03 Август 2020понеделник15:15 ч.

Актуално

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

Дискусионният клуб за социална местна политика пита кандидатите за председател и членове на държавния регулатор

/ брой: 126

visibility 595

До г-н Валентин Николов,
председател на Комисията по енергетика в 44-то НС

Моля при изслушването на кандидатите за председател и членове на КЕВР в комисията на НС да им бъдат зададени следните въпроси:

1. Към г-н Пламен Младеновски - кандидат за председател на КЕВР:

Въпрос: Ще предложи ли и какви промени в Правилника за дейността на КЕВР и на нейната администрация, с цел гарантиране на по-голяма публичност и прозрачност в работата на регулатора и в защита на интересите на потребителите, ползващи електрическа и топлинна енергия и ВиК услуги?

Въпрос: Ще създаде ли Обществен съвет като консултативен орган към КЕВР за подпомагане на дейността на регулатора и по-активно и непосредствено участие на потребителските, синдикалните и браншовите организации и др. юридически лица с нестопанска цел в дейността му?

Въпрос: Какви изменения и допълнения на наредбите, които КЕВР издава, възнамерява да предложи в следващите 6 месеца относно по-добрата защита на правата и интересите на битовите потребители, ползващи електрическа и топлинна енергия и ВиК услуги? Например - в областта на обсъждането и приемането на публично известни общи условия, разглеждането от КЕВР на жалби на гражданите, утвърждаването на цени на ел. енергията за регулиран пазар. 

2. Към г-н Георги Добрев, г-н Любомир Денчев и г-н Любомир Дреков - кандидати за членове на КЕВР със стаж в областта на икономиката: 

Въпрос: Във връзка с изискванията на § 1. (1) т. 4 от Закона за регулиране на ВиК услугите, социалната поносимост на цената на ВиК услугите се определя от средния месечен доход на член от домакинство от сътветния район. В тази връзка, ще предложите ли промени и какви относно начина на определяне на средния месечен доход на член от домакинство по райони в страната за по- справедливо и точно изчисляване на социалната поносимост на цената на ВиК услугите? 

Въпрос: В момента съгласно изискванията на Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите, корекции на необходимите приходи на ВиК операторите относно изпълнението на годишните целеви нива на единните показатели за ефективност (показателите за качество) може да бъде извършвано от КЕВР след третата година на регулаторния период. Считате ли това за справедливо спрямо потребителите на ВиК услуги и какви изменения бихте предложили в тази връзка?

Въпрос: В момента съгласно изискванията на Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите, КЕВР използва метода "горна граница на цени" за утвърждаването на цените на ВиК услугите. В тази връзка, ежегодните корекции на разходите на ВиК операторите се извършват с процента на инфлация от влизането в сила на утвърдената цена на първия ценови период до датата на изчисляването на изменението. По този начин с процента на инфлация се увеличават и амортизационните отчисления на ВиК операторите. Считате ли това за правилно от икономическа гледна точка и какво бихте направили, за да се спре тази практика, въведена от настоящия състав на КЕВР?

3. Към г-н Димитър Кочков - кандидат за член на КЕВР в областта на ВиК услугите? 

Въпрос: Във връзка с преписка 140/2020г. на Върховна административна прокуратура, КЕВР извърши проверки по документи във ВиК операторите относно изпълнението на показателите за качество на ВиК услугите за 2019 г. От протокол №86/24.04.2020 г. на КЕВР става ясно, че всички ВиК операторите не си изпълняват повечето от показателите за качество, които са утвърдени в бизнес плановете им. В тази връзка, ще започне ли КЕВР и от кога да изпълнява изискванията на чл. 31 от Закона за регулиране на ВиК услугите, т.е да налага предвидените наказателни санкции на ВиК операторите за неизпълнение но показателите за качество, утвърдени в бизнес плановете им?

4. Към г-жа Евгения Харитонова, г-н Валентин Терзийски, г-н Владко Владимиров, г-н Георги Добрев и г-н Кремен Георгиев - кандидати за членове на КЕВР със стаж в областта на енергетиката:

Въпрос: Съгласно изречение второ на чл. 30 ал. 1 т. 7 от Закона за енергетиката, цените на природния газ, по които общественият доставчик продава природен газ на топлофикационните дружества, се утвърждават от КЕВР всеки месец. В тази връзка, според вас на какъв период от време КЕВР трябва да се изменят цените на топлинната енергия, за да отразяват своевременно изменението на цените на природния газ в цените на топлинната енергия, след като разходите за природен газ представляват над 50% от всички разходи на топлофикационните дружества и с цел защита на финансовите интереси на потребителите? Бихте ли предложили и какви изменения и допълнения на Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, които бяха публикувани в ДВ на 22 май 2020 г., с които КЕВР въведе нов начин на определяне на цените на топлинната енергия?

Въпрос: В момента цените на топлинната енергия се утвърждават от КЕВР, като се използва методът "норма на възвращаемост на капитала", като по този начин не се отчита изпълнението на показателите за качество на топлинната енергия, които топлофикационните дружества подават на сградите с етажна собственост. Смятате ли това за справедливо спрямо потребителите на топлинна енергия и какви промени бихте предложили в тази насока?

Въпрос: През месец март 2020 г. беше издадена нова Наредба за топлоснабдяването от министъра на енергетиката. В тази връзка, ще бъдат ли предприети действия и какви от страна на КЕВР за изменение и допълнение на публично известните общи условия за продажба на топлинна енергия от топлопреносните предприятия на битовите клиенти, съгласно чл. 150 ал.1 от Закона за енергетиката? Ще проведе ли КЕВР и кога обществени обсъждания със заинтересованите лица съгласно чл. 14 ал. 2 от Закона за енергетиката относно изменението и допълнението на тези общи условия?

С уважение 

Николай БЕЛАЛОВ

Борис ЦВЕТКОВ

Прокуратурата разследва кой е снимал и записвал Борисов

автор:Дума

visibility 42

Блокадите в София и Стара Загора остават

автор:Дума

visibility 170

119 нови случая на COVID-19 при едва 1 491 теста

автор:Дума

visibility 849

Правителството загуби битката за касовите апарати

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 146

Над 14% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 146

Фискалният резерв падна под 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 146

Сигнали за рушвети в икономическото министерство

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 146

Европейският съвет планира нови данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 146

Белият дом отхвърля социалния пакет на демократите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 146

В САЩ критикуват Тръмп заради Русия

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 146

Меркел гледа към София с безпокойство

автор:Дума

visibility 794

Мерките - големи харчове със съмнителен ефект

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 146

С познанието трудно за света...

visibility 251

/ брой: 146

Две оставки

автор:Йонко Бонов

visibility 256

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ