01 Април 2023събота16:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Проектът на Венцислав Кърцелин и Павло Кукуруз от София - първо място

Варна Дизайн Форум обяви резултатите от конкурса за офис на открито

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 26

Варна дизайн форум, в партньорство с фонд "Култура" към община Варна и Регионалната камара на архитектите в България, както и с подкрепата на ВСУ "Черноризец Храбър" и Дружество "Синтез. Интериор. Дизайн" на САБ, през април т.г. покани всички студенти и млади професионалисти (до 35 години) в областта на архитектурата и дизайна да участват в открит младежки онлайн конкурс за модулен изнесен офис/място за срещи на открито. 

НПО "Варна Дизайн Форум" с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова на 21 юни в Дома на архитекта обяви пред медиите резултатите от конкурса. На пресконференцията бяха представени седемте проекта на анонимно участвалите млади архитекти и дизайнери. Мнението си за проектите споделиха проф. д-р арх. Росица Никифорова и членовете на журито арх. Виктор Бузев - главен архитект на Варна, арх. Сияна Георгиева и д-р арх. Христо Топчиев. Освен тях, в журито влизат проф. д-р арх. Андрей Некрасов от Русия и арх. Ваня Караджова, научи ДУМА от Виолета Тончева.

Проф. д-р арх. Росица Никифорова благодари за съдействието на община Варна, фонд "Култура" и Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, също на журито и участниците в конкурса, на който даде висока оценка. След презентацията тя отвори пликовете с номерата на първите трима финалисти, след което бяха оповестени и техните имена. 

Първа награда от 1000 лв. и Сертификат за участие в конкурса получават Венцислав Кърцелин и Павло Кукуруз от София за своя проект 149137J, общ резултат 442 точки; на второ място, с награда от 750 лв. и Сертификат за участие, се класира Ралица Славчева от Шумен с проект qsb1416, общ резултат 438 точки; трета награда от 500 лв. и Сертификат за участие се отрежда на Ангел Монев и Весела Табакова от Варна за проект 4L7AS62, общ резултат 384 точки; четвърто място и специална грамота от Регионалната КАБ - Варна, е за Траяна Великова-Андонова с проект tmmv121, общ резултат 365 точки. 

Изказалите се бяха единодушни, че конкурсът, макар и с неголям брой участници, се отличава с високото качество на подадените проекти. Арх. Сияна Георгиева отбеляза, че всички кандидати са развили свежи и креативни идеи, показвайки комплексно мислене върху заданието - от функционалността и брандираното лого до използваните материали и възможността за тяхното рециклиране. Арх. Виктор Бузев оцени доброто партньорство между община Варна и Варна дизайн форум, който с този конкурс дава израз на актуалната обществена реакция и творческите идеи на младите хора за овладяване на последствията от КОВИД пандемията с алтернативни архитектурни и дизайнерски решения. Конкурсните разработки на екологични и независимо съществуващи в различни пространства модулни офиси го впечатляват със запомнящата се визия, енергийната автономност и предложенията за алтернативни енергии. Според арх. Христо Топчиев конкурсните проекти отразяват доброто ниво на образованието по архитектура и дизайн, както и съвременните постпандемични тенденции за трансформиране на работните места в една нова екологична и естетическа среда. Доц. д-р арх. Станчо Веков посочи някои особено интересни решения, които се вписват естетически в градския дизайн на Варна и отразяват най-добрите световни търсения за изграждане на устойчива и зелена архитектура.

Арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, също изказа задоволството си от креативността на участниците в конкурса и обяви, че Регионалната камара на архитектите ще подкрепи реализацията на един от проектите. Срещата завърши с пожеланието и останалите проекти от конкуса на "Варна Дизайн Форум" за модулен офис на открито да намерят своите инвеститори. А надеждата на проф. д-р арх. Росица Никифорова е някога и Варна да бъде обявена за Световна столица на дизайна. Признанието се дава на всеки две години от Международно жури за естетически постижения в областта на екстериора, цялостния дизайн на градската среда и съучастието на гражданите в дизайн-процеса.

На снимките (НПО "Варна Дизайн Форум")


Проектът на Ралица Славчева от Шумен - второ място


Проектът на Ангел Монев и Весела Табакова от Варна - трето място


Проектът на Траяна Великова-Андонова - четвърто място

Алкомет“ е Инвеститор на 2022 година

автор:Дума

visibility 187

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 408

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ