30 Ноември 2023четвъртък09:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проектът на Венцислав Кърцелин и Павло Кукуруз от София - първо място

Варна Дизайн Форум обяви резултатите от конкурса за офис на открито

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 8

Варна дизайн форум, в партньорство с фонд "Култура" към община Варна и Регионалната камара на архитектите в България, както и с подкрепата на ВСУ "Черноризец Храбър" и Дружество "Синтез. Интериор. Дизайн" на САБ, през април т.г. покани всички студенти и млади професионалисти (до 35 години) в областта на архитектурата и дизайна да участват в открит младежки онлайн конкурс за модулен изнесен офис/място за срещи на открито. 

НПО "Варна Дизайн Форум" с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова на 21 юни в Дома на архитекта обяви пред медиите резултатите от конкурса. На пресконференцията бяха представени седемте проекта на анонимно участвалите млади архитекти и дизайнери. Мнението си за проектите споделиха проф. д-р арх. Росица Никифорова и членовете на журито арх. Виктор Бузев - главен архитект на Варна, арх. Сияна Георгиева и д-р арх. Христо Топчиев. Освен тях, в журито влизат проф. д-р арх. Андрей Некрасов от Русия и арх. Ваня Караджова, научи ДУМА от Виолета Тончева.

Проф. д-р арх. Росица Никифорова благодари за съдействието на община Варна, фонд "Култура" и Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, също на журито и участниците в конкурса, на който даде висока оценка. След презентацията тя отвори пликовете с номерата на първите трима финалисти, след което бяха оповестени и техните имена. 

Първа награда от 1000 лв. и Сертификат за участие в конкурса получават Венцислав Кърцелин и Павло Кукуруз от София за своя проект 149137J, общ резултат 442 точки; на второ място, с награда от 750 лв. и Сертификат за участие, се класира Ралица Славчева от Шумен с проект qsb1416, общ резултат 438 точки; трета награда от 500 лв. и Сертификат за участие се отрежда на Ангел Монев и Весела Табакова от Варна за проект 4L7AS62, общ резултат 384 точки; четвърто място и специална грамота от Регионалната КАБ - Варна, е за Траяна Великова-Андонова с проект tmmv121, общ резултат 365 точки. 

Изказалите се бяха единодушни, че конкурсът, макар и с неголям брой участници, се отличава с високото качество на подадените проекти. Арх. Сияна Георгиева отбеляза, че всички кандидати са развили свежи и креативни идеи, показвайки комплексно мислене върху заданието - от функционалността и брандираното лого до използваните материали и възможността за тяхното рециклиране. Арх. Виктор Бузев оцени доброто партньорство между община Варна и Варна дизайн форум, който с този конкурс дава израз на актуалната обществена реакция и творческите идеи на младите хора за овладяване на последствията от КОВИД пандемията с алтернативни архитектурни и дизайнерски решения. Конкурсните разработки на екологични и независимо съществуващи в различни пространства модулни офиси го впечатляват със запомнящата се визия, енергийната автономност и предложенията за алтернативни енергии. Според арх. Христо Топчиев конкурсните проекти отразяват доброто ниво на образованието по архитектура и дизайн, както и съвременните постпандемични тенденции за трансформиране на работните места в една нова екологична и естетическа среда. Доц. д-р арх. Станчо Веков посочи някои особено интересни решения, които се вписват естетически в градския дизайн на Варна и отразяват най-добрите световни търсения за изграждане на устойчива и зелена архитектура.

Арх. Марин Велчев, председател на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, също изказа задоволството си от креативността на участниците в конкурса и обяви, че Регионалната камара на архитектите ще подкрепи реализацията на един от проектите. Срещата завърши с пожеланието и останалите проекти от конкуса на "Варна Дизайн Форум" за модулен офис на открито да намерят своите инвеститори. А надеждата на проф. д-р арх. Росица Никифорова е някога и Варна да бъде обявена за Световна столица на дизайна. Признанието се дава на всеки две години от Международно жури за естетически постижения в областта на екстериора, цялостния дизайн на градската среда и съучастието на гражданите в дизайн-процеса.

На снимките (НПО "Варна Дизайн Форум")


Проектът на Ралица Славчева от Шумен - второ място


Проектът на Ангел Монев и Весела Табакова от Варна - трето място


Проектът на Траяна Великова-Андонова - четвърто място

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 271

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 308

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 242

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ