ "Борис Георгиев" - Варна, откриха на 10 март в най-престижната зала "Дворана" в Министерството на културата на Словакия голяма експозиция с картини на Борис Георгиев. Изложбата все още е експонирана там, а след преминаване на пандемията от коронавирус ще продължи своя път из столиците на Европа.

Директорката на Варненската галерия се свърза тези дни с живеещата в Италия Вирджиния Джакомети, която е родена през 1933 г. и наскоро имаше рожден ден. За щастие г-жа Джакомети е в добро здраве и изпраща пожелания за здраве и висок дух на всички почитатели на изкуството във Варна.

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ